Skördefest i studentrabatten
Lol, nä tack.
Men så finns de där guldkornen. Vi har plockat ut några rabatter och studentfreebies som är värda att känna till.
Praktiskt:
Adobe cloud. 65% rabatt via Mecenat eller Studentkortet. Mången är vi som kämpat med andraklassens fruktansvärda bildredigeringsprogram som Gimp för att det är på tok för dyrt att investera i Photoshop, men är du student kan du skaffa the real deal och alla andra program som ingår i Adobe-paketet för 200 spänn i månaden istället för 600. Lätt värt om man är intresserad av foto, bildredigering, grafik, illustrera, osv.
Gratis datorprogram. Innan du laddar ner något av de gratis office-paketen (libre, open, osv) med ett användargränssnitt som ger ögonklåda kan det vara värt att känna till att alla Uppsalastudenter har tillgång till Office 365 där man kan ladda ner officepaketet med Word, Excel, Powerpoint, med mera. Samma gäller för program som Matlab och Java (där du kan programmera sköldpaddor).
Reserabatter. Här kanske vi sparkar in öppna dörrar men genom Mecenatkortet får du billigare resor med SJ, SL och UL. OBS gäller endast för studenter med en studieomfattning på minst 75%.
Laga cykel gratis. Tids nog får man cykla och tids nog får man punka. Fixa punkan själv med lätt assistens på f.d. Kabyssens gör-det-själv-verkstad på Seminariegatan 3C (Klockarängens hyresgästförenings lokal) onsdagar 13-15. På plats finns kunniga personer och de verktyg som behövs för lättare cykelreparationer.
Bostadsbidrag. Många studenter känner inte till att de har rätt att få bostadsbidrag. Ett utmärkt sätt att slippa lägga en förmögenhet på hyran varje månad. Läs mer om hur du går tillväga på Försäkringskassans hemsida eller ta hjälp av vår guide (som dock har några år på nacken) på ergo.nu.
Många studenter känner inte till att de har rätt att få bostadsbidrag.
Må bra:
Tandläkaren. Gör inte som Ergoredaktören som struntade i tandläkaren i 12 år. Listar du dig hos Folktandvården kan du få Frisktandvård (regelbunden tandvård) för så lite som 27 kronor i månaden. Så slipper du betala multum om du skulle behöva behandla för något akut problem med käften. Är i och för sig inte en “studentrabatt”, men en kostnad som även studenter borde kunna lägga ut.
Syn. Kan ju vara bra att se ur de där skallhålen när man köttar kurslitteratur inpå småtimmarna. Flera optiker erbjuder saftiga studentrabatter om du visar upp ditt studentleg. Hos Smarteyes får du till exempel 500 kronor rabatt på enkelslipade glajjor och Lensway och Lenson har bra rabatter på linser om du har Mecenatkort.
Träffa psykologstudent. Vid lindrigare problem (fobier, nedstämdhet, stress, sömnproblem, osv.) kan du som mår dåligt eller behöver vägledning träffa en psykologstudent för samtal helt avgiftsfritt (det är en del i psykologstudenternas utbildning). Mer info hittar du på psykologiska institutionens hemsida.
Hårvård. Det där skatboet du har på huvudet kan en frisörelev fixa till för en billig slant. Bland andra Grillska gymnasiet erbjuder klippning och färgning till kraftigt reducerat pris.
Nationernas idrottsföreningar. Många nationer har idrottföreningar du kan gå med i gratis eller för någon hundralapp eller två per läsår. Mycket fokus på bollsport i lag – så om det är din grej, bah kör!
Träna på utegym. Vill du träna, men inte så mycket att ett gymkort skulle kännas värt finns flera gratis utegym runtom i Uppsala med lite varierande “maskiner” och inriktning. Karta över var de ligger hittar du på kommunens hemsida.
Kultur/kul:
Uppsala stadsteater. Här kan man beskåda kultur både i publik och på scen. Som student får du 50 procent rabatt på alla föreställningar. Är du under 20 kan du köpa ett ungdomskort (för 250 kr) som låter dig se hur många föreställningar du vill under ett år.
Museibesök. Det finns massor av museer i Uppsala där du kan titta på bland annat gammalt bös i cool miljö. På många av dem är inträdet gratis för studenter. Gäller även tropiska växthuset dit du bör söka dig för nu när hösten tränger sig på. Kolla in vår museiguide på ergo.nu för inspo om du inte vet vart du ska gå.
Bibliotekskort. Med ett “civilt” bibliotekskort på Uppsala stadsbibliotek kan du låna fysiska böcker, e-böcker, ljudböcker och film (du strömmar hemifrån !). Varför skaffa de dyra bok-tjänsterna när det mesta går att få tag på gratis?
Streaming-pool. Kollat igenom allt värt på bibblan, SVT play och Öppet arkiv? För dyrt med eget Netflix-abonnemang? Varför inte dela på ett premiumkonto med några korridorsgrannar? Funkar på fyra skärmar samtidigt för 139 pix i månaden. Avstå en enda nationsöl i månaden så har du råd!
Nationsaktiviteter. Många glömmer att nationerna är så mycket mer än mat, dans och alkohol. På många nationer anordnar de aktiviteter som syjuntor, klädbytardagar, quiz, spelkvällar, osv, osv. Finns ingen aktivitet som tilltalar dig? Varför inte ta kontakt med din nation och själv styra upp det?! Medlemmarna är ändå såväl kugghjulen som maskinisterna på nationerna för att dra till med en cheesy metafor.
Avstå en enda nationsöl i månaden så har du råd!
Mat:
Karma. App där man kan fynda mat (till exempel mackor, humrar och räkstubbar) som är på väg att gå ut. Se till att hänga i appen mellan 14-16 då Uppsalahandlarna rear ut det de inte lyckas kränga på lunchen. Det gäller också att subscribea de bästa ställena för att inte missa de riktiga fynden.
Matsmart. Den som dagligen ströhandlar på lokala kvartersbutiken kommer inte spara några pengar. På matsmart kan du skicka efter torrfoder som är “halt och lytt” eller nära bäst-föredatum till vrakpriser.
Dumpstra. Det finns containrar att fynda allsköns matvaror i.
Kolsyrat vatten på kran. Finns i Segerstedthuset lite till höger om receptionen. Just sayin.
Tips!
Glöm inte bort att fråga om studentrabatt innan du betalar, många ställen har studentrabatter utan att skylta med det. Rabatt kan också finnas när du handlar online, kolla in Mecenats och Studentkortets rabatter innan du “klickar hem”. Studentkortet har även en plugin till Google Chrome som du kan installera för att påminna dig om att du kan få rabatt när du besöker vissa hemsidor.