Psykologstudenterna svarar
Psykologstudenterna José, Tilda, Fanni och Ellen fortsätter besvara läsarfrågor under höstterminen.
Foto: Valentina Björck

Panelen tillbaka i “Psykologstudenten svarar”


Psykologstudenterna är tillbaka i frågespalten “Psykologstudenten svarar” i höst, där läsare får psykologi-grundade råd och svar på sina frågor.

Under vårterminen etablerades det återkommande segmentet “Psykologstudenten svarar” i Ergo, där läsarfrågor besvarades av en studentpanel från psykologprogrammet på Uppsala universitet. Vid säsongsstart kunde studenterna även berätta om sin egen psykologverksamhet i ett reportage i Ergo.

Nu till hösten är gänget tillbaka, redo att använda sina färska psykologkunskaper för att besvara era frågor. Vi hälsar panelen välkomna tillbaka!
 

Tilda Larsson, nämn tre roliga saker sen sist!
– Jag har haft en otrolig sommar med tågluff i Europa, fjällvandring och mycket häng i solen! Tre goda ting!

Vad ser du fram emot med höstterminen 2024?
– Att verkligen ta vara på min sista termin som Uppsalastudent! Måste erkänna att det känns bitterljuvt.

Vad har varit mest “mind blowing” eller fascinerande som du lärt dig om
psykologi under studietiden?
– Hur ball och komplex hjärnan är! Ett av många exempel är neural plasticitet: att hjärnan formas och omformas utifrån det vi upplever och kan reparera skador genom att hitta nya vägar och funktioner.

Vilken psykologi-profil skulle du vilja äta middag med om du hade chansen?
– Anna Kåver, en av många kompetenta kvinnor jag kommit i kontakt med genom min psykologutbildning! Jag hade gärna tagit del av fler av hennes klokheter över en bit mat.

 

José Sepulveda, nämn tre roliga saker sen sist!
– Det roligaste var nog att åka till stranden och bada med min systerson Anton nere i Halmstad i somras. Sen var vi på Liseberg en dag också och det var också väldigt roligt. Tredjeplatsen har jag blandade känslor kring för jag fyllde 40 i år vilket i sig inte var jättekul men jag blev firad av min familj med kanot, bastu och god mat och hade en dag jag nog aldrig kommer glömma.

Vad ser du fram emot med höstterminen 2024?
– Att få jobba som behandlare inom ERiCA-projektet som är internetbaserad psykodynamisk behandling för ungdomar med depression. Dels ska det bli spännande att få se en relativt ny behandlingsmetod och hur den fungerar och även att få ha kontakt med några ungdomar nu under hösten när jag inte har egen patient på skolan känns väldigt fint.

Vad har varit mest “mind blowing” eller fascinerande som du lärt dig om psykologiunder studietiden?
– Jag tycker det varit fascinerande att lära mig mer om självmedkänsla och få syn på hur vi så många gånger hamnar i prestation och ännu mer press när vi egentligen skulle behöva vara snälla mot oss själva. Som student är det lätt att hamna i självkritik som man försöker lösa med presterande och jag tycker mig se att den där kritiska rösten ställer till det för många människor på liknande sätt. Självmedkänsla som medicin: mind blowing!

Vilken psykologi-profil skulle du vilja äta middag med om du hade chansen?
– Jag tycker att Gabor Maté verkar vara väldigt klok och har en väldigt fin syn på framför allt beroende och barndomstrauma. Han har nog inte utvecklat några banbrytande teorier men hans erfarenheter av att jobba nära människor i utsatta situationer tror jag gör att han är riktigt spännande middagssällskap.

 


Fanni Sarkadi Kristiansson, nämn tre roliga saker sen sist!
– Hälsat på mor- och farföräldrar som bor långt bort, seglat med ett par vänner och rest till Italien, där jag blev helt förälskad i Gardasjön.

Vad ser du fram emot med höstterminen 2024?
– Ser fram emot att hitta på mysiga och höstiga aktiviteter parallellt med att skriva uppsats och läsa sista kursen på programmet. Det blir en fördjupningskurs i trauma, vilket jag ser fram
emot att läsa.

Vad har varit mest “mind blowing” eller fascinerande som du lärt dig om psykologi under studietiden?
– Det var ändå lite mind blowing när jag insåg att jag kunde dra nytta av psykologutbildningen för att lära min hund att söka kantareller. Modern inlärningsteori och beteendeanalys har sina rötter i fynden från de klassiska experimenten med Pavlovs hundar (som lärde sig att en klocka ringde varje dag innan maten och till slut började de dregla av bara ljudet) eller B.F Skinners möss och duvor (som lärde sig coola tricks genom att bli belönade med godis). Inlärningsteori har i sig inte känts särskilt fascinerande under studietiden, men jag blev desto mer fascinerad av att Pavlov och Skinners metoder fungerar fint för att lära familjens hund att leta fram kantareller i skogen åt en.

Vilken psykologi-profil skulle du vilja äta middag med om du hade chansen?
– Marsha Linehan. Hon skapade dialektisk beteendeterapi (DBT), vilket är en väldigt intressant behandling som kan vara hjälpsam vid ganska svår problematik. Marsha är över 80 år idag och träffar inte patienter längre, men hennes arbete lever kvar och DBT används på flera ställen i Sverige och i världen.

 

Ellen Falck, nämn tre roliga saker sen sist!
– Jag har njutit av sommarvärmen och även jobbat på LSS-kollo som var väldigt kul! Dessutom har min syster flyttat upp till Stockholm vilket gör mig glad eftersom vi nu kan ses oftare.

Vad ser du fram emot med hösten 2024?
– Att tiden går och går är ett sorgligt tema som jag brukar tänka på ibland. Nu när jag går sista terminen blir det extra påtagligt, så jag bävar lite inför slutet faktiskt. Men det ska bli fint att få tacka av studietiden tillsammans med mina kurskamrater under examensceremonin.

Vad har varit mest ‘mind blowing’’ eller fascinerande som du lärt sig om psykologi under studietiden?
– Jag minns en studie vi fick läsa tidigt på programmet. Där hade man bevisat att vi njöt mer av choklad om vi åt det i sällskap av någon annan. Det kanske inte är så förvånande men jag tyckte att det var roligt eftersom jag gillar att laga mat och dela matglädje med andra.

Vilken psykologi-profil skulle du vilja äta middag med om du hade chansen?
– Pavlov, så hade jag ringt i en klocka precis innan vi fick mat.


Annons

Annons

Under hösten besvarar studentpanelen Ergo-läsarnas frågor. Behöver du råd, eller har en fråga som rör relationer, studieliv, psykiska besvär eller något annat? Ställ en fråga till studentpanelen genom att skicka din fråga till journalist@uskar.se i ett mejl märkt med “Fråga till psykologstudenten svarar”. När du mejlar oss gäller källskyddet, vilket betyder att du har rätt att vara helt anonym.

Läs mer

2024-12-19 11:43
KONSUMENTKOLLEN. Hur är det egentligen med ångerrätten om du köpt julklapparna på Black Friday? Och hur ser det ut med…
2024-12-18 12:01
Var tredje år behöver kårer och studentsammanslutningar vid svenska lärosäten ansöka om sin kårstatus på nytt. 2025 är…
2024-12-12 12:21
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…