Värld i brand
Varannan vecka svarar Ergos psykologstudentpanel på frågor som rör studenthälsa och mående.
Foto: Illustrationer av Johanna Hagström

Psykologstudenten svarar: Jag får ångest av att tänka på framtiden


Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade frågor. Veckans fråga handlar om oro och ångest för framtiden.

Studenten frågar: Vad kan jag göra åt min framtidsångest?
Jag börjar blir alltmer orolig för framtiden och har börjat få ångest när jag tänker på det. Jag tänker både på klimatkrisen och hot om krig i Sverige. Det känns verkligen som att allt i världen bara blir sämre och mer osäkert. Jag blir ständigt påmind och får en klump i magen av nyheter och folk runtomkring mig som pratar om de här sakerna. 


Förut kände jag en vilja att göra något själv för att påverka, men det känns svårt att veta vad man ens kan göra. Jag är 27 nu och har en stabil relation med en fantastisk partner. Jag har alltid drömt om barn och familj men nu börjar jag på allvar känna att jag aldrig vill sätta ett barn till den här världen. Det kanske låter överdrivet men det är verkligen så jag känner nu. Jag känner mig verkligen uppgiven och börjar tappa min framtidstro helt! Jag är rädd att dessa känslor ska ta över mitt liv mer än vad de redan gjort. Har ni några råd?


Psykologstudenten svarar:

Hej och stort tack för din fråga!

Din fråga berör oro och ångest kopplat till framtiden, klimatet och hot mot fred. Jag vill börja med att säga att du inte är ensam om att känna som du gör, det som nu sker i vår värld skapar oro och rädsla hos många.

Att känna oro är inprogrammerat i alla oss människor och har den viktiga evolutionära funktionen att hjälpa oss att förutspå och förebygga fara. Oro följs ofta av en kroppslig reaktion vilken vi i folkmun benämner som ångest, detta är kroppens sätt att göra sig redo för att hantera ett potentiellt hot. Människor oroar sig olika mycket och för olika saker. I bästa fall gör oron oss skärpta och hjälper oss lösa problem vi ställs inför, men när vi börjar oroa oss mycket och över saker bortom vår kontroll är den inte längre hjälpsam.

Du frågar om råd för att hantera oron och ångesten. I din fråga sätter du fingret på något viktigt, nämligen hur media kan bli en trigger för oro. Att söka information kan bli ett sätt att försöka få kontroll i en orosfylld situation: att ständigt hålla sig uppdaterad. Något situationerna du nämner har gemensamt är ovisshet: vi kan inte med säkerhet veta om, när eller hur de kommer påverka oss. Media har givetvis en viktig funktion att ge oss information om vad som sker i världen och kan göra oss lugna för stunden, men uppsjön av tillgänglig information kan paradoxalt också öka oron. Om mediekonsumtionen tenderar att öka din oro är ett konkret tips att försöka begränsa denna till en viss mängd per dag.

Jag märker att du har en relation som betyder mycket för dig. Vid oro och ångest är det ofta hjälpsamt att ventilera med en trygg person i ens närhet eller hitta på något trivsamt tillsammans för att försöka skifta fokus från oron, om än för en kort stund. Du beskriver att din oro även går ut över dina framtidsdrömmar och jag tycker det låter viktigt att du delar dessa tankar med någon du litar på. Om oron börjar ta upp mycket av ens tid, leder till jobbiga känslor och stör ens vardagliga liv är det viktigt att få stöd. Om du märker att din situation blir värre rekommenderar jag dig att söka professionell hjälp, det finns strategier som hjälpt många andra i samma sits.

Vill du också ställa en fråga till studentpanelen? Skicka din fråga till journalist@uskar.se i ett mejl märkt med “Fråga till psykologstudenten svarar”. När du mejlar oss gäller källskyddet, det betyder att du har rätt att vara helt anonym. 


 


Annons

Annons

De frågor som skickas in besvaras av någon ur studentpanelen. Panelen består av Ellen Falck, Tilda Larsson, José Sepulveda och Fanni Sarkadi Kristiansson, som alla går termin 9 på psykologprogrammet och är verksamma vid Psykologmottagningen.

Psykologmottagningen ligger i Blåsenhus och erbjuder kostnadsfri psykologisk behandling hos studenter som går termin 7-9 på psykologprogrammet samt studenter med utländsk psykologutbildning som kompletterar för att få svensk psykologlegitimation. Studenterna har regelbunden handledning av handledare som är legitimerade psykologer och legitimerade
psykoterapeuter. Till mottagningen kan du vända dig om du har avgränsade psykologiska besvär, exempelvis specifik fobi, social ångest, oro, nedstämdhet, stress, låg självkänsla eller sömnproblem. På www.psyk.uu.se/psykologmottagning kan du läsa mer om verksamheten och göra intresseanmälan.

Läs mer

2024-10-03 09:38
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…
2024-10-02 10:20
Psykologstudenterna är tillbaka i frågespalten “Psykologstudenten svarar” i höst, där läsare får psykologi-grundade råd…
2024-09-26 12:17
KONSUMENTKOLLEN. Reklamation och garanti, är det samma sak? Vad innebär ränta? Har jag rätt att ångra köpet jag gjorde i…