Annons
Annons
På valborg är det Amanda Möller Bergs tur att försöka klara sig från att hamna i Fyrisåns kalla vatten.
Foto: Arkiv

Tankar inför att möta döden i en våtdräkt


– Ursäkta, får man ta med sig egna verktyg?

Jag vänder mig om och sträcker på halsen för att lokalisera var i Polacksaulan frågan kommer ifrån, men utan framgång. Min spaningsovänliga plats i trappan mellan de fullsatta bänkarna är ett resultat av att jag som vanligt varit ute i sista sekund. Till råga på det har jag aldrig tidigare varit i nämnda aula, vilket lagt till några minuters febril stadsorientering.

– Ja, det får man så klart blir det glada svaret från mannen i overall framför oss. Bakom honom presenteras de verktyg vi kommer ha tillgång till vid flottbygget, inklusive någon slags avancerad specialsåg till frigoliten. Jag funderar på vad jag om jag själv borde ta med något, innan jag minns att jag inte ens äger en hammare. nbsp;

Beslutet att åka forsränningen på valborg togs i mitt kompisgäng över en box vin i oktober. Då var vi självsäkra, modiga och utan tvivel. Det ropades ut hurranden och löften med glasen högt höjda över bordet. Vi ska ha bästa temat Snyggaste flotten Vi ska vara snabbast och vinna (Att det faktiskt inte är en tävling gjorde inte så mycket just då.)

Nu, på golvet i en föreläsningssal bland en miljon teknologer, känns den där segerkänslan av att någon precis kläckt Den Mest Fantastiska Idén Världen Någonsin Skådat smått avlägsen. Typ, lika avlägsen som att jag en dag kommer att börja plugga till en tenta i tid. Lika avlägsen som att Donald Trump faktiskt skulle tänka innan han spottade ur sig någon floskel i talarstolen. Lika avlägsen som en schyst tvåa i innerstan efter ett års kötid i Stockholms bostadskö.

Nu känner jag mest att jag hade sett framför mig en värdigare död än genom ett infall att sätta mig själv och mina tre mest ohändiga kompisar i ett egenbyggt frigolitfartyg och ro över kanten vid Kvarnfallet i Fyrisån inför publik.

Jo, visst är jag väl lite väl dramatisk nu. Det kommer säkert gå alldeles strålande Vi kommer inte ha glömt någon viktig aspekt alls, vi kommer skratta oss igenom ett problemfritt flottbyggande och det perfekta temat kommer att komma till oss i en snilleblixt vilken minut som helst nu. Vilken minut… som helst. Alldeles strax.

Så håll utkik efter flotte nummer 50 i startordningen på valborg Där hittar ni mig, envist fastklamrad vid frigolitrelingen. Utklädd till en tiger, en taco eller någon i kungahuset. Eller en skog Eller en falafel Eller… äh, det löser sig.


Annons

Annons

Läs mer

2021-03-31 09:42
”Vem tror du att du är, egentligen?” frågade min sambo mig för inte så länge sen. Jag var ganska säker på att det var…
2021-03-26 08:21
När mörkret faller och den tidiga kvällen blir natt är det dags att bege sig hem. Staden är dunkel, öronen måste vara…
2021-03-08 11:03
Vårterminen 2020 skickar universitetet mig och mina kursare till Storbritannien i en månad, som en del av…