Annons
Tomtefar
"Varför ska julkulturen ha denna djupt obehagliga underton av opassande tomtesex?"
Foto: Jonathan Meath/Wikimedia commons

Tomteporr – gubbsjuka förklädd till julefrid


Juletiden närmar sig med stormsteg. Snön faller, i varje hem ser man tända ljus och julstjärnor stråla ut genom fönstren, butikerna gör allt i sin makt för att sälja så mycket julpynt som möjligt och på nästan varje café tycks Bing Crosbys juliga stämma sjunga.

Tills de plötsligt dyker upp.

Låtar sjungna av unga kvinnor som med flåsande röster sjunger saker i stil med: Oh Santa… I know I’ve been a naughty girl this year… but please… I need you to get down my chimney tonight! I’ll try to be a good girl… Santa honey…

Musikvideor till dessa låtar där de unga kvinnorna sitter i knät på en asgammal gubbe som spelar rollen som ”tomten”.

Webbshopar som säljer sexiga små tomtedräkter till kvinnor som poserar med med ena benet upp (ok, förlåt, jag vill inte vara ofeministisk och kritisera specifika rörelsemönster men jag har fotfobi och blir provocerad när folk vill framhäva sina fötter på det där ”jag är söt och har en fot upp i luften”-viset) samtidigt som de också säljer heltäckande tomtedräkter vars fotomodeller är trovärdiga tomtegubbar i 70-årsåldern. Ingenstans ser vi en tomtemor i rätt ålder för tomtefar.

Gott folk, jag talar om tomteporren. För jag finner inget annat ord för detta gullande med gubbsjuka tomtar och unga kvinnor som för sin ålder är oproportionerligt taggade på att träffa tomten. Tro inte att rader som Hurry down my chimney tonight inte är en metafor för att tomten ska in i andra hål än skorstenen!

"Det enda positiva som den unga kvinnan får ut av sin underligt sexuella relation till tomtefar är på sin höjd lite fina julklappar – och vad påminner detta oss om? SUGARDADDYS givetvis."


Annons

Annons

Okej, jag ska inte vara dömande. Jag ser mig själv som en öppensinnad människa och om det finns någon därute som faktiskt har en genuin tomtefetisch och verkligen tycker att den levnadsglada tomten med sitt för varje hipster avundsvärda skägg är det sexigaste som finns, så kan jag bara säga – ha en riktigt god jul! Men jag misstänker att tomteporren inte är sprungen ur ett behov av att se tomtens sexuella sida – utan patriarkatets eviga längtan att sexualisera kvinnan, och få varje gubbe som ska vara årets tomte att i sin enfald tro att de här unga tjejerna verkligen vill ha honom, hur mansbebisvidrig och sunkig han än är.

Tomteporren har hittat ett alldeles nytt och juligt sätt att ännu en gång få kvinnor att känna att de måste vara 20 år och skitsnygga för alltid medan män kan ha på sig en absurd röd mysdräkt med ett osmickrande skärp, skita i att raka sig år ut och år in, begära att man ska vara ”snäll” – och ändå ska han få kärlek. Det enda positiva som den unga kvinnan får ut av sin underligt sexuella relation till tomtefar är på sin höjd lite fina julklappar – och vad påminner detta oss om? SUGARDADDYS givetvis. Visst, det är alltid kul att få dyra presenter – men vill man verkligen befinna sig i underläget av att vara den som måste be om det från en sunkig gubbe?

"Att en vuxen kvinna – som dessutom är helt out of jultomtens league – skulle känna samma passion är helt ologiskt."

Ju mer man rotar i tomteporrens obehagliga varande, hittar man fler och fler osmakliga detaljer. Den unga tjejen ska tålmodigt vänta medan den (orimligt) åtrådda tomtegubben ska fara runt och besöka massa andra tjejers skorstenar, innan han slutligen kan tänka sig låta den längtande tösen få sitta i hans knä. Hon ska då fnittra och vara barnsligt förtjust. Ja, barnsligt förtjust. För något annat som gör tomteporren så oerhört obehaglig, är att den ständigt befinner sig i gränslandet till pedofili. Tjejen ser fullvuxen ut, men hennes relation till tomten skriker barndom. Varför ska julkulturen ha denna djupt obehagliga underton av opassande tomtesex? De enda som verkligen brinner för jultomten är barn. Att en vuxen kvinna – som dessutom är helt out of jultomtens league – skulle känna samma passion är helt ologiskt.

Så, se upp för tomteporren, gott folk. Framför allt vill jag säga till de gubbsjuka män som är taggade på att få vara tomte i år för att förhoppningsvis få höra en ung söt tjej sjunga Santa Baby för dem – TRO INTE ATT TOMTEPORREN ÄR BASERAD PÅ VERKLIGHET. Håll dig till din julskinka och behandla tomtemor bättre än att hon ska behöva hålla koll på alla era nissar medan du ränner runt bland ungdomar. Annars kommer jag mana Rudolf med röda mulen på dig.

Hilda Stenshäll läser just nu litteraturvetenskap, men har även en skådespelarexamen från Calle Flygare Teaterskola i bagaget. (Foto: Privat)

 

Läs mer

2024-04-11 11:22
Det här med akademiska överliggare? Eric Axner-Norrman ponerar förändringen i överliggarkulturen i månadens student(i…
2024-03-01 09:23
Eric Axner-Norrman ponerar med sedvanlig humor och precision de olika vetenskapsdisciplinernas inbördes ordning i den…
2024-01-31 08:38
Eric Axner-Norrman skriver om tidsmaskiner och katter gömda i Engelska parken i månadens kåseri.