
Konsumentkollen: "Hur tänker jag inför lägenhetsköp?"
Fråga: Jag tar examen nu till sommaren och i höst börjar jag på mitt nya jobb. Jag kommer att flytta till en hyreslägenhet men på sikt så vill jag köpa en lägenhet. Jag sparar just nu till en kontantinsats. Jag har aldrig köpt en lägenhet förut och undrar vad som är viktigt att tänka på inför detta stora köp?
Svar: Det är mycket att tänka på inför ett bostadsköp. Det är viktigt att känna till att köp av bostad sällan är ett konsumenträttsligt avtal. Det beror på att både säljare och köpare många gånger är privatpersoner. Därför är du inte skyddad av de konsumenträttsliga reglerna. Här kommer fyra tips till dig som ska köpa din första bostad.
- Spara till kontantinsats och skaffa lånelöfte
Först behöver du fundera på hur mycket bostaden får kosta och vilka boendekostnader du kommer ha råd med varje månad. Du kommer behöva betala avgift för lägenheten till föreningen, kostnad för ränta och amortering samt annat som är kopplat till bostaden så som el, hemförsäkring med bostadsrättstillägg. Du behöver också ansöka om ett lånelöfte hos banken. Det är bra att känna till att lånelöftet inte innebär att banken är skyldiga att bevilja dig lånet. Om bostaden du tänkt köpa drar i väg i pris är det inte säkert att banken beviljar lånet om de anser att du inte har råd med bostaden. Därför är det viktigt att inte överstiga den prisgräns du satt upp.
- Du har undersökningsplikt
Undersök alltid lägenheten noga. Detta innebär att du behöver kolla igenom bostaden. Testa att spola i toaletten och i kranar, kolla under mattor och bakom tavlor. I vissa situationer kan det vara en god idé att anlita en besiktningsman. Om du låter bli att undersöka lägenheten kan du inte kräva ersättning för fel du borde ha upptäckt om du undersökta lägenheten noggrant. Om badrummet renoverat kan det vara en bra idé att fråga om det är gjort av en säljare eller av en hantverkare.
- Kolla upp föreningen
Ta reda på hur bostadsrättsföreningens ekonomi ser ut. Gå igenom årsredovisningen och andra underlag för att skapa dig en uppfattning om föreningen har en stabil ekonomi. Ställ frågor till bostadsrättsföreningens styrelse om det är något som du inte förstår. Du kan också fråga styrelsen om de planerar någon större renovering som kommer att påverka månadskostnaden.
- Fel i lägenheten
Om det uppstår något fel i bostaden efter köpet är det bostadsrättslagen eller bostadsrättsföreningens stadgar som regler vem som ansvarar för vad i föreningen. Gränsen brukar gå vid ytterdörren. Du är ansvarig för underhållet inne i lägenheten och föreningen är ansvariga för det yttre underhållet. Ditt ansvar för lägenheten är alltså generellt omfattande och du behöver därför ta reda på vad som anges i stadgarna om detta.
Att köpa bostad är ett stort köp. Ta dig tid att läsa på och låt dig inte stressas.
Lycka till med ditt bostadsköp!
Konsument Uppsala är kommunens konsumentrådgivning som ger kostnadsfri rådgivning till boende i kommunen. Har du en konsumentfråga du vill få svar på? Kontakta dem på telefonnummer 018-7271820 vardagar eller mejla till konsumentuppsala@uppsala.se.
Konsumentrådgivningen har också öppet för kortare drop-in besök. Drop-in: Tisdag klockan 13-16 och onsdag-torsdag 9-12.