Matbord
Behöver du inspiration till sommarens lättlagade luncher? Ergo har tipsen!
Foto: Unsplash

Snabb lunch för lata sommardagar


På sommaren vill många lägga tid på annat än att stå i köket och sleva. Det ska gå lätt, snabbt och gärna både vara billigt och kunna packas med i strandväskan. Hur svårt kan det vara? Här kommer en Ergo-lista med inspiration.

Stekt macka

Är mackor en måltid? Nej. Är varma mackor en måltid? Ja! Det sägs att det händer något i processen där osten går från att bara vara ost till att bli smält ost. 

Så gör du:
Börja med att göra samma macka som du hade tänkt äta på stående fot vid diskbänken. Här finns inga krav på ingredienser, men någon form av ost och vi garanterar en god macka. Stek därefter mackan i lite matfett i en stekpanna på medelhög värme tills brödets yta blivit gyllene och innehållet gottat till sig. Servera gärna på en tallrik med något tillbehör för en extra prima måltid. 

Maxad sallad

Sallad är ju en klassisk sommarlunch som är lätt och snabb att slänga ihop. En sallad går också att variera på många sätt och vis! 

Så gör du:
Hör du till de som tycker att sallad är ett tillbehör och inte är en egen måltid så behöver du uppgradera din sallad från att bara bestå av några gröna blad och tomat. Grönsakerna ska enligt själva idén med en sallad utgöra basen, men för en maxad sallad bör du även lägga till någon proteinkälla, någon källa till fiber och även en god sås eller dressing att ringla över. Ta det som du har hemma eller hittar på extrapris och våga tänka nytt (eller använd den oändliga kunskapskällan internet). Visst funkar även en överbliven persika, vattenmelon, gårdagens grillade grönsak eller rårivna morötter att slänga med!

Något i bröd

Vi har redan hört om mackan, move on; kanske ni tänker, men hang in there! Detta är en helt annan rätt som både möjliggör att dina rester blir uppätna, samtidigt som du har möjlighet att piffa upp enkla ingredienser till en kulinarisk smakupplevelse. 

Så gör du:
Grundidén är att vad som helst kan piffas upp genom att läggas i ett bröd av valfri sort. Kanske har din mataffär extrapris på något schysst pitabröd eller ciabatta, eller så har du tortillabröd över från fredagens tacos. 
Vad som hamnar i brödet styrs bara av vad du har tillgängligt och din förmåga till nytänkande. Det kan dock vara bra för näringsintaget och smaklökarna att hitta någon typ av proteinkälla, några olika grönsaker eller sallad, samt någon göttig sås att dränka allt i. Förutom de mer klassiska tacos - fajitas - kebab alternativen kommer några nytänkande förslag här: Funkar gårdagens överblivna fiskpinnar och remouladsås? Kanske en bortglömd korv i frysen kan få sällskap av någon överbliven kebabsås? Har du sill och potatis över från midsommar? Eller släng ihop en kikärts- eller tonfiskröra från den där burken längst bak i skafferiet! 

Pannkaksfamiljen

Vi är evigt tacksamma att pannkakor som kanske egentligen borde kategoriseras som en efterrätt eller fika tagit sig in i kategorin “måltid”. Förutom den klassiska plätten så finns de lite mer matiga raggmunken, ugnspannkaka med fläsk och en mängd andra sätt att piffa till smeten. Perfekt att variera till frukost, lunch, middag eller picknicken. 

Så gör du:
Leta fram något ägg, en skvätt mjölk och lite mjöl, eventuella andra ingredienser och vispa ihop en pannkakssmet. Om du inte höftar pannkakssmet får du lösa det, googla! Stek plättarna och servera tillsammans med precis vad du vill! 
Har du provat pannkakor med smörstekta äpplen och kanel? Kvarg och nyplockade bär (blåbären börjar komma i skogarna)? Socker och citron? Eller matigare pannkaka med skagenröra och citron? Kallrökt lax och gräddfil? Även här är det bara vad du har tillgängligt och din förmåga till nytänkande som styr.

Prima gröt

Den klassiska frukosträtten gröt kan varieras i oändlighet, och kan med små medel uppgraderas till en festmåltid för både lunch och middag. Något av dessa knep kanske kan göra gröt-skeptikern nyfiken!

Så gör du:
Först och främst kan du variera basen på din gröt! Förutom klassikern havregryn kan du också prova bland annat bovete och rågkorn. 
Gröt kan ätas varm eller kall, bakas i ugn, stekas eller varför inte mixa grynen för en slät gröt? För att göra den mer matig kan du lägga i olika frön (solros, pumpa, lin) eller nötter, knäcka ett ägg eller riva ner en morot. Olika frukter, bär, sylt eller nötsmör kan både röras ner i gröten eller användas till topping. Prova även olika smaksättningar som kanel, kardemumma, kakao eller vanilj.

Färdigmat

Prisa färdigmaten! Detta är det snabbaste alternativet och med några enkla knep innanför pannbenet går det att komma undan för en billig peng. 

Så gör du:
Köp något färdigt och ät direkt. De flesta mataffärer och även caféer rear ut mat som har kort datum, så kolla där först! Har du tur kan du hitta något trevligt smörgåspålägg, en sallad eller macka. Annars funkar alltid en färdig potatissallad med något billigt tillbehör, soppa eller gryta färdig att värma på eller paj från frysdisken. Toppa med en färsk persiljekvist och så har du en förstaklassig lunch!


Tips!

Ett inte så snabbt men billigt tips! Har du tid men inte pengar är det fantastiskt att ta reda på vad i skog och mark man kan gå ut och samla och plocka under sommar och höst. Allemansrätten tillåter oss att plocka bland annat bär, svamp, nässlor och olika örter. Se bara till att göra din research för att inte råka få i dig något som inte är ätbart!
 


Annons

Annons

Läs mer

2024-10-17 12:43
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…
2024-10-11 09:12
PUBGUIDEN. Ergos testpanel har besökt alla Uppsalas nationspubar och ger er nu den ultimata guiden till samtliga. Maten…
2024-10-10 12:09
KONSUMENTKOLLEN. Bedrägerier på nätet är vanligt förekommande. Vad ska man hålla koll på för att undvika det? Och om man…