Ergo testar badplatser
Vikbadet (Västra Ekoln)
Allmänt omdöme: Bakom fina Wiks slott gömmer sig en ganska stor badplats där man kan välja att ta en av de tre bryggorna ner till vattnet. Här blir det snabbt djupt och den som vill stajla med mod kan passa på att hoppa eller dyka från hopptornet som verkar vara runt 3 m ö h. Det är fart på vattnet (känns mest likt öppet hav av badplatserna vi testar) vilket gör att det inte är så ofräscht i vattnet, kanske också för att botten är av grus och inte rörs upp lika lätt. Solandet görs på gräs och det finns platser i skuggan för den som inte vill bli Dr Mikael.
Vad finns här: Hopptorn, tre bryggor, handikappanpassad nedgång till vattnet, riktig toalett, café med hembakt, vacker historisk omgivning mm.
Temperatur i vattnet: Ergo glömde termometern hemma, håll till godo med högst subjektiva: “Svalkande”
Botten: Grus.
Passar för: Kulturella, hopptornsvurmare och de som vill slippa det värsta skrikandet – barnfamiljer finns men inte “en masse”.
Så tar man sig hit: Buss stannar vid slottet, krävs ett byte (53 min från city)
Vill man cykla går det alldeles utmärkt. Det tar en dryg timme från Universitetshuset om man cyklar på den natursköna gamla banvallen längs väg 55. Välj “via Ekebyvägen” på Google maps.
Betyg: 7/10
Hammarskogs badplats (Västra Ekoln)
Härifrån ser Hammarskogsbadet det helt ok ut, men det är mer dy och slamsor i vattnet än vad man kan tro...
Allmänt omdöme: Uppland viker ut sig – vägen till Hammarskogs badplats är så vacker att man blir tårögd. Själva utsikten över badplatsen är också fin, men vad är det för gegga i vattnet? När vi kommer närmare ser vi att det är fullt av växtslamsor och dy överallt. Två bryggor omringar det ganska lilla område som man kan bada i, på andra sidan bryggorna är det fullt av näckrosblad. Man måste vara rejält smutsig om man ska känna sig uppfräschad efter ett dopp vid Hammarskog. Tur då att det finns annat att göra som att fota en väsande svan och titta på en näst intill tam andbäbis. Den stora gräsplätten (utan tillstymmelse till skugga mitt på dagen) känns dock mer tilltalande än exempelvis Wiks och Lyssnaängens motsvarigheter. Inte minst för att man inte behöver sitta i knät på andra soldyrkare.
Vad finns här: Handikappsanpassad toalett, kanoter (men oklart om de gick att hyra och i så fall hur), stor gräsplätt för sollapare, aggressiva vilda djur (t.ex. svanar...eller ok, bara svanar).
Temperatur i vattnet: Samma som Wiks ungefär. Kanske att dyn värmde lite mer.
Botten: Dyig sand.
Passar för: Naturmänniskor, fågelskådare och de som vet med sig att de bara ska sola.
Så tar man sig hit: Vi hittade inga bussresor hit med UL så hit tar man sig med cykel (47 min från Universitetshuset) eller bil.
Betyg: 5/10
Hammarskog bjuder på rikt djur- och växtliv.
Vårdsätrabadet (Norra Ekoln)
Vid Vårdsätrabadets brygga kan man spana ut i den vackra viken – och bli avis på alla stora villor.
Allmänt omdöme: En mycket liten badplats som är lite gömd bakom något som både kan vara en konferensanläggning och ett bostadshus. Här finns en gräsplätt att ligga på, en brygga bred nog för ett par mindre sällskap att sola på och en trappa ner i vattnet. Från brynet kan man beskåda lyxvillorna med egna båthus på andra sidan viken och det är lätt att bli avundsjuk och få tankar som “när jag blir entreprenör”. D.v.s. inget bad för den som trodde hen nöjt sig med sitt lågavlönade yrkesval. Däremot en utmärkt badplats för den som vill få lite “Stockholms skärgård-känsla”.
Vad finns här: Två små bryggor varav en är mer som en trapp, liten gräsplätt, en toalett och en parkeringsplats med parkeringsautomat.
Temperatur i vattnet: Samma känsla som vid Wiks.
Botten: Sandig och fräsch.
Passar för: Personer med intresse för fin omgivning eller med överklassambitioner.
Så tar man sig hit: Med cykel, 26 min från Universitetshuset, 20 min med buss 11.
