svårt att lyssna
Varannan vecka svarar Ergos psykologstudentpanel på frågor som rör studenthälsa och mående.
Foto: Illustrationer av Johanna Hagström

Psykologstudenten svarar: Varför kan jag inte hålla fokus?


Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade frågor. Veckans brevskrivare har svårt att hålla fokus och lyssna på sina föreläsningar, och ber psykologstudenterna om råd.

Studenten frågar: Varför tappar jag fokus på föreläsningarna?

Hej. 

Jag har pluggat ett tag nu men börjar fundera på om jag har något problem, eftersom ingen annan verkar uppleva samma sak som jag. Jag har typ gett upp med att lyssna på föreläsningarna på mitt program och kurser för jag tycker verkligen det är så tråkigt att lyssna! Jag tycker ämnet är okej intressant oftast, men jag kan bara inte hålla fokus och lyssna igenom en hel föreläsning. Mina kurskamrater verkar inte ha något problem att hålla fokus och de flesta antecknar också så flitigt och ställer massa frågor. Jag brukar oftast börja anteckna, men sen tappar jag fokus lika snabbt. Jag har klarat mig bra ändå hittills för att jag fått mina vänners anteckningar och för att vi pluggar bra ihop, men jag undrar om det finns något jag kan göra eller tänka på för att jag ska kunna fokusera bättre?

Psykologstudenten svarar: 

Hej och tack för din fråga! 

Du beskriver något jag är helt övertygad om att många kan känna igen sig i. Att sitta ner och lyssna fokuserat längre stunder är inte lätt och inte heller något vi människor riktigt är skapta för, men däremot något som krävs av oss i många olika situationer i livet, i synnerhet i skolmiljön.

Som en början kan det vara bra att fundera på vad som händer när fokuset tryter och vad det kan bero på. Har du stannat upp och reflekterat över vad det är som händer när du får svårt att fokusera under en föreläsning? Märker du att du plötsligt zoomat ut eller är det något som distraherar dig och som i sin tur gör att du slutar lyssna? Genom att identifiera eventuella distraktionsmoment kan du i nästa steg försöka förändra dessa. En vanlig bov i dramat är notiser på telefon eller dator, något som på en millisekund kan stjäla hela vår uppmärksamhet. Är detta något du känner igen dig i? I sådana fall kan det vara värt att fundera på om och hur dessa distraktioner kan motverkas. Kanske genom att stänga av notiser eller genom att anteckna med papper och penna, som på den gamla goda tiden?

Du lyfter att dina kurskamrater ställer frågor under föreläsningen. Jag tänker att även detta kan vara ett knep som kan smitta av sig så att det blir lättare att fokusera: att istället för att endast lyssna (vilket du beskriver som tråkigt) även försöka aktivera dig själv genom att fundera ut egna frågor att ställa till föreläsaren. Det är värt ett försök!

Ibland kan det kännas som att det inte går att lyssna, exempelvis om något upplevs tråkigt och man känner sig omotiverad. Det här kan vara knepigare att bemöta i stunden det händer, men mer långsiktigt kan det vara värt att sätta sig in i hur du kan öka motivationen för en uppgift. Kort sagt kan vi bli mer motiverade genom att göra en tydlig plan, ställa mål och delmål, genomföra, utvärdera och se till att belöna oss själva ordentligt när vi når målen (även delmålen!). Detta kanske också kan smitta av sig på förmågan att hålla fokus.

Det är också viktigt att ge sig själv goda förutsättningar till att kunna fokusera genom att se till att kroppen kontinuerligt fylls på med energi. Det kan låta trivialt, men en god natts sömn (snarare flera) ska aldrig underskattas för att bättre kunna ta sig an vardagen och allt det innebär. Att äta tillräckligt och regelbundet likaså, kanske genom att ha förberett ett snack som du kan äta i föreläsningspausen (kanske som en belöning för att du uppnått delmålet att lyssna fram till paus?!). Att passa på att sträcka på benen och få lite frisk luft mellan längre stunder av fokuserat arbete kan också vara hjälpsamt.

Slutligen är det fint att läsa att du och dina kurskamrater hjälps åt genom att dela anteckningar och plugga med varandra. Det låter ju faktiskt som att du själv hittat en lösning som gör att du klarar dina studier och jag är säker på att du hjälper dina vänner tillbaka på andra sätt. Jag hoppas att några av tipsen kan fungera och önskar dig ett stort lycka till!

 

Vill du också ställa en fråga till studentpanelen? Skicka din fråga till journalist@uskar.se i ett mejl märkt med “Fråga till psykologstudenten svarar”. När du mejlar oss gäller källskyddet, det betyder att du har rätt att vara helt anonym. 
 


Annons

Annons

De frågor som skickas in besvaras av någon ur studentpanelen. Panelen består av Ellen Falck, Tilda Larsson, José Sepulveda och Fanni Sarkadi Kristiansson, som alla går termin 10 på psykologprogrammet.
Inom ramarna för psykologprogrammet på Uppsala universitet finns en psykologmottagning.
Psykologmottagningen ligger i Blåsenhus och erbjuder kostnadsfri psykologisk behandling hos studenter som går termin 7-9 på psykologprogrammet samt studenter med utländsk psykologutbildning som kompletterar för att få svensk psykologlegitimation. Studenterna har regelbunden handledning av handledare som är legitimerade psykologer och legitimerade psykoterapeuter. Till mottagningen kan du vända dig om du har avgränsade psykologiska besvär, exempelvis specifik fobi, social ångest, oro, nedstämdhet, stress, låg självkänsla eller sömnproblem.
På www.psyk.uu.se/psykologmottagning kan du läsa mer om verksamheten och göra intresseanmälan.

Läs mer

2024-12-12 12:21
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…
2024-12-05 09:28
KONSUMENTKOLLEN. Hur konsumerar man egentligen hållbart? Konsument Uppsala listar tre grundregler.
2024-11-28 16:14
Miniserier har ökat i popularitet sedan streaming-plattformarna slog igenom. Kategorin beskrivs som en serie där man…