Second hand i första hand
Kategorisering:
De flesta second hand-butiker erbjuder förvisso lite av allt, men oftast är deras utbud inte toppen inom alla kategorier. Vi har kategoriserat butikerna efter det utbud de är bäst på:
K: Kläder, skor och väskor
M: Möbler
P: Porslin och husgeråd
Centralt:
Myrorna (K)
Kungsängsgatan 20
Om: En klassisk second hand-butik, varken mer eller mindre. Bra för nybörjare. Tänk dock på att stället förmodligen dräller av personer i exakt samma ålder som du, med exakt samma smak om du kommer dit på studentvänliga tider. Har studentrabatt!
Kom hit för: Vardagskläder, men även en del spexiga diton. Betydligt sämre herrutbud än damutbud ska poängteras.
–––––––––––––––––
Ruth & Raoul (K)
Sysslomansgatan 14
Om: Liten, tjusig och välsorterad vintagebutik för den som är beredd att spendera lite mer.
Kom hit för: Märkeskläder och finkläder (tänk vårbal eller bröllop), kvalitativa väskor, skärp, smycken och fina skor.
–––––––––––––––––
Söders Gammalt & Nytt (P)
Kungsgatan 54A
Om: Liten butik i närheten av resecentrum med hyllmeter efter hyllmeter fullproppade av porslin, keramik och plåtburkar. Chans till jaktlycka för den med fäbless för Uppsala Ekeby och Lisa Larsson. Dock inte ett “fyndställe” – här vet ägarna vad de har och har prissatt därefter.
Kom hit för: Unikt köksgeråd och tjocka figuriner i keramik.
"Chans till jaktlycka för den med fäbless för Uppsala Ekeby och Lisa Larsson."
Odhner (P/M)
Drottninggatan 6
Om: Känns lite som att komma hem till någon som är jävligt bra på att loppisfynda, typ småbarnsförälder på Söder i Stockholm. Dock en loppisfyndare som är lite väl fäst i sina saker då priserna i vissa fall är ganska saftiga.
Kom hit för: Småmöbler (typ hyllor, herrbetjänter och sideboards), konst och balla inredningsdetaljer.
–––––––––––––––––
Sirius loppmarknad (P/M)
Sturegatan 5
Om: Loppis där intäkterna, som namnet förtäljer, går till lokala idrottsföreningen Sirius. Kräver visst tålamod då butiken inte är särskilt bra layoutad, men den som orkar botanisera bland hyllorna ett tag kan fynda rejält!
Kom hit för: Böcker(!), glas/porslin och möbler.
–––––––––––––––––
Retromöbler (M)
Fålhagsleden 2
Om: Välsorterad möbelbutik med fokus på dansk design, teak och 60-tal. Drömbutik för en möblenörd, men så kostar det därefter också. Har endast öppet på lördagar.
Kom hit för: Kunnig personal, välbevarade möbler och allmän inspiration.
En cykel-/busstur bort:
Röda korset (P/M/K)
Danmarksgatan 20B
Om: Stor butik med brett utbud och ett litet kafé. Är kanske inte bäst inom någon av utbudskategorierna, men ändå solid inom samtliga.
Kom hit för: Större möbler (hyllor, fåtöljer, stolar, bord, osv), köksgeråd (finns bl.a. såväl maka som omaka bestickset) och random junk att inreda med. Dock något sämre på klädfronten än övriga second hand-butiker i Boländerna.
–––––––––––––––––
Erikshjälpen (P/M/K)
Bolandsgatan 8A
Om: En av Uppsalas största second hand-butiker. Priserna är humana och det är stor ruljans på varorna. Lämnar du in en kasse kläder får du gratis fika i deras mysiga kafé. Öppet tisdgar, torsdagar och lördagar – häng på låset för bästa fyndchans!
Kom hit för: Är du ute efter att fynda möbler, köksutrustning eller kläder (både nya och vintage) är detta Uppsalas absolut bästa butik.
"Är du ute efter att fynda möbler, köksutrustning eller kläder (både nya och vintage) är detta Uppsalas absolut bästa butik."
Helping Hand (M/K)
Bolandsgatan 17B
Om: Mycket stor, välsorterad second hand-butik med kafé. Fynda kläder och möbler till bra priser.
Kom hit för: Kläder, skor och sportutrustning (färgkodat!), krävs lite ork för att leta igenom allt. Fynd kan göras, men finns också mycket så kallat bös. Positivt är att de separerat vintagekläderna så att nördarna slipper leta.
–––––––––––––––––
Stadsmissionen Gränby (K)
Övervåningen Gränby centrum
Om: En fin second-handbutik där en stor del av utbudet känns handplockat. Bra och lättöverskådlig butik för den som inte orkar ägna timmar på att gå igenom utbudet.
Kom hit för: Kläder, skor och väskor. Här hittar du även märkeskläder och annat spexigt för ganska humana priser.
–––––––––––––––––
Stadsmissionen Gottsunda (K)
Valthornsvägen 21
Om: Bra utbud och bra priser. Större än sitt syskon i Gränby Centrum.
Kom hit för: Kläder, skor och väskor.
–––––––––––––––––
Retrolyckan (P/M)
Torbjörnsgatan 1
Om: En av Uppsalas mest välsorterad second hand-butiker. Fokus på porslin och möbler från mitten av 1900-talet. Väldigt bra närvaro på instagram! Dock dyrt.
Kom hit för: Teak, rotting och Stig Lindberg.
