Annons
Annons
Hemlängtan
Varannan vecka svarar Ergos psykologstudentpanel på frågor som rör studenthälsa och mående
Foto: Illustrationer av Johanna Hagström

Psykologstudenten svarar: Hemlängtan, men hemma känns allt annorlunda


Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade frågor. Veckans brevskrivare lider av hemlängtan efter att ha flyttat hemifrån, samtidigt som det plötsligt känns annorlunda hemma när personen kommer tillbaka till familjehemmet på besök. 

Studenten frågar: Hur kan jag hantera min hemlängtan?

Hej! Jag började plugga i Uppsala höstterminen 2023. När jag flyttade hit var det första gången jag flyttade hemifrån och började bo själv utan min familj. Först var jag väldigt taggad på att börja plugga, på studentlivet och att hitta nya kompisar. Allt det har varit väldigt roligt och jag skulle säga att jag trivs. Men ganska snabbt började jag känna en stark hemlängtan. Jag har en del vänner här, men det är på kvällen eller annars när jag är hemma i mitt studentrum som jag känner mig ensam och längtar hem. Jag har en stor familj och mina syskon bor kvar hemma, och jag saknar känslan av att ha min familj runt omkring mig. Jag tycker det suger att behöva göra allt hemma själv. Visst kan jag ringa, men vi är inte så i min familj att vi pratar speciellt mycket så ibland vet jag ändå inte vad jag ska säga. Jag åker hem vissa helger bara eftersom det tar några timmar att åka. När jag kommer hem på vissa helger känns det som att jag missat en massa saker som hänt. På ett sätt känns det som att jag inte lever i deras värld längre när jag kommer hem och de bytt kylskåp eller att pappa plötsligt börjat sjunga i kör. Det blir inte bättre av att mina föräldrar delvis gjort om mitt rum hemma till träningsrum, så när jag väl kommer hem på helgen ibland får jag trängas med en träningscykel och en massa hantlar. Jag trodde att hemlängtan skulle gå över, men den sitter fortfarande i, samtidigt som det känns jobbigt att komma hem också. 

Hjälp, har ni något råd?

Pykologstudenten svarar

Till att börja med vill jag säga att det kan vara omtumlande att flytta hemifrån och att jag förstår att du är i ett svårt läge. Förutsägbarhet och det som är bekant ger trygghet. Det krävs mod för att som du lämna det trygga för att ta dig an nya utmaningar. Och inte nog med det, när vi tar språnget och utmanar oss utanför vår comfort zone så är våra anknytningspersoner (ofta våra föräldrar) som absolut viktigast för oss eftersom de utgör en trygg plats att återvända till efter att man har utmanat sig själv. På så sätt är det en dubbel utmaning du tagit dig an!
 
Vi människor är av naturen flockdjur och när vi blir ensamma aktiveras vårt hotsystem och vi kan känna oss utsatta. På så sätt kan blotta tanken på ensamhet sätta i gång väldigt svåra känslor och katastroftankar. Även om ensamhet i stunden inte är direkt livshotande så är vår hjärna lite dum på det sättet, den kan reagera jättestarkt även om vi har kompisar och familj ett telefonsamtal bort. När hotsystemet väl är aktiverat så kan det vara svårt att ta sig ur katastroftankarna, men det kan vara hjälpsamt att försöka att inte ge dem alltför stort utrymme. Det blir viktigt att hitta sätt att lugna detta hotsystem.
 
Ge de svåra känslorna lagom med plats. Ibland kan vi människor instinktivt fly från svåra känslor men det finns några problem med detta. Till att börja med kommer känslorna oftast tillbaka med stark kraft eller tar sig uttryck på andra problematiska sätt. Känslor är viktiga budbärare som signalerar vad vi behöver. Att lägga märke till och sätta ord på känslorna kan både underlätta för oss att hantera dem samt ge oss information om hur vi bäst kan ta hand om oss själva. Det viktiga är här att ge detta tid och utrymme men att samtidigt inte fastna i negativa tankar och grubblerier. Påminn dig också om det positiva - att du kommit in på en utbildning och nu utforskar dina möjligheter i livet.


Försök att bjuda in andra i din tillvaro. Du berättar att du har en del vänner här och jag skulle vilja uppmuntra dig till att berätta för dem, eller åtminstone någon utav dem, hur du känner. Gissningsvis finns det andra i liknande situation som kan känna igen sig i det du upplever och det kan många gånger vara mycket hjälpsamt att få dela det som känns svårt med andra och få syn på att andra kanske har upplevt liknande känslor.
 
Prata också med familjen. Undersök om ni kan göra något för att du ska känna dig mer hemma när du är på besök. Det kanske är rimligt att inte behöva trängas med träningsredskap när du åker hem och även om de behöver använda utrymmet till annat så kanske ni tillsammans kan se till att någon del av dig får vara kvar där ett tag? Att prata om detta och hur det blir för familjen utan dig där hemma samt hur det är för dig i din hemlängtan kommer sannolikt att föra er närmare varandra och hjälpa dig att hantera den svåra situation du befinner dig i.

 

Vill du också ställa en fråga till studentpanelen? Skicka din fråga till journalist@uskar.se i ett mejl märkt med “Fråga till psykologstudenten svarar”. När du mejlar oss gäller källskyddet, det betyder att du har rätt att vara helt anonym. 
 


Annons

Annons

De frågor som skickas in besvaras av någon ur studentpanelen. Panelen består av Ellen Falck, Tilda Larsson, José Sepulveda och Fanni Sarkadi Kristiansson, som alla går termin 9 på psykologprogrammet och är verksamma vid Psykologmottagningen.

Psykologmottagningen ligger i Blåsenhus och erbjuder kostnadsfri psykologisk behandling hos studenter som går termin 7-9 på psykologprogrammet samt studenter med utländsk psykologutbildning som kompletterar för att få svensk psykologlegitimation. Studenterna har regelbunden handledning av handledare som är legitimerade psykologer och legitimerade psykoterapeuter. Till mottagningen kan du vända dig om du har avgränsade psykologiska besvär, exempelvis specifik fobi, social ångest, oro, nedstämdhet, stress, låg självkänsla eller sömnproblem.

På www.psyk.uu.se/psykologmottagning kan du läsa mer om verksamheten och göra intresseanmälan.

Läs mer

2024-07-03 10:46
På sommaren vill många lägga tid på annat än att stå i köket och sleva. Det ska gå lätt, snabbt och gärna både vara…
2024-06-17 12:21
Vet du inte vad du ska läsa under dina lediga stunder i sommar? Vissa föredrar en tummad pocket, andra en väl inläst…
2024-06-05 15:33
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…