Bild kårvalar
Dags för val! Men hur går man tillväga? Vi har samlat frågor och svar som guidar dig rätt.
Foto: Creative commons/Lina Svensk

Ergos guide till kårvalet


På torsdag drar Uppsala studentkårs kårval igång. Där kan du som vill påverka kåren lägga din röst på det parti du tycker passar dig bäst. För att du ska få en inblick i vad valet handlar om och hur man röstar kommer här en liten guide.

Vad gör kåren?
Kårens jobb att ta tillvara på dina intressen och rättigheter som student. De hjälper dig om du blir orättvist behandlad av din uppsatshandledare, erbjuder dig stöd och råd i din kontakt med universitetet och representerar studenternas röst i universitetets beredande och beslutande organ, till exempel. Dessutom erbjuder kåren flera tjänster, så kallad studentservice.

Vad är kårvalet?
I Uppsala studentkår arrangeras val varje år. I valet röstar medlemmarna på det kårparti och, om de så vill, den kandidat som de vill ska representera dem i kårfullmäktige. Kårfullmäktige är kårens högst beslutande organ – de fattar beslut om kårens alla angelägenheter. Det är de som bland annat väljer studentrepresentanter till universitetets olika organ. Kårfullmäktige väljer också vilka som ska ingå i kårstyrelsen, det organ som verkställer kårfullmäktiges beslut. För att bättre få en bättre förståelse för hur kåren styrs kan man jämföra med Sveriges styre, kårfullmäktige = riksdag, kårstyrelse = regering. På samma sätt som när det varit val i Sverige, kan kårpartierna ”gå ihop” och bilda allianser – det parti som får flest röster behöver alltså inte nödvändigtvis bli styrande.

Vilka är kårpartierna?
Tre partier ställer upp i kårvalet i år: Allians för kåren (AFK), S-studenter och Uppsala universitets studenter (UUS). Dessa partier har olika åsikter om hur kåren ska styras, vad kåren ska lägga fokus på och hur man förbättrar studenternas tillvaro i Uppsala. Exakt var de olika partierna står för kan du läsa om i intervjuerna med partirepresentanterna.


Annons

Annons

Får jag rösta?
Om du är medlem i Uppsala studentkår och betalade din kåravgift senast sista mars, så ja, det får du. Är du osäker på om du är medlem? Kolla på ditt kår- och nationskort – om det står ”Uppsala studentkår” på vänster sida ovanför ditt namn så är du medlem.

När kan jag rösta?
Från 9 till och med 23 april (vanligtvis gäller 7-21 april, men i år skjuts det fram två dagar på grund av teknikstrul).
 

Hur röstar jag?
Gå in på www.karvalet.nu och logga in med ditt personnummer och kårvalskoden som finns på ditt kår- och nationskort (ja, det är den där sjukt långa och pluttiga kombinationen siffror och bokstäver. De på nedre raden gäller). Följ därefter instruktionerna.

Det är den jättelånga koden på andra raden under personnumret som gäller. Plocka fram de progressiva glasögonen. Foto: Sandra Gunnarsson.

 

Inget parti tycks vara för mig, kan jag rösta blankt?
Ja, du kan fylla i ”Blank röst” på röstningssidan. I alla röstningssammanhang är det alltid bra att vädra ditt missnöje mot att det inte finns något alternativ som passar dig. Vill du göra något åt det har du dessutom möjlighet att registrera ett eget kårparti till nästa års val.

Spelar det verkligen någon roll om jag röstar?
Ja, faktiskt. Det är så få av de röstberättigade som röstar i kårvalet (valdeltagandet låg på 5.1 procent förra året) att några få ynka röster kan vara helt avgörande för valresultatet. Plus att om du röstar ger det dig mer trovärdighet nästa gång du vill gnälla på att kåren gör något fel. Dessutom tar det bara någon minut att rösta, kanske en legitim anledning att skjuta upp pluggandet lite till?

Nu när du förhoppningsvis greppat vad kårvalet är och hur det funkar behöver du besluta vilket parti du vill rösta på (eller om du vill rösta blankt).

 

Här kan du läsa partirepresentanternas intervjuer:

Allians för kåren

S-studenter

Uppsala universitets studenter

Och här kan du läsa partiernas tweet-långa svar på Ergos snabbfrågor.

Läs mer

2024-12-19 11:43
KONSUMENTKOLLEN. Hur är det egentligen med ångerrätten om du köpt julklapparna på Black Friday? Och hur ser det ut med…
2024-12-18 12:01
Var tredje år behöver kårer och studentsammanslutningar vid svenska lärosäten ansöka om sin kårstatus på nytt. 2025 är…
2024-12-12 12:21
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…