P-piller kan öka risken för depression
Många kvinnor väljer att sluta eller byta preventivmedel då de upplever att deras psykiska hälsa påverkas. Trots detta har det inte funnits tillräckligt med forskning på området för att ge en tydlig vetenskaplig bild. Den nya studien från institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet visar på en signifikant ökad risk att utveckla depression under de första två åren som kvinnor använder sig av kombinerade p-piller som preventivmetod. En risk som är ännu högre om kvinnorna börjar använda p-pillren i tonåren.
Kombinerade p-piller innehåller två olika typer av hormon - östrogen och gestagen. Gestagen är ett syntetiskt material framtaget för att efterlikna det naturliga hormonet progesteron.
Enligt studien, som tagit sin data från över en kvarts miljon kvinnor, kan man se 130 % ökad förekomst av depressiva symptom bland tonårsanvändare av kombinerade p-piller. Ökningen bland kvinnor som börjat med preventivmetoden i vuxen ålder är 92 %.
– Det är viktigt att betona att de flesta kvinnor tolererar externa hormoner väl utan att uppleva negativa humöreffekter, vilket gör kombinerade p-piller till ett utmärkt alternativ för många, säger Therese Johansson, som är en av huvudförfattarna till artikeln, i ett pressmeddelande.
Det finns flera olika typer av preventivmedel (p-stav, minipiller, hormonspiral m.fl.) och det går inte att dra några slutsatser kring dessa utan närmare forskning.
– I en kommande studie planerar vi att undersöka olika formuleringar och administrationsmetoder. Genom att jämföra olika preventivmetoder strävar vi efter att ge kvinnor ännu mer information för att hjälpa dem att fatta välinformerade beslut om sina preventivmedelsalternativ, säger Therese Johansson i pressmeddelandet.
För Ergo berättar Therese att det är bra för den som nyligen börjat gå på p-piller att vara extra uppmärksam på sitt mående, men hon trycker också på de många positiva bieffekter som finns.
– Förutom att det förhindrar en oplanerad graviditet så skyddar det både mot endometrialcancer och äggstockscancer. Man ska inte sluta med p-piller om det fungerar för den specifika kvinnan. Men, upplever man en större humörpåverkan bör man kontakta sin vårdgivare och diskutera med sin vårdgivare om alternativa preventivmedel.
Studien kan läsas i sin helhet här.