Annons
Annons
Matlådor
Ergos Emma Tapper tipsar om matlådorna att laga när CSN tryter
Foto: Emma Tapper

Matlådetips - när CSN börjar sina


I slutet av månaden kan det vara tufft för många studenter att få de sista slantarna att räcka. Men frukta icke! Detta är ingen dom (nödvändigtvis) att tvingas leva på näringsfattig mat veckan ut. Men några enkla knep och tre billiga recept från Ergo tillhandahållna löser det sig ska du se.

Oavsett om du nu bittert ångrar den där shotbrickan som beställdes in för några helger sedan, förbannar dig själv över all hämtmat som åts under insparksveckorna, eller om du förgäves försökt vända på slantarna efter att din hutlösa hyra har betalats, så sitter du nu där i chock efter att ha vågat kolla saldot på kontot. Vi har alla varit där. Risken finns att du kastar dig mot nudelhyllorna i mataffären i ett försök till överlevnad, och visst, snabbnudlar i all ära, men för att orka med långa dagar med föreläsningar på campus kan du behöva mer än så.

Två grundläggande tips


Tips 1
Jobba med vad du har. Inventera i skafferiet, frysen och kylen. Hittar du inget där hemma som passar till nedanstående recept? Envisas då för all del inte med att försöka laga dem. Det finns smarta appar där du kan skriva in de ingredienser du har hemma och söka fram ett recept. Hittar du ett halvt paket vegofärs bakom glasspaketet? Toppen, dryga ut med mycket krossade tomater och linser så räcker det till en färssås hela veckan. Några trötta morötter i grönsaks-facket? Strålande, de åker med i en grönsakssoppa.

 

Tips 2
Behöver du ändå dra förbi mataffären? Skriv ingen lista utan notera snarare vad du faktiskt har hemma. Väl på plats utgår du från vilka varor som är på extrapris. Kolla också fyndlådan med sådant som har kort datum. Lägg lite extra tid på att googla recept (eller använd någon bra app som nämnt ovan) och se vilka maträtter du kan kombinera. Kanske extrapris på kyckling och du redan har kokosmjölk i skafferiet och grönsaker i frysen? Då blir det en wokgryta på det.

 

 

 

Tre recept som utifrån ovanstående tips går att variera i oändlighet


Recept 1: Grönsakssoppan
Det kanske låter trist men någon variant av denna soppa kanske blir din räddning! Mättande, varm och full med näring. Kan mixas om man vill.
Du behöver: Matfett att steka i, vatten, buljongtärning, matgrädde, salt och peppar. Gul lök, vitlök (finhackad, pressad eller riven). Röda linser (valfritt). Välj de grönsaker du hittar i kylen eller till ett bra pris. Goda kombinationer är tex sötpotatis eller pumpa, paprika och tomat, morötter och ingefära, eller klassikern med potatis och purjolök.

Gör så här:
Släng alla de hackade grönsakerna, hackad lök och finhackad vitlök i en gryta eller kastrull och fräs under omrörning några minuter i smör eller olja.
Smula i en grönsaksbuljong och häll på vatten så det täcker allt. Vill du ha en mer proteinrik och matig soppa, släng i ett gäng röda linser. Koka tills alla grönsaker och eventuella linser är mjuka (ca 15 min).
Om du vill ha en slät soppa, ta bort kastrullen från värmen och mixa.
Häll i en ganska stor skvätt valfri växtgrädde och späd vid behov med mer vatten till önskad tjocklek. Har du använt ingefära är det gott med kokosmjölk!
Låt koka upp igen och smaka av med salt och peppar.

 


Recept 2: Wokgryta
Vad är det för wok? Det bestämmer din kyl! Här har du alla möjligheter att variera efter tillgång och smak. Gillar du en riktigt het wok med curry eller en mildare wok med mycket krämig kokosmjölk i?
Du behöver: Valfritt protein. (Kyckling, quorn, tofu, svamp eller kikärtorna du hittade längst bak i skafferiet funkar bra). Matfett till stekning, gul lök, vitlök, ingefära, soja, buljongtärning, kokosmjölk, chili (valfritt) och curry (valfritt). Salt och peppar. Frysta och/eller färska grönsaker. Färska grönsaker kan vara tex paprika, hackade morötter och zucchini. Fryst finns det färdiga wokmix, eller välj tex broccoli och haricots verts.

Gör så här:
Stek hackad lök, finhackad eller riven vitlök och ingefära, samt ditt protein i en gryta eller stor stekpanna. I med soja och curry om du vill ha det. Använder du kikärtor väntar du med dem till senare. Stek på medelvärme och rör noga tills allt fått fin färg (kyckling måste genomstekas).
Släng i en smulad buljongtärning och hackade färska grönsaker och låt stekas med resten i några minuter. Lägg sedan i eventuella frysta grönsaker.
Stek några minuter till och häll sedan på kokosmjölk. Ha i vatten och mer kokosmjölk om du vill ha en mer gryt-aktig wok.
Låt koka upp. Tänkte du ha i kikärtor kan du ha i dem nu.
Smaka av. Mer soja för sälta och mer ingefära/chili för hetta.
Servera med ris eller valfria nudlar. Kanske de där snabbnudlarna ändå?

 


 


Recept 3: Pytt i ugn
Superrecept för limited effort. Allt på en plåt och så hinner du till och med repetera allt inför tentan en gång till medan den lagar sig själv.
Du behöver: Valfritt protein, tex kryddig korv, tofu, oumph, kikärtor eller bönor. Matolja. Resten valfritt: Gul eller röd lök i klyftor. Potatis eller sötpotatis i tunna skivor eller tärningar. Morötter eller andra rovor i tunna skivor. Paprika i strimlor eller tomat i halvor. Pumpa, äggplanta, zucchini i skivor eller tärningar. Färsk broccoli eller grönkål (kan slängas in efter halva tiden då de lätt bränns). Paprikakrydda, timjan, vitlökspulver, grillkrydda salt och peppar.

Gör så här:
Värm ugnen till 200 grader.
Under tiden ugnen blir varm, ta fram en plåt, täck med bakplåtspapper och förbered alla ingredienser.
Alla grönsaker kan vändas med olja och kryddor i en bunke eller blanda direkt på plåten för att spara disk.
Lägg allt på en plåt och skicka in i ugnen i 15-20 minuter eller tills alla grönsaker blivit mjuka och fått lite färg.
Servera med tex valfri sås som blev över förra veckan, mayo eller ketchup.


Annons

Annons

Läs mer

2024-07-03 10:46
På sommaren vill många lägga tid på annat än att stå i köket och sleva. Det ska gå lätt, snabbt och gärna både vara…
2024-06-17 12:21
Vet du inte vad du ska läsa under dina lediga stunder i sommar? Vissa föredrar en tummad pocket, andra en väl inläst…
2024-06-05 15:33
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…