Annons
Annons
Saga Danielsson reflekterar över årsskiftets hälsohets.
Saga Danielsson reflekterar över årsskiftets hälsohets.
Foto: Unsplash: Graham Mansfield/Ergo

Vi behöver träna på att inte gå till gymmet


Det är ett nytt år och ännu en gång kommer jag uppleva hur gymmet fylls av nya människor för att efter en månad se dem försvinna en och en. Vilket under att allt som krävs för att tusentals ska ta beslutet att ändra sina kroppar och sina liv är att en tvåa byts ut mot en trea. Jag förstår vart lusten kommer ifrån, gud ska veta att jag känt den många gånger själv. Vi behöver hoppet om att ett nytt år innebär nya möjligheter och vi måste få känna skillnaden. Så kanske är det därför gymmen lockar. 

Om jag hade skrivit den här texten för några år sedan hade jag sagt att träning är en viktig del av mitt välmående, att det kräver tid och disciplin men att det är något som genuint kan gynna alla. Det hade inte varit fel, men jag vet också att jag hade skrivit texten med en hand vilandes på mina revben för att kontrollera att fortfarande kunde känna dem. En vana som för mig ingick i gympaketet. Dagarna jag gick till gymmet och kände mig stark och glad var utblandade med dagar jag knappt hann innanför dess portar innan jag fick en panikattack. Fast i en kropp jag ännu inte lärt mig att acceptera.

"Det var inte träning i form av att gå till gymmet jag behövde utan träning i att försöka se lika mycket värde i mig själv de gångerna jag inte gick dit."


Annons

Annons

Alla vet att man bör acceptera sin kropp oavsett vad. Men kunskapen i sig gör ungefär lika mycket nytta som när modeller en gång per år lägger upp en instagrambild som visar att deras perfekta kroppar också kan “bryta mot normen”. För mig var det först när gympassen fyllda med ångest och panikattacker helt tog över som jag insåg att jag tränat på fel sak. Det var inte träning i form av att gå till gymmet jag behövde utan träning i att försöka se lika mycket värde i mig själv de gångerna jag inte gick dit. 

Det var fruktansvärt svårt till en början och det finns fortfarande dagar när jag helt enkelt inte är tillräckligt stark för att övertala min dumma hjärna om att min kropp duger som den är. Men det har blivit lättare. Jag har tränat. Precis som med den fysiska träningen behövs “bara” dedikation, disciplin och en tro på att det i slutändan kommer få oss att må bättre. 

Det här är ingen nyårsuppenbarelse, men det är en påminnelse, och påminnelser behövs.

Läs mer

2024-05-28 08:07
Ergos kåsör Eric Axner-Norrman om studentdemonstrationernas kraft och behov.
2024-05-13 16:39
Fackspråk - behövs det egentligen? Vad får vi ut av det? Ergos kåsör Eric Axner-Norrman ponerar.
2024-04-11 11:22
Det här med akademiska överliggare? Eric Axner-Norrman ponerar förändringen i överliggarkulturen i månadens student(i…