Alkoholkultur
Foto: Illustrationer av Johanna Hagström

Psykologstudenten svarar: Alkoholkulturen går ut över mina studier


Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade frågor. Veckans fråga handlar om pressen som en student upplever att dricka alkohol i sociala sammanhang. 

Studenten frågar: Jag känner mig pressad av mina vänner att dricka alkohol, vad ska jag göra?

Hej!
Jag är i en kompisgrupp som sedan vi började plugga blivit ett väldigt tight gäng. Vi umgås nästan varje dag och jag har alltid roligt med dem. Vi festar mycket tillsammans och under mottagningen och första terminen tyckte jag att det var kul och kände en frihetskänsla av att vara student och att kunna festa flera gånger i veckan. Nu börjar jag känna att studierna blir tuffare för mig, jag har kuggat några tentor och känner att jag behöver skärpa till mig. 

 

Problemet är att det alltid är alkohol inblandat när jag umgås med mina vänner. Antingen är det fest och utgång på nation, men även vardagskvällar när vi bara hänger hemma så åker alkohol fram, det dricks ganska mycket och blir sent. Oftast gör det att jag kommer igång med plugget för sent dagen därpå. På senaste tiden har jag velat lägga mer energi på plugget och valt att gå hem tidigt och tackat nej till alkohol när vi umgås. Jag tycker att vi kan ha roligt ändå. Då möts jag av kommentarer som att jag är tråkig och det känns som att jag förstör stämningen. 


Jag vill fortsätta umgås med mina vänner men det känns som att jag behöver dra mig undan om jag ska kunna klara mina studier. Vad ska jag göra?

Psykologstudenten svarar:

Hej,
Tack för en viktig fråga och för att du delar med dig av dina funderingar. Jag är säker på att det är många studenter som känner igen sig i din situation och är glad att du ställer just denna fråga. Det är verkligen ingen lätt situation du är i.


Som jag förstår det har du kunnat njuta av frihetskänslan i att vara en självständig student
och dessutom verkar du ha fått flera nära vänner, bland annat genom fester. Det är inte svårt att förstå att de vännerna är jätteviktiga för dig och att ni är ett gäng som kommit varandra nära på kort tid. Att börja studera och befinna sig i ett nytt sammanhang kan vara väldigt svårt och en period i livet som kräver mycket stöd från vänner i samma situation. Jag gissar att det varit viktigt för dig att komma de här människorna nära. Så det är klart att du vill behålla dem nära! Att skapa meningsfulla sociala sammanhang är ju jätteviktigt för oss och inte sällan går vi väldigt långt för att inte riskera att bli lämnade.


Samtidigt låter det som att du nu fått syn på hur alkoholen ställer till det för dig på olika sätt
och det låter som att två viktiga delar av ditt liv nu krockar. Å ena sidan har du vänskapsrelationer som är värdefulla och andra sidan behöver du såklart klara dina studier. Här verkar du uppleva en konflikt som jag förstår tynger dig och jag förstår verkligen dina funderingar. Har du dessutom mötts av taskiga kommentarer från andra i gänget blir det såklart ännu svårare. Det måste ha känts väldigt tufft att bli bemött på det sättet. Jag förstår att det känns som att du förstör stämningen men jag undrar hur säker du är på
att det gäller alla? Ibland kan det vara hjälpsamt att fundera över hur man själv hade reagerat om någon i ens närhet inte hade velat dricka. Hade du tyckt att hen förstörde stämningen? Kanske tänker vissa mer likt hur du tänker kring detta?

Jag förstår att det är väldigt svårt men undrar om det kan finnas något sätt att berätta för dina vänner hur du känner? En möjlig väg är kanske att i förtroende börja med någon i gänget som du står lite extra nära och som du tror skulle förstå? Oavsett vilken väg du väljer så är det jättebra att du hör av dig med din fråga. Det är ingen bra idé att vara ensam med sådana här svåra funderingar. Jag undrar om det är så att det finns någon annan utanför gänget som du känner dig trygg att berätta för, kanske någon nära vän eller någon i familjen?


Om du inte når fram till dina vänner eller känner att du kan få tillräckligt stöd från annat håll så kanske det är så att du kan behöva träffa någon professionell att prata med om detta så att du får det stöd du behöver i en väldigt svår situation.

 

 

Vill du också ställa en fråga till studentpanelen? Skicka din fråga till journalist@uskar.se i ett mejl märkt med “Fråga till psykologstudenten svarar”.
 

 


Annons

Annons

De frågor som skickas in besvaras av någon ur studentpanelen. Panelen består av Ellen Falck, Tilda Larsson, José Sepulveda och Fanni Sarkadi Kristiansson, som alla går termin 9 på psykologprogrammet och är verksamma vid Psykologmottagningen.


Psykologmottagningen ligger i Blåsenhus och erbjuder kostnadsfri psykologisk behandling
hos studenter som går termin 7-9 på psykologprogrammet samt studenter med utländsk
psykologutbildning som kompletterar för att få svensk psykologlegitimation. Studenterna har
regelbunden handledning av handledare som är legitimerade psykologer och legitimerade
psykoterapeuter. Till mottagningen kan du vända dig om du har avgränsade psykologiska
besvär, exempelvis specifik fobi, social ångest, oro, nedstämdhet, stress, låg självkänsla eller sömnproblem.

www.psyk.uu.se/psykologmottagning kan du läsa mer om verksamheten och göra intresseanmälan.

Läs mer

2024-08-26 09:46
Kära student! Kära recentior! Som nybliven student och ny i Uppsala kan det vara svårt att veta var man ska börja i…
2024-08-21 11:40
Som ny student kanske man har hört talas om studentföreningar och mottagnings- eller insparksperioden. Men vad är en…
2024-07-03 10:46
På sommaren vill många lägga tid på annat än att stå i köket och sleva. Det ska gå lätt, snabbt och gärna både vara…