Betyg: 6/10
Lyssnaängsbadet (Norra Ekoln)
Både sand och gräs vid Lyssnaängen, även stora stenar i vattnet. Bilden visar endast liten del av den enorma gräsmattan som hör till badet.
Allmänt omdöme: Kanske den badplats i Uppsala som sväljer mest folk? Själva gräsplätten att ligga på är enorm och det är lätt att tro att “det inte är så mycket folk”, men då strandremsan är desto mindre blir det snabbt väldigt trångt i vattnet. Här i ligger också större stenar vilket känns osäkert. Bryggan är full med folk.
Denna badplats verkar locka folk som tycker om att visa upp sig och människor som gillar att styra enorma grillpartyn.
Vad finns här: En kiosk, toaletter, utedusch(!) och för dagen en fritidsbank där man kan hyra strandleksaker, t. ex. lättare bollsportsgrejer. Finns även en salladsrestaurang om man går ett par hundra meter västerut längsmed standen. Bra för den som är lätt utmanad smaklöksmässigt men som gillar spektakulär utsikt över Ekoln.
Temperatur i vattnet: Varken varmt eller kallt.
Botten: Grus och stora stenar.
Passar för: Den som gillar häng i stora gäng, många att spana på och doften av grill.
Så tar man sig hit: Det tar 31 min med cykel från Universitetshuset och 30 min med buss 11.
Betyg: 6/10
Sunnerstabadet (Nordöstra Ekoln)
Sunnerstabadet – ett bad för barnfamiljer.
Allmänt omdöme: Ser ut lite som Lyssnaäng i miniformat, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att badplatserna ligger ett stenkast ifrån varandra. Sanden och badet är dock behagligare här, vilket kanske hade bumpat upp Sunnersta bland toppkandidaterna om det inte var för att Upplands alla familjer med barn som gillar att kasta sand och skvätta vatten också har upptäckt att sanden här är väldigt behaglig. Nä tack, då tar vi hellre en grövre botten alla dagar i veckan.
Vad finns här: Hyfsat stor gräsplätt och toaletter.
Temperatur i vattnet: Som Lyssnaängen – varken varmt eller kallt.
Botten: Medelhavskvalitet – bäst i test!
Passar för: Familjer som har barn som gillar att kasta sand och skvätta vatten. Alternativt personer som gillar när barn kastar sand och skvätter vatten.
Så tar man sig hit: Buss 11 tar 38 min, men man kan ju också cykla på 35 min.
Betyg: 5/10
Morga Hage (Östra Ekoln)
Här var det dags för Uppland att vika ut sig igen, Morga hage är den badplats som blir "bäst i test" utan att egentligen ha något annat att erbjuda än vacker natur.
Allmänt omdöme: Nu är vi utomsocknes, närmare bestämt i Knivsta kommun. Men låt er inte avskräckas, Morga hage har förtjänster som trumfar nästan alla de andra besökta badplatserna. Efter en liten promenad genom en vacker lövskog kommer man fram till en kohage. Där tar man höger och fortsätter att gå tills man kommer fram till en vidsträck strand kantad av ekar. Kanske har vi att göra med en av Upplands allra finaste platser? Är det i själva verket Edens lustgård? Själva badet har inga bryggor eller hopptorn utan här är det bad au naturell som gäller. Extremt långgrunt vilket passar bra för svagbegåvade inom simning och barn mm. Kanske inte en badplats för strandraggarn, men helt klart ett ställe man vill ta med sin dejt till, gärna tillsammans med picknickfilt, föda för en hel dag och en bok eller korsordstidning.
Vad finns här: Kor, kobajs, gamla ekar, vacker natur och varmt, långgrunt bad.
Temperatur i vattnet: Varmt, här vågar till och med badkrukorna i testpanelen doppa mer än fötterna.
Botten: Mjuk, fin sand. Lite på gränsen till dy.
Passar för: Ensambadare, par på dejt, personer som vill hamna i zen-mode och de som kanske inte älskar att visa upp sig, men även de som inte har något emot att visa upp sig. Det är lätt att hitta en egen avsides plätt där man kan ligga, om inte helnäck, så åtminstone 90 procent näck utan att någon höjer på ögonbrynen om man nu är lagd åt det hållet.