––––––––––––––––––––––––––––––––––
Ambulerande loppisar:
Vaksala torg (K/P)
Vaksala torg, framför UKK
Om: En lördagsloppis där vem som helst kan köpa ett bord och kränga grejer. Här finns kläder, sladdar, prylar och lite möbler. Högt och ibland vääääldigt lågt.
Kom hit för: Här kan man göra riktigt fina fynd, framförallt på klädfronten. Satsa på soliga dagar då flest säljare är på plats och se till att vara där tidigt för kap (runt 07.00). Bonusgrej är att vissa även säljer bär, svamp och bakverk.
–––––––––––––––––
Fyris Park (K/P)
Fyris park, dansbana bakom Ica Maxi Stenhagen
Om: En bakluckeloppis sommartid, inomhusloppis vintertid, som är öppen på söndagar mellan 12-15. Minus för 10 kr inträde vintertid.
Kom hit för: Få studenter hittar hit vilket ger goda fyndchanser om rätt säljare är på plats. Utbudet är aningen bättre utomhus, men orkar du hänga på lås vintertid och kriga dig fram genom borden kan även ett besök vintertid ge frukt.
Juriststudenterna Norea Normelli (t.v), 23 år, och Emmi Lindgren (t.h), 25 år.
Vilken second hand-affär i Uppsala gillar ni bäst?
EL: Myrorna här inne i stan är ganska bra och Erikshjälpen har en stor och bra butik.
NN: På den lilla inne i stan (Ruth och Raoul, reds anm.) finns fina grejer som är mer exklusiva, men där handlar man inte för att komma undan billigt.
Vad har ni för tips på hur man fyndar?
EL: Att ha tid och inte stirra sig blind på massan. Jag brukar titta efter en speciell färg eller ett tyg som sticker ut – det är ofta då man hittar de där wow-plaggen.
NN: Jag har fyndat bra möbler på Facebook marketplace, det är ett tips om man inte orkar åka runt, då skriver man bara in ”bord” och så hittar man förhoppningsvis det.
Vad är ert bästa fynd?
EL: Jag hittade ett par jätteustvängda byxor med matchande topp som jag älskar. De känns lite parisiskt 70-tal.
NN: Ja det skulle nog vara klänningen jag köpte på den lite mer fancy butiken här inne i stan. Den har vit-blå-svarta ränder och funkar till både vardag, fest, sommar och vinter.
Har ni på er något från second hand idag?
NN: Ja, kjolen har jag köpt på loppis i Aspudden, tröjan är också second hand från Myrorna.
EL: Jag har ett par Acne-byxor från second hand i Göteborg, tröjan och väskan är också second hand.
Erik Runn, 27 år, har ett studieuppehåll, läser annars politisk master.
Vad har du för relation till second hand-kläder?
– Jag brukar handla dem och ha på mig dem. Det är lite av ett intresse att göra en utflykt och leta kläder. Visst får man leta lite mer än i en vanlig butik men man kan hitta roliga grejer och det är bra ur miljösynpunkt.
Vilken second hand-butik gillar du bäst?
– Erikshjälpen.
Härligt! Jag och min kollega har stridit om detta och jag är team Erikshjälpen. Berätta varför den är så bra?
– De brukar ha schyssta grejer, möbler, husgeråd och kläder. Det är välstrukturerat även om de ha mycket saker. Det är lite jobbigt att det ligger lite off och att det brukar vara mycket folk.
Vad är dina bästa second hand-fynd?
– Det är svårt, jag har köpt många saker som jag använt ofta. Jag skulle nog säga en vit skjorta och en kabelstickad, vit polo. Man ser ut som skärgårdsdoktorn i den.
Har du gjort köp som du ångrar?
– Ja en gång köpte jag en blommig, glansig 70-talsskjorta som jag tänkte ha på maskerad. Jag gick aldrig på maskeraden, använde den aldrig och den låg i garderoben i några år innan jag gav tillbaka den till Myrorna.
Har du något second hand-plagg på dig idag?
– Bara jackan som är köpt i Gustafs i Dalarna.
Generella tips:
Häng på låset!
Du är inte ensam om att gilla fynd och de bästa görs i arla morgonstund när butiken precis har fyllts på. Är du en av de som inte har så många schemalagda lektioner – se till att hänga på låset mitt i veckan – exempelvis torsdagar på Erikshjälpen – så slipper du armbågas med åtminstone andra studenter. Håll generellt koll på öppettider – de är i många fall udda.
Syna plaggen!
Ta dig framför allt en ordentlig sniff i armhålan på plagg som ser välanvända ut – ibland går lukten inte ur hur mycket man än skrubbar. Kolla även att blixtlås och sömmar är intakta. Är du inte nål-och-tråd-begåvad är risken överhängande att trasiga plagg bara blir liggande i byrålådan.
Våga pruta!
Vissa butiker har “säljes i befintligt skick”-policy, vilket gör prutande svårt, men på andra ställen och framför allt på loppisar kan du få ett rejält reducerat pris om du bara vågar fråga eller ber om mängdrabatt.
Gör det till en heldag!
Är man inte på humör kan det vara både psykiskt och fysiskt påfrestande att glo på och rota i utbuden på alla ställen, men gör besöken till en utflykt och checka av flera på samma dag. Flera second hand-ställen och loppisar har lördagar som sin huvudsakliga säljdag. Tänk vilket mys att ha som helgprojekt att cykla från ställe till ställe med en knippe fyndivrande kompisar och en termos kaffe!