Antagning
Hur hanterar du antagningsbeskedet?
Foto: Unsplash

Antagningsbeskedet - så hanterar du resultatet


Igår kom antagningsbeskedet. Oavsett om du kom in på din drömutbildning eller inte så kan det röra upp starka känslor. Ergo har pratat med Studenthälsans kurator Ulrica Hising om hur man kan bearbeta beskedet oavsett vad det blev.

Du kanske inte kom in på den där drömutbildningen och nu känns allt pyton? Det är vanligt att inte komma in på sitt förstahandsval och det är helt naturligt att i en sådan situation uppleva känslor av besvikelse eller frustration, enligt Studenthälsans kurator Ulrica Hising.

– Det är helt ok att känna så, ge dig själv lite tid. Sen när du vilat en stund kan du fundera över hur du kan ta dig vidare.

Enligt Ulrika kan det jobbigaste i den situationen vara att det inte blir så som vi tänkt oss. Det är lätt att bara se en väg dit du vill, men kanske det finns flera sätt att nå ditt mål?

Men vad gör man då, om man inte kommer in på utbildningen man tänkt?
– Se över vilka alternativ som finns - kan jag tänka mig ett annat lärosäte med lägre intag? Studera annat under tiden? Söka arbete i väntan på nästa termin? Vill jag göra nya försök? Försök tänka långsiktigt och ha tålamod, säger Ulrica.

Det är enligt Ulrica också viktigt att komma ihåg att skilja på person och prestation. Bara för att meritpoängen inte räckte hela vägen så betyder inte det att du som person inte räcker till.

I en ny stad
Även att komma in på en utbildning kan kännas läskigt. Kanske ska man flytta till en helt ny stad och oroar sig för att bli ensam eller inte passa in i de nya sociala sammanhang man hamnar i. Hur kan man förhålla sig till det, frågar vi Ulrica.

– Påminn dig om att många är i samma situation som dig. Det anordnas många sociala aktiviteter i början av terminerna av just den anledningen. Det är lätt att tänka att andra är mer utåtriktade men så är det inte, det finns många blyga osäkra studenter som vill träffa nya vänner.

Det kan också vara skönt att ha tät kontakt med närstående på andra platser i början om det känns jobbigt och odla de relationer du redan har.

Att veta eller inte veta, det är frågan
Ibland vet man inte vilka kurser man faktiskt ska satsa på när man väl sitter och ska tacka ja eller nej till utbildningar. Beslutsångest är vanligt, men om man prova att betrakta och vara lite nyfiken på oron istället för att kämpa med att få bort den, då blir den ofta mindre stark.

– När vi släpper fokus på att kämpa emot ångesten kan nya tankar komma till en. Gör saker som du tycker om, var i naturen, träna etc. Kanske kan du ta ett provbeslut, bestämma att ”så här gör jag” och lev med det i några dagar, sedan skifta och utvärdera.

Det är också bra att påminna sig om att skulle det kännas fel så finns kurserna oftast kvar och kan läsas vid senare tillfälle.

– Det kan ofta kännas som att dessa beslut är livsavgörande men för de allra flesta så blir det okej oavsett.

 


Annons

Annons

Läs mer

2023-10-03 08:50
Det är inte alltid lätt att hålla koll på skillnaden på kår, sektion och förening. Ergo har pratat med…
2023-09-28 12:55
– Bästa matlådan är mycket närodlade grönsaker. Hemlagat storkok. Sämsta marlådan är gammal fryst mat, potatis.Adam…
2023-09-28 08:24
KONSUMENTKOLLEN: Bankuppgifter, personkonton och Swish. Privatekonomin kan vara en djungel i början och många är inte…