Bostad, kårleg och cykel är bra att ha som student i Uppsala.
Foto: Grafik: Lina Svensk och Sandra Gunnarsson

Så fattar du studentuppsala


Som ny i Uppsala kan det vara svårt att navigera bland alla studentikosa begrepp, bostadsförmedlingar, kårer och nationer. Bara lugn – Ergo har tagit fram en guide som hjälper dig att förstå språket, välja nation och hitta ett boende som inte kräver betalning i natura.

Hitta bo

 

Bo vill man ju gärna göra när man studerar. Men hur hittar man en bostad då (om man inte har det så väl förspänt att man är Uppsalabo och kan parasitera på mammis och pappis)? Ja det är lättare sagt än gjort.
No-brainer-tillvägagångssättet och kanske det smartaste draget på sikt är att ställa sig i kö hos Uppsala bostadsförmedling. Här samlar bland andra Uppsalahem och Studentstaden sina bostäder och registrerar du dig på deras hemsida har du möjligt att köa till alla bostäder som finns hos förmedlingen. Gratis är det dock inte. 305 kronor per år vilket följs av en förmedlingsavgift på 625 när du väl fått din bostad.
Men du bör givetvis inte lägga alla ägg i samma korg, som dessutom delas med alla andra i Uppsala.

Ett annat bra tips är därför höghusen i Flogsta som inte har något kösystem – här gäller det endast att vara på alerten. Heimstaden släpper sina lediga rum på hemsidan och då är det först till kvarn som gäller.
På siten Studentboet som drivs av Uppsala studentkår hittar du lediga lyor hos stiftelser, privata värdar och nationer. Och på tal om nationer – en god idé är att gå med i flera (en som huvudsaklig nation och bli stödmedlem i de andra) för att på så sätt öka dina chanser att få en bostad.

Andrahands- och inneboendemarknaden är stor i Uppsala. Därför finns det många andrahandsrum och -lägenheter att hyra. Inte jättekul att bo på ett ställe där man inte får ha sina egna möbler och prylar kanske, men det duger gott och väl tills du hittar något eget. Det går inte att vara kräsen när man är ny student i Uppsala. Se bara upp för läskiga gubbar som hyr ut sitt “mysiga källarrum” i Alunda med misstänkt låg hyra och som gärna vill se bild på dig innan du får komma på visning. Det vill säga om du inte är redo att betala i natura.

Kår- och nationsleg

Att Uppsala är fylld av nationer som erbjuder fester, billig mat och öl känner nog de flesta till. Men vad gör egentligen en kår? Kortfattat kan kårens arbete beskrivas som en studentfacklig verksamhet. Dröjer tentarättningen för länge? Har din lärare uttryckt sig opassande? Eller behöver du låna pengar? Kåren kan hjälpa dig med de flesta problem som kan uppkomma under din studietid.

I Uppsala finns sex stycken, Uppsala studentkår, Farmacevtiska Studentkåren, Uppsala teknolog- och naturvetarkår, Uppsalaekonomerna, Juridiska föreningen och Gotlands studentkår Rindi.

Att gå med i någon av nationerna är självklart för de flesta studenter. Välj gärna med omsorg, planerar du att söka stipendier är det bra att tillhöra samma nation som du kommer ifrån. Är du mer intresserad av klubbliv och spelningar kan det vara bra att välja den nation som är mest up your alley, då du oftast får rabatt eller går in gratis om du är medlem.

Cykel

Se till att skaffa en cykel med ett risigt utseende och ett rejält lås. (Den fina Monarken som du ärvt efter mormor är bäst att lämna kvar hemma – om du inte hatat tanten och vill radera alla minnen). I Uppsala tar man sig bäst fram med cykel då stadsbussarna ofta envisas med att ta långa omvägar, flera kilometer från studentrelaterade byggnader. En riktig Uppsalabo trampar fram i ur och skur och utrustar till och med cykeln med vinterdäck – här är det inte ens töntigt att ha skaljacka och hjälm

 

Skaffa föda

Den mest centrala mataffären är inte alltid den billigaste. Se till att bli lite prismedveten och snål, annars riskerar matkostnaderna att dra iväg. Du behöver heller inte få tag i precis alla ingredienser som mammas recept anger – byt ut råvaror och var lite kreativ.

Med appen Karma kan du köpa rabatterad mat från lokala restauranger och affärer som annars slängs i slutet av dagen. Finns riktig fyndchans för den som håller sig uppdaterad, men tänk på att det snabbt går åt om du inte håller dig framme i tid.

Äta ute? Uppsala har de dyraste lunchpriserna i Sverige, så se upp. Bättre är att bulka upp på nationerna som serverar lunch för priser under femtiolappen.

 

Chilla

Vet du med dig att du är lagd åt det nervösa hållet? Ta det lugnt. Akademin är en samlingsplats för kufar och nervösa precis som du. Men, i varje klass kommer det garanterat finnas flera som pratar på som om de redan vore professorer och här gäller det att inte låta sig luras. Lyssna i stället noggrant på vad de säger, analysera och dekonstruera. Se där – det visade sig att de inte hade något att säga. Ta det i stället chill och fokusera på ditt eget. Sedan är det heller inte hela världen att banga en tenta. Det kommer alltid fler chanser. Är kursen omöjlig? Hoppa på en annan, lättare och skrapa ihop poäng till CSN.

Bryter du ihop av prestationsångest finns det hjälp att få. På Studenthälsan kan du boka tid hos läkare, psykolog eller kurator om du behöver någon att prata med. De har också kurser i stresshantering och “att våga tala”. Från och med oktober blir alla besök gratis.
 


Annons

Annons


Va sa du?

Recentior/recce – “ressar” är benämningen på alla nyblivna studenter.

Sittning – Ett paraplybegrepp för en middag med som oftast innehåller underhållning, tal och allsång.

Gasque/gask – En mer formell sittning som oftast förutsätter att besökarna anpassar sig efter given klädkod, till exempel maskerad eller kawvaj. Långa tal, varmrätten hinner kallna osv.

Sexa – En riktigt informell sittning. nbsp;

Slabb – Också en informell sittning.

Dk– Står för “dubbelkvart”. Om det står att en sittning börjar 18 dk betyder det awtt du ska vara på plats först 18.30. (lite sådär lagom exkluderande för de som inte har koll)

(Efter)släpp – När nbsp; sittningen är slut nbsp; fortsätter festen i regel vidare med klubb. Vid släppet kan nbsp; de som inte deltagit i sittningen joina.

1Q – Står för förstekurator = nationens högsta höns som oftast tagit ett studieuppehåll för att jobba för en lön motsvarande CSN. Bredvid sig har hen 2Q och 3Q.

KK – Kuratorskonventet, nationernas samarbetsorgan.

Rekå – Nollningsledare på Ångström som känns igen på sina färgglada nbsp; frisyrer.

Kapsning – Ölspel som innefattar öl – givetvis – kapsyler och slattar.

Hamberg – Om du träffar en gammal Uppsalaräv är det inte helt ovanligt att hen envisas med att säga Hamberg till studentområdet som också kallas Flogsta låghus.

Läs mer

2024-12-19 11:43
KONSUMENTKOLLEN. Hur är det egentligen med ångerrätten om du köpt julklapparna på Black Friday? Och hur ser det ut med…
2024-12-18 12:01
Var tredje år behöver kårer och studentsammanslutningar vid svenska lärosäten ansöka om sin kårstatus på nytt. 2025 är…
2024-12-12 12:21
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…