Annons
Annons
Pepparkaksbak
Konsumentkollen reder ut ekonomifrågorna som kan poppa upp inför jul.
Foto: Unsplash

Konsumentkollen: Kan jag ångra köp av liftkort?


KONSUMENTKOLLEN: Köpte du och kompisarna liftkort för att fira nyår i Åre, men blivit inbjudna på roligare planer? Smakar kryddorna till julbaket inte som de ska? Konsumentkollen reder ut ekonomifrågorna som kan poppa upp inför helgerna.

Fråga: Jag ska resa hem till mina föräldrar över jul. Jag har bokat tåg och resan tar över sex timmar. Jag ska resa om bara ett par dagar och är orolig för att det kommer mer snö så att det påverkar resan. Vad har jag rätt till om tåget blir försenat?

Svar: Skulle ditt tåg bli mer än en timme försenat till ditt resmål har du rätt att välja mellan att få hela biljettpriset återbetalat eller bli ombokad till en senare dag som du väljer. Om du väjer att bli ombokad har du rätt till ersättning om förseningen är minst en timme. Ersättningen du kan få varierar beroende på hur stor försening det blir. Vid extraordinära omständigheter, till exempel extrema väderförhållanden, behöver tågbolaget inte ersätta dig. 

Fråga: Jag ska fira jul i fjällen. Jag har precis köpt liftkort via nätet. Jag kom nu på att det kanske inte var så smart eftersom det är flera veckor kvar. Vad händer om jag blir sjuk och inte kan utnyttja liftkortet? 

Svar: Om liftkortet gäller mellan vissa specifika datum har du inte rätt att ångra köpet. Om liftkortet däremot inte gäller mellan specifika datum bör du ha rätt att ångra dig. En del skidanläggningar erbjuder möjlighet att avboka liftkortet, kolla därför upp vad som står i villkoren. 


Fråga: Jag köpte flera påsar med kanel på nätet inför ett större julbak jag skulle göra. Jag misstänker att det inte är riktig kanel i påsen. Det varken smakar eller luktar som kanel. Jag har kontaktat företaget för att ångra köpet men de säger att livsmedel inte går att ångra, stämmer det? 

Svar: Det stämmer till viss del att livsmedel är exempel på varor som kan vara undantagna ångerrätten. Varor som snabbt kan försämras eller bli dåliga är nämligen undantagna ångerrätten. Livsmedel med kort hållbarhet är ett exempel på varor som är undantagna ångerrätten. Varor som har lång hållbarhet, som till exempel kryddor, är däremot inte undantagna ångerrätten och ska därför gå att ångra. Ta kontakt med företaget på nytt och informera om att kanelen du köpt inte är undantagen ångerrätten. De påsar som är oöppnade har du alltså rätt att ångra, förutsatt att det inte gått mer än 14 dagar från det att du mottog kryddorna. Kom ihåg att du också kan reklamera den kryddpåse som du öppnat men som du tycker är felaktig.


Fråga: Jag har köpt en julklapp i en second hand-butik. Har den som fått julklappen rätt att byta eller lämna tillbaka om den inte passar?

Svar: Det är butiken som bestämmer reglerna för öppet köp och bytesrätt. Kolla därför vad som står på kvittot. Står det inget där får behöver du ta kontakt med butiken och fråga vad som gäller. 


Annons

Annons

Konsument Uppsala

Konsument Uppsala är kommunens konsumentrådgivning som ger kostnadsfri rådgivning till boende i kommunen. Har du en konsumentfråga du vill få svar på? Kontakta dem på telefonnummer 018-7271820 vardagar eller mejla till konsumentuppsala@uppsala.se.

Konsumentrådgivningen har också öppet för kortare drop-in besök. Drop-in-tider: Måndag 13-16, tisdag och onsdag 9-12, torsdag 13-16.

Läs mer

2024-06-17 12:21
Vet du inte vad du ska läsa under dina lediga stunder i sommar? Vissa föredrar en tummad pocket, andra en väl inläst…
2024-06-05 15:33
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…
2024-06-05 08:52
Sommaren närmar sig, tiden invånarna tycks halveras och ökenstaden Uppsala går in i en slö vardagslunk. Men visst finns…