Annons
Annons
Tåg
Kan du åka fast för i biljettkontroll om du köpt studentbiljett utan giltigt kårleg? Detta och andra kollektivtrafiksfrågor reds ut i veckans Konsumentkollen.
Foto: Pixabay

Konsumentkollen: Köpt studentbiljett utan giltigt ID?


KONSUMENTKOLLEN: Kan du åka fast för i biljettkontroll om du köpt studentbiljett utan giltigt kårleg? Vilken ersättning har du rätt till vid förseningar? Konsument Uppsala har svaren.

Fråga: Förra helgen åkte jag tåg till Stockholm. Vid ett stopp kom det på kontrollanter. När min biljett skulle kontrolleras sa kontrollanterna att den inte var giltig så de utfärdade en tilläggsavgift. Enligt kontrollanterna var det något fel på min studentlegitimation. Måste jag betala tilläggsavgiften?

Svar: Under resan ska du kunna visa en giltig biljett och om så behövs ytterligare handlingar, som till exempel studentlegitimation eller legitimation. Kan du inte visa att du har en giltig biljett eller korrekta handlingar för att få resa på en viss biljettyp kan tågbolaget utfärda en tilläggsavgift. Du är skyldig att betala den om du inte kunnat visa för kontrollanterna att du hade en giltig biljett.

Fråga: Jag var nyligen hemma hos mina föräldrar. När jag skulle gå av tåget i Stockholm för att byta till tåget mot Uppsala hittade jag inte min resväska. Den måste ha blivit stulen. Jag räknade ihop vad väskan och väskans innehåll var värt och krävde ersättning från tågbolaget. De har nu meddelat mig att de avslår mitt krav, är det rätt?

Svar: Ja. Tågbolaget är inte skyldiga att ersätta dig för ditt försvunna bagage eftersom det är du själv som är ansvarig för det bagage du har med dig på tåget. Om du har en hemförsäkring kan du kontakta ditt försäkringsbolag för att undersöka om förlusten av ditt bagage täcks.

Fråga: Jag skulle boka tåg men råkade köpa biljett till fel dag. Jag köpte direkt en ny. Jag var för snabb med att boka så jag vet att detta är mitt fel men jag undrar om det går att ångra köpet? Jag köpte biljetten via företagets hemsida.

Svar: Du har ingen ångerrätt när du köper tågbiljetter så du har tyvärr inte rätt att ångra köpet.

Fråga: För några dagar sedan reste jag med tåg mellan Uppsala och Södertälje. Tåget var över en timme försenat. Nu tänkte jag ta tag i att kontakta tågbolaget och höra mig för om jag kan få någon ersättning för förseningen. Men först undrar jag vad jag har rätt till?

Svar: Ersättningen är olika beroende på hur lång tågets linjesträcka är. Linjesträcka är tågets hela sträckning, från start- till slutdestination, inte bara den sträcka du själv reste. Är linjesträckan kortare än 15 mil har du rätt till ersättning om tåget är mer än 20 minuter försenat. Om resan blir mer än 20 minuter försenad har du rätt att få tillbaka 50 % av biljettpriset, blir resan mer än 40 minuter försenad har du rätt att få tillbaka 75 % av biljettpriset och om resan blir mer än 60 minuter försenad har du rätt att få tillbaka hela biljettpriset. Är tågets linjesträcka längre än 15 mil har du rätt att få tillbaka 25 % av biljettpriset om förseningen är 60-119 minuter. Är förseningen mer än 120 minuter har du rätt att få tillbaka 50 % av biljettpriset. I denna situation har du rätt att få tillbaka hela biljettpriset om linjesträckan var kortare än 15 mil eller 25 % av biljettpriset om linjesträckning var längre än 15 mil. Ta kontakt med tågbolaget för att kräva ersättning.

 


Annons

Annons

Konsumentkollen

Konsument Uppsala är kommunens konsumentrådgivning som ger kostnadsfri rådgivning till boende i kommunen. Har du en konsumentfråga du vill få svar på? Kontakta dem på telefonnummer 0187271820 vardagar eller mejla till konsumentuppsala@uppsala.se.

Konsumentrådgivningen har också öppet för kortare drop-in besök. Drop-in-tider: Måndag 13-16, tisdag och onsdag 9-12, torsdag 13-16.

Läs mer

2024-05-23 12:31
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…
2024-05-21 10:37
Vilka är de bästa tilltuggen för att hålla energin uppe under tentaskrivandet? Packar du med dig åtta red bull till…
2024-05-16 23:35
Jordens undergång känns närmare än någonsin med klimatkris, konflikter och hotande krig, och innevarande tema kan…