Ergoredaktionen svarar
Foto: Redaktionen

Vad önskar du att du visste när du började plugga?


Nils Czernich pluggar Juridik och litteratur. Han är skribent i Ergos ideella redaktion med fokus på kultur.

Vad önskar du att du visste när du började plugga?
Det tar tid innan man vänjer sig vid livet på universitetet, det är en egen värld i sig. Som student är livsrytmen alldeles unik. Veckorna flyter ihop till en och samma massa och ibland behöver man nypa sig i armen för att påminna sig själv om vad det är man egentligen gör. Tid och rum existera icke, som Strindberg sade. Med det sagt är mitt råd till er, kära studenter, att snabbt hitta rutiner. Ett tråkigt medskick tycker ni! Men håll återigen i åtanke att livet som student kan bli övermäktigt i form av intryck och känslor. Då kan rutiner hjälpa en att ha kvar båda fötterna på jorden, tro mig.

 

Kajsa Lohikangas är “fri-kursare”, som precis avslutat introduktionen till religionsvetenskapsprogrammet. Hon är skribent i Ergos ideella redaktion.

Vad önskar du att du visste när du började plugga?
Något som jag lärt mig som fri-kursare är att man inte ska få panik om de kursböckerna man behöver är dyra. Det känns även skit om kursen enbart berör fåtal kapitel eller knappt används alls. Böckerna man behöver finns oftast hos universitetsbiblioteken eller hos nationerna! Annars våga fråga kursare eller gå ihop några stycken och skaffa de böcker ni behöver gemensamt. Om man har riktigt tur kan de även finnas gratis som e-böcker eller säljas begagnat i olika studentlitteratursgrupper, ex på Facebook. Det finns många olika vägar att gå och det kan vara värt för studentbudgeten att kolla en extra gång innan man köper.

 

Eric Axner-Norrman går masterprogrammet i konstvetenskap. Han är kåsör och krönikör på Ergo sedan våren 2022.

Vad önskar du att du visste när du började plugga?
Jag önskar att jag redan från början hade känt till hur jag kunde fortsätta min akademiska karriär efter studierna. Vi fick inte så mycket information om det och jag hade svårt att hitta informationen på egen hand. Mitt tips till alla nya studenter som undrar hur vägen fram genom den snåriga universitetsskogen kan se ut är att inte vara blyga, utan att fråga äldre studenter, lektorer och andra med större erfarenhet av den akademiska världen om hur du som nybliven student bäst kan planera för ett arbetsliv som forskare och universitetslärare. Att vara nyfiken och törsta efter nya kunskaper är alltid bra, särskilt för en student, och kommer garanterat att uppskattas av de du frågar!

 

Ellen Cavallin har pluggat en kandidatexamen i sociologi, och är nu “mellan masterutbildningar”. Hon är skribent i Ergos  ideella redaktion sedan 2022.

Vad önskar du att du visste när du började plugga?
Jag önskar att jag visste hur fantastiskt det är att leva studentlivet och inte kände mig så stressad i början av att komma ut i arbetslivet. Det är en tid i livet då du egentligen inte måste göra någonting? Hur trevligt som helst! Så känn ingen stress över att utbildningen måste bli klar så snabbt som möjligt så du kan börja någon slags “karriär”, njut av friheten som student redan från dag 1.

 

Johanna Hagström pluggar historia på historikerprogrammet och är illustratör i den ideella redaktionen.

Vad önskar du att du visste när du började plugga?
Att det lönar sig att plugga på plats! Jag upplever att det är mycket lättare att få saker gjort på campus, där man inte kan göra så mycket annat och är omgiven av andra människor som pluggar. Förutom det är att plugga på plats också ett relativt lätt sätt att lära känna kursare – att fråga typ: ”Jag tänkte stanna kvar och plugga, vill du följa med?” efter en föreläsning. Jag tycker dessutom nästan alltid det hjälper inlärningen att diskutera studierna.

Mina bästa studieplatser är campusbiblioteken och Uppsala studentkårs hus (där får man dessutom gratis kaffe som medlem, tips!).

 

Emilia Dahl pluggar medie- och kommunikationsvetenskap och är skribent i Ergos ideella redaktion.

Vad önskar du att du visste när du började plugga?
Hur viktigt det är med balans! Att plugga på universitet jämfört med gymnasiet skiljer sig en hel del. För de flesta, (åtminstone inom samhällsvetenskapliga ämnen) är studierna baserat på egen läsning med ett par föreläsningar men det allra största ansvaret ligger på en själv att planera sin tid. Så se till att ha en bra balans mellan plugg och privatlivet, det är det som i längden kommer att hjälpa mest. Hitta det som funkar för dig!

Under stressiga perioder, som inför tentor, är det ännu viktigare att planera in pauser och fortsätta göra det som får dig att må bra. Att plugga med vänner kan vara ett bra sätt att klara av de stressiga stunderna. Ett studietips är även att använda sig av gamla tentor. Nationsguiden är ett tips för dig som vill ha koll på vad som händer på nationerna i Uppsala. Håll också utkik efter kommande pubguide som kommer snart i Ergo, om du är nyfiken på nationernas pubar!

 

Emma Tapper har pluggat beteendevetenskap och journalistik, och är journalist på Ergo.

Vad önskar du att du visste när du började plugga?
När jag började plugga var jag inte helt införstådd med vad det faktiskt innebar att flytta från min familj och till en ny stad där jag inte kände någon. Från skoltiden var jag van vid att det där med kompisar brukar lösa sig lite av sig själv, vilket först funkade bra genom att delta i insparken på mitt program, så det kan jag rekommendera starkt att göra! Men sen förstod jag att jag faktiskt behöver anstränga mig lite socialt, put myself out there och ta lite egna initiativ. Man får inte underskatta vikten av att knyta sociala kontakter tidigt och hitta ett sammanhang, både för att man ska ha någon att hänga med men också för att plugga tillsammans med. Det kan vara din studentförening, ett gäng kursare, ett band eller kör, eller gänget som du jobbar tilsammans med på nation.

 

Lovisa Sjöström Johansson är utbildad logoped och journalist. Hon är chefredaktör på Ergo.

Vad önskar du att du visste när du började plugga?
Jag önskar att jag hade vetat att där du börjar inte alltid är var du slutar.  Din tid som student behöver inte vara linjär. Den kan börja om, den kan ta en omväg på grusiga vägar utan tydligt mål. Det gör inget om du missar delar av början, om du måste skippa delar av insparken på grund av en retsam förkylning eller för att du bara inte har orken. Det gör inget om du misslyckas med en tenta. Det gör inget ifall du ångrar dig och vill börja göra något annat. Det gör inget om du behöver en paus. Acceptera processen och var snäll mot dig själv.

 


Annons

Annons

Läs mer

2024-11-21 12:58
KONSUMENTKOLLEN. Snart är det dags för Black Friday, startskottet för julhandeln. Att handla till nedsatt pris kan vara…
2024-11-15 10:26
Vet du inte vad du ska läsa när mörkret tränger på? Här kommer litteraturstudenternas bästa tips på temat "det stora i…
2024-11-14 12:23
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…