Annons
Annons
Spargris
Konsument Uppsala listar fem saker du inte bör glömma när du tagit examen - för att säkra ekonomin!
Foto: Pixabay

Konsumentkollen: 5 saker att ha koll på när du slutar plugga!


KONSUMENTKOLLEN. Examen till sommaren? Grattis! Men avslutade studier kan också komma med en rejäl reality-check. Konsument Uppsala påminner om fem saker du bör tänka på när är färdigpluggad - för att slippa ekonomisk stress.

Fråga: Detta är min sista termin på universitetet. Jag har ännu inte fått något jobb med koppling till min utbildning men jag har lite ansökningar ute och hoppas på jobb inom kort. Till sommaren har jag mitt vanliga sommarjobb. Jag skulle behöva lite tips på vad som är viktigt att tänka på när det gäller ekonomi nu när jag ska lämna studierna och börja arbeta.


Svar: Det finns flera saker som är viktiga att tänka på i skiftet mellan studier och arbete. Här kommer fem tips till dig som är klar med studierna.

Fortsätt att leva på studentekonomi

Genom att fortsätta leva på en studentekonomi i ett eller några år efter studierna kan du bygga upp ett ordentligt buffertsparande. Det är inte säkert att det är möjligt för alla att göra det. För många ökar boendekostnaden om man flyttar från ett studentboende till en annan boendeform men genom att inte öka utgifterna i takt med att inkomsterna ökar kommer du på sikt kunna bygga upp en stabil buffert.

Se över dina försäkringar

Fundera över vilka försäkringar du behöver. Vilka försäkringar som just du är i behov av är styrt av vilken livssituation du befinner dig i och vad du äger. Om du inte redan har en hemförsäkring så är det läge att skaffa en nu. Fundera på om du är i behov av en sjuk- och olycksfallsförsäkring? Har du djur kan det vara nödvändigt att försäkra djuret.

Gå med i A-kassan

Om du i framtiden skulle bli arbetslös är det från A-kassan du får ersättning. Men för att få det behöver du vara medlem. Det är därför en bra idé att gå med i A-kassan när du få ditt första jobb.

Betala tillbaka CSN

Det är nu dags att börja betala tillbaka ditt CSN-lån. Planera för hur och när du ska betala tillbaka lånet. Kom ihåg att det är dyrt att missa en betalning. Det kostar 450 kronor att få en påminnelse.

Säg upp bostadsbidraget

Om du har fått bostadsbidrag under tiden du studerade behöver du nu anmäla förändringar så att du inte blir återbetalningsskyldig.


Annons

Annons

Konsument Uppsala 

Konsument Uppsala är kommunens konsumentrådgivning som ger kostnadsfri rådgivning till boende i kommunen. Har du en konsumentfråga du vill få svar på? Kontakta dem på telefonnummer 018-7271820 vardagar eller mejla till konsumentuppsala@uppsala.se.

Konsumentrådgivningen har också öppet för kortare drop-in besök. Drop-in-tider: Måndag-tisdag klockan13-16 och onsdag-torsdag 9-12.

Läs mer

2024-07-03 10:46
På sommaren vill många lägga tid på annat än att stå i köket och sleva. Det ska gå lätt, snabbt och gärna både vara…
2024-06-17 12:21
Vet du inte vad du ska läsa under dina lediga stunder i sommar? Vissa föredrar en tummad pocket, andra en väl inläst…
2024-06-05 15:33
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…