Annons
Annons
Löpning
Konsument Uppsala rätar ut dina frågetecken kring bland annat anmälningsavgifter och ångerrätt.
Foto: Pixabay

Konsumentkollen: Kursen ändrade datum, har jag rätt att få tillbaka pengarna?


KONSUMENTKOLLEN. Om du anmäler dig till en keramikkurs som sen ändrar datum till dagar du inte kan, har du rätt att få pengarna tillbaka? Och om du köpt en startplats i ett lopp men sen fått förhinder, kan har du ångerrätt? Konsument Uppsala rätar ut dina frågetecken.

Fråga: För drygt en vecka sedan köpte jag en startplats till ett motionslopp jag tänkt springa i vår. Jag gjorde köpet på nätet. Igår fick jag reda på att min familj är bjuden på ett bröllop samma dag så jag kommer inte kunna springa loppet. Har jag rätt att ångra köpet? 

Svar: Fritidsaktiviteter som utförs på en bestämd dag är ett av få undantag till ångerrätten. Du har därför inte rätt att ångra köpet och få tillbaka pengarna. 

Fråga: Jag köpte en träningsklocka på nätet. Efter att ha provat den insåg jag att den är lite för avancerad för mig, jag behöver något enklare. När jag skulle packa ner klockan i sin kartong råkade jag riva sönder kartongen litegrann. Nu godkänner företaget inte att jag ångrar mitt köp eftersom kartongen är trasig. Jag tycker det känns orimligt då det endast var en liten reva i den. Jag undrar vad som gäller i denna situation?

Svar: Företaget har inte rätt att neka dig att ångra köpet med anledning av att klockans originalförpackning är skadad. Företaget kan däremot ha rätt att göra ett värdeminskningsavdrag. Det innebär att du inte får tillbaka hela beloppet utan att företaget gör ett avdrag som motsvarar värdeminskningen. För att ha rätt att göra ett värdeminskningsavdrag så måste det stå i företagets villkor att de kan göra ett värdeminskningsavdrag. De måste även ge korrekt information om ångerrätten, det vill säga informera om att det finns en ångerrätt, hur lång den är, hur du gör för att ångra dig och att det finns ett standardformulär samt var du hittar det. Om inte företaget har gett denna information har de inte rätt att göra ett värdeminskningsavdrag. Jag råder dig att börja med att läsa företagets villkor för att kontrollera om de skriver något om värdeminskningsavdraget samt säkerställa att de gett korrekt information om ångerrätten. Därefter tar du en ny kontakt med företaget och informera dem om att du har rätt att ångra köpet. 

Fråga: Jag har anmält mig till en ridkurs. När jag anmälde mig skulle lektionen vara på måndagskvällar. Det passade mig bra, därför valde jag att anmäla mig till kursen. Nu inför kursstart har jag fått reda på att lektionen i stället kommer ges på fredagskvällar. Jag har meddelat ridskolan att jag inte kan rida på fredagar men de menar att det är fredagar som gäller. Enligt ridskolan har de rätt att enligt sina villkor göra ändringar i kursen. Jag har bett att få tillbaka pengarna men ridskolan säger nej, är det rätt? 

Svar: Om ridskolan inte kan genomföra lektionerna på måndagskvällar som ni avtalat om har du rätt att häva avtalet och få tillbaka pengarna. Du är inte skyldig att acceptera ridskolans erbjudande om att rida på fredagskvällar i stället för måndagskvällar. Kontakta ridskolan ingen och kräv pengarna tillbaka. 


Annons

Annons

Konsument Uppsala 

Konsument Uppsala är kommunens konsumentrådgivning som ger kostnadsfri rådgivning till boende i kommunen. Har du en konsumentfråga du vill få svar på? Kontakta dem på telefonnummer 018-7271820 vardagar eller mejla till konsumentuppsala@uppsala.se.

Konsumentrådgivningen har också öppet för kortare drop-in besök. Drop-in-tider: Måndag 13-16, tisdag och onsdag 9-12, torsdag 13-16.

Läs mer

2024-05-21 10:37
Vilka är de bästa tilltuggen för att hålla energin uppe under tentaskrivandet? Packar du med dig åtta red bull till…
2024-05-16 23:35
Jordens undergång känns närmare än någonsin med klimatkris, konflikter och hotande krig, och innevarande tema kan…
2024-05-16 08:52
KONSUMENTKOLLEN. Hur är det egentligen med kundrecensioner, kan du lita på dem? Eller används de i marknadsföringssyfte…