Så tar man sig hit: 29 min med buss 1 och 101 från Universitetshuset, gå av vid hållplats Morga. Vill man så går det förstås att cykla dit på 45 minuter genom att bara följa Dag Hammarskjölds väg långt som tusan, men då får man också vara beredd på att samsas med hyfsat tung trafik. Det ser dock ut som att flera friluftsmänniskor cyklar en väg genom skogen på mountainbikes. Det är inget vi kan gå i god för, men värt att kolla upp om du är peppig och har lämpligt trampdon.
Betyg: 9/10 ( ej 10 pga tillhör Knivsta kommun)
Ett nötkreatur av hankön ligger en bit upp på badplatsen/kohagen.
Koloniträdgårdsföreningen Tuna (Fyrisån)
Brant ner till ån vid Tuna kolonistugeområde. Säkert ett superfint bad för den som gillar kallt vatten.
Allmänt omdöme: Vid kolonistugeområdet finns en gräsplätt som angränsar till Fyrisån. Går man ner för en brant trappa hamnar man på en brygga där man kan ta ett dopp i ån. Ett av de mest stadsnära baden vi besöker, men det blir tyvärr inget “bäst i test”. På stranden ligger ett par och torrjuckar på varandra, en man har halva röven framme och någon har spetsat en fisk och satt upp den lite hotfullt vid ett staket. Gissningsvis är varken ekivoka människor eller kadaver permanenta delar av badplatsen, men man får ändå känslan av att stället lockar till sig lite udda fåglar, på gott och på ont. Förutom dessa små avvikelser kan man ändå stå ut då det inte är speciellt mycket folk eller några mindre barn på plats.
Vad finns här: Brant trapp och brygga, en väldigt trevlig utedusch. Fina kolonistugor att titta på om man inte står ut på “stranden”.
Temperatur i vattnet: Kallt som fan, två tonårskillar simmar runt och klagar till och med.
Botten: Vet inte och vill heller inte veta. Känns hotfullt.
Passar för: De som inte orkar ta sig så långt, eller inte gillar när det är för mycket folk. Undvik detta bad om du är full, trappan är brant och hal och vattnet ser djupt ut! Är man sugen på att ta sig en tur i gummiflotte in mot stan är dock detta ett utmärkt ställe att sjösätta flotten på (redaktör som gjort detta vid flera tillfällen rekommenderar!).
Så tar man sig hit: Cykel är nog smidigast, eller kanske Voi eller annan elsparkcykel? Just badet är inte utmärkt på Google maps, men det ligger alltså vid Fyrisån på norra sidan av väg 55 (det finns kolonilotter även söder om 55:an vid Fyrisån).
Betyg: 5/10
Notera spetsad fisk till höger i bild. Det låg något hotfullt över Tunabadet.
Storvadsbadet (Norra Fyrisån)
Vidvinkelobjektivet hjälper till en del, men Storvadsbadet är större än vad man kan tro.
Allmänt omdöme: Den som hör talas om Storvadsbadet tänker nog “äckligt att bada i Fyrisån” men vid ett första besök blir man faktiskt förvånad över hur vacker en badplats vid en å kan vara. Stor gräsplätt, fint att ån slingrar sig osv. Det är vid första besöket, sedan vänjer man sig och kommer snart att se Storvad som ett nödlösningsbadställe. Här är det ofta fullt med folk och ALLTID kallt i vattnet. Gillar man att spana på människor är det dock ett utmärkt ställe att parkera arslet på i ett par timmar. Så kan man svalka sig mellan folkgluttarvarven också.
Vad finns här: Dr Falafel på soliga dagar – de säljer både mat och glass(!), toaletter, utedusch, handikappanpassad nedgång till vattnet och vattensprut (användningsområde oklart, men kanske ska det spola bort eventuella alger och annat bråte? Barnen verkar uppskatta funktionen till lek i alla fall.)
Temperatur i vattnet: Fyrisån har “kallt vatten-garanti” så även idag.
Botten: Sand, inget man retar sig på. Blir snabbt djupt, så se upp!
Passar för: Egentligen de flesta så länge man inte lider av folkagg, men kanske främst när man är akut badsugen och inte vill ta sig så långt.
Så tar man sig hit: Tar cirkus 37 minuter att ta sig hit med buss 2 från Universitetshuset. Eller runt 20 minuter med cykel (värt!). Svårt för studenter med bil, trångt och enligt uppgift kommer bilar på vägen lappas. Inte värt.
Betyg: 6/10
Dr Falafel på plats när Ergo stannar till vid Storvad på fredagseftermiddagen.