Annons
Annons
Bild yoghurt
Individerna som åt mycket mejeriprodukter löpte lägst risk för att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. Exakt vilka mejeriprodukter man bör äta förtäljer dock inte studien.
Foto: Jaqueline Pelzer/Unsplash

Mycket mejerifett – inte så farligt som man kan tro


Ett högt intag av mejerifett ger låg risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Det visar en studie baserad på blodanalys av drygt 4 000 personer i Sverige.

Att undvika feta mejeriprodukter verkar inte leda till bättre hjärt-kärlhälsa – snarare tvärt om. I ny studie, som publicerats i tidskriften Plos Medicine, har forskarna mätt intaget av mejerifett genom att studera blodprover från 4 150 svenskar. Personerna som alla var i 60-årsåldern fick lämna blodprov. Därefter undersöktes nivåerna av en särskild fettsyra som är vanlig i mejeriprodukter. På så sätt kunde man mäta personens intag av mejerifett.

Forskarna följde därefter upp individerna i studien under i genomsnitt 16 år. Man tittade till exempel på hur många som hade drabbats av hjärtattack, stroke eller andra cirkulationsstörningar. Det visade sig att de med högt intag av fettsyran klarat sig bäst.  
 
– Vi såg att personerna med de högsta nivåerna av denna särskilda fettsyra faktiskt hade lägst risk för hjärt-kärlsjukdom. Det här sambandet är väldigt intressant men vi behöver fler studier för att bättre förstå hur mejeriprodukter och mejerifetter påverkar vår hälsa, säger Matti Marklund som forskar om nutrition vid Uppsala universitet, vid The George Institute for Global Health i Australien och vid Johns Hopkins University i USA i ett pressmeddelande.

Individerna med det högsta intaget, löpte inte heller någon ökad risk att dö i förtid. Man hade också justerat resultaten för andra kända riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom så som utbildning, livsstil, matvanor och andra sjukdomar.  

"I vår studie kan vi dock inte se att mejerifett verkar öka risken för hjärtkärlsjukdomar."


Annons

Annons

När forskarna jämförde med data USA, Danmark och Storbritannien – totalt 43 000 personer –  kunde resultaten bekräftas även där.

Forskarna vet dock inte vilken typ av mejeriprodukt som personerna i studien konsumerat. Det finns tidigare stöd för att vissa typer, så som syrade produkter, skulle vara bättre men fler studier behövs för att ta reda på om så är fallet. Man vågar inte heller inte dra slutsatsen att det enbart är intaget av mejeriprodukter som minskat risken för hjärt-kärlsjukdomar.

– Våra resultat ska tolkas försiktigt då de delvis kan ha påverkats av andra faktorer än konsumtion av mejeriprodukter och här behöver vi ännu mer forskning för att förstå dessa samband. I vår studie kan vi dock inte se att mejerifett verkar öka risken för hjärt-kärlsjukdomar, säger Matti Marklund.

Mejerifett och hjärt- och kärlsjukdomar

 

Här kan du läsa studien i sin helhet: Trieu K, Bhat S, Dai Z, Leander K, Gigante B, Qian F, et al. (2021) Biomarkers of dairy fat intake, incident cardiovascular disease, and all-cause mortality: A cohort study, systematic review, and meta-analysis. PLoS Med 18(9): e1003763, DOI: 10.1371/journal.pmed.1003763 

Läs mer

2024-10-29 09:40
Halloween är runt hörnet och kanske står det temafest med utklädnad, skräckfilmskväll eller utflykt till en hemsökt…
2024-10-22 15:29
Hur kan vi minska den påverkan som textilfärgning i dagens industri har på miljö och hälsa? Det har studenterna som…
2024-10-09 10:03
Ny forskning föreslår bättre behandlingsmetoder för utmattning med fokus på meningsfullhet och beteendeförändringar…