Annons
Annons
Rekordhöga elpriser gör att många studenter oroar sig för ekonomin i vinter.
Foto: Unsplash: Wilhelm Gunkel/Zonduurzaam Deventer

Konsumentkollen: hur hanterar jag höjda elpriser?


Rekordhöga elpriser gör att många studenter oroar sig för ekonomin i vinter. Hur ska man egentligen tänka när man tecknar nytt elavtal? Och finns det något man kan göra för att undvika ännu högre elräkningar? Konsumentkollen svarar!

Fråga: Jag ska snart flytta från mitt nuvarande rum till en lägenhet. I mitt studentrum ingår elen i hyran, men inte i mitt nya boende. Borde jag teckna fast eller rörligt elavtal?

Svar: Ingen vet med säkerhet hur priserna kommer utvecklas i vinter. Det är därför svårt att säga vilket avtal man ska välja. Fördelen med ett rörligt elavtal är att kostnaden blir lägre ifall marknadspriset på elbörsen sjunker. Nackdelen är att kostnaden höjs om marknadspriset ökar och det finns inte heller något pristak på el. Den rörliga kostnaden baseras på ett genomsnitt av hur elpriset har utvecklats under kalendermånaden. En vanlig missuppfattning angående rörligt elavtal är att priset påverkas av vilken tid på dygnet man använder elen, vilket enbart gäller om man har ett timavtal. Med ett fast elavtal betalar man ett bestämt pris under en bindningstid oavsett om marknadspriset sänks eller höjs. En fördel med fast elavtal är att det blir enklare att beräkna vilken månadskostnad man kommer få, och att anpassa sin ekonomi efter det. Nackdelen är att det ofta är dyrare med fast elavtal eftersom elhandelsföretaget tar en risk ifall marknadspriset stiger, och om marknadspriset sjunker kan man vara bunden med ett högt fast pris. Du bör väga för- och nackdelarna med de olika avtalstyperna mot varandra. Du kan även jämföra kostnader för olika avtal och leverantörer på elpriskollen.se


Annons

Annons

Fråga: Jag är orolig för min ekonomi till vintern. Redan nu har jag små marginaler, och jag bävar för ännu högre elräkningar de kommande månaderna. Vad kan jag göra?

Svar: Först och främst kan du undersöka om det finns en möjlighet att dra ned på elanvändningen. Golvvärme och torktumlare är två exempel på något som man kanske inte behöver men som drar mycket el. Använd mindre varmvatten och släck lampor och stäng av apparater när du lämnar rummet. Försök också redan nu att stoppa undan pengar till kommande räkningar. Om det blir svårt att betala elräkningen är det viktigt att du kontaktar din elhandlare så snart som möjligt. Flera elhandlare är hjälpsamma vid betalningssvårigheter och kan hjälpa till med en avbetalningsplan eller framskjuten betalning. Fråga elhandlaren om alla eventuella merkostnader som det kan innebära, så att du är förberedd ifall elhandlaren begär ränta och eventuell kostnad för att upprätta en amorteringsplan.


För mer användbar information och vägledning i frågor om el kan man besöka Konsumenternas Energimarknadsbyrå: Oberoende vägledning om el, gas och fjärrvärme.

Konsumentkollen

Konsument Uppsala är kommunens konsumentrådgivning som ger kostnadsfri rådgivning till boende i kommunen. Har du en konsumentfråga du vill få svar på? Kontakta dem på telefonnummer 0187271820 vardagar eller mejla till konsumentuppsala@uppsala.se.

Konsumentrådgivningen har också öppet för kortare drop-in besök. Drop-in-tider: Måndag 13-16, tisdag och onsdag 9-12, torsdag 13-16.

Besöksadress: Stadshuset, Stadshusgatan 2.

 

Läs mer

2023-06-02 09:33
KONSUMENTKOLLEN: Vi äntrar konsert- och festivalsäsongen, men har du koll på dina rättigheter när du köpt biljetter till…
2023-05-26 10:45
Terminen är slut = sommaren gör debut! Planeterna har överlagt och svarat på hur ditt stjärnteckens sommarplaner ser ut…
2023-05-22 09:33
KONSUMENTKOLLEN: Vad händer om du blir sjuk innan resan till Grekland i sommar? Eller om du ångrar den där flygresan som…