Annons
Annons
Spargris
Hur får man det att gå runt med bara CSN i inflationstider? Hur tänker man om man behöver ta lån? Konsument Uppsala har svaren.
Foto: Pixabay

Konsumentkollen: Hur överlever jag på CSN?


KONSUMENTKOLLEN. Hur får man det att gå runt med bara CSN i inflationstider? Hur tänker man om man behöver ta lån? Konsument Uppsala har svaren.

Fråga: Mitt elavtal löper ut inom kort och jag måste nu ta ställning till om jag ska ha bundet eller fast pris. Vilka fördelar finns med de olika avtalen? 
Svar: Du ska välja det avtal som passar din ekonomi bäst. Ett fastprisavtal kan ge dig trygghet eftersom du vet hur mycket du kommer att betala för varje kilowattimme som du förbrukar. Genom att titta på din historiska elförbrukning kan du räkna ut hur mycket du kommer att betala varje månad. En nackdel med att ha ett bundet avtal är att du inte får någon fördel när elpriset sjunker, å andra sidan har du försäkrat dig mot prishöjningar under avtalsperioden. Om du har ett avtal med rörligt pris så varierar priset per kilowattimme månad för månad. Med ett rörligt pris tar du del av prissänkningar men behöver betala mer de månader som priset stiger. Du behöver därför ha marginal i din ekonomi för att klara prissvängningar. Förutom avtal med rörligt eller fast pris kan du ha ett timprisavtal. För att det ska vara värt att ha ett timprisavtal behöver du aktivt följa timpriset på elbörsen och anpassa din elförbrukning till de tidpunkter på dygnet då elen är som billigast. Är du inte beredd att göra detta är nog inte timprisavtal rätt avtalsmodell för dig. Alla avtalsformer har för- och nackdelar så välj det avtal som passar dig och din plånbok bäst.

Fråga: Jag kommer att börja studera nu till vårterminen. Jag har tidigare arbetat heltid och vant mig vid att ha en fast månadslön. Nu när jag går över till CSN kommer jag att få betydligt mindre pengar att leva på varje månad. Jag är lite orolig för denna ekonomiska förändring som detta innebär för mig och skulle behöva lite tips. 
Svar: Att gå från lön till CSN är en stor förändring. Jag skulle råda dig till att gå igenom vilka utgifter du har varje månad, så som hyra, el, mat, försäkring och vad mer du kan tänkas ha för att få kontroll på din ekonomi. Avtal som är roliga att ha men inte nödvändiga kan du behöva säga upp, så som till exempel streamingtjänster. Du kan även undersöka om du kan byta avtal för telefon och internet för att komma ned i pris. Utifrån de pengar du får från CSN så gör en budget. Det viktigaste att betala först är hyra, el och mat. Har du en hemförsäkring är det viktigt att du behåller den. Har du inte en hemförsäkring är det bra att skaffa en. 

Fråga: Jag kommer behöva ta ett lån. Jag har aldrig lånat pengar förut och tycker det känns både svårt och läskigt. Vad ska jag tänka på innan jag lånar? 
Svar: Det första du ska fundera på är om du har råd att låna och om det är värt kostnaden. Innan du lånar behöver du säkerställa att du kan betala för lånet. Du kommer att behöva betala på lånet oavsett vilken inkomst du har eller vilket ränteläge det är. När du säkerställt att du kommer kunna betala på lånet behöver du jämföra kostnaderna för att låna mellan de olika bankerna. Kom ihåg att det är den effektiva räntan du ska jämföra då den ger den bästa helhetsbilden eftersom den tar hänsyn till alla avgifter för lånet. Vissa lån har ofta höga räntor, till exempel snabblån, de kan därför bli väldigt dyra. Läs noga igenom villkoren innan du tar ett lån.  Kom ihåg att om du ångrar att du tog ett lån så kan du inom 14 dagar meddela långivaren att du inte längre vill ha lånet. Du har nämligen ångerrätt på de flesta typer av lån och kredit som inte är bolån. 


Annons

Annons

Konsument Uppsala 

Konsument Uppsala är kommunens konsumentrådgivning som ger kostnadsfri rådgivning till boende i kommunen. Har du en konsumentfråga du vill få svar på? Kontakta dem på telefonnummer 018-7271820 vardagar eller mejla till konsumentuppsala@uppsala.se.

Konsumentrådgivningen har också öppet för kortare drop-in besök. Drop-in-tider: Måndag 13-16, tisdag och onsdag 9-12, torsdag 13-16.

Läs mer

2024-06-17 12:21
Vet du inte vad du ska läsa under dina lediga stunder i sommar? Vissa föredrar en tummad pocket, andra en väl inläst…
2024-06-05 15:33
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…
2024-06-05 08:52
Sommaren närmar sig, tiden invånarna tycks halveras och ökenstaden Uppsala går in i en slö vardagslunk. Men visst finns…