Cogito ergo dum
Foto: Emma Tapper

Cogito ergo dum – communication is key!


Vår anonyme, ständige filosofiestudent är tillbaka med nya betraktelser. Denna gång om kommunikation.

Cogito ergo sum. Jag tänker, därför finns jag. Som filosofistudent har jag hört dessa ord otaliga gånger. Detta är Descartes “första princip” som lägger grund för hans kunskapsteori. Han menar att vi måste tvivla på allt som inte är otvivelaktigt, och det enda som är otvivelaktigt är ens existens (för att man tänker). Men, ni är inte här för en filosofiföreläsning. Cogito ergo dum är ett inslag om studentlivet i Uppsala; vänner, studier, kåren, nationerna, och kärleken. Jag är självutnämnd expert.

Denna utgåva av Cogito ergo dum har temat kommunikation. Kommunikation är det viktigaste vi har, både i relationer såsom i skolan. Nedan har jag samlat tre tips för att skriva och kommunicera väl. Något för att förbättra dina relationer och dina betyg!

Bestäm syfte
Först och främst är det viktigt att veta vad du vill kommunicera. I en filosofisk text, men också andra skolarbeten kan jag tänka mig, är det inte bara viktigt att veta vad som är ämnet, men även i vilken specifik fråga du ska ägna dig åt. Att hitta ett specifikt syfte som du vill diskutera kan vara svårt, men mitt tips är att jag alltid kopplar den teorin vi arbetar med till något jag tycker är intressant (oftast feminist standpoint theory, som enda tjej i klassen).

Låt oss säga att du vill berätta för din partner att han smaskar för mycket när han äter. Gräv dig även djupare; vill du göra slut med honom på grund av detta eller är det bara att du stör dig när ni är på dejt? Om det är det andra alternativet kan jag hjälpa dig. Du måste hitta rätt tillvägagångssätt som inte gör honom sårad, men inte heller så att han inte ändrar sitt beteende.

Skriv för läsaren/prata för lyssnaren
Att skriva för läsaren är en lätt sak att säga, men svår att implementera. Vem är läsaren egentligen? I filosofi tror jag att folk har extra svårt för det här. Eftersom alla kan svåra ord som doxa eller socialepistemologi används de orden väldigt flitigt av filosofer. Men, det här gör texten svår att förstå för även de smartaste av oss (mig). Det jag ofta gör är att skicka min text till mina föräldrar, och om de förstår den så är den väl kommunicerad. Detta går även att göra med dina vänner som studerar något annat, eller en partner.

Du vet bäst vad din partner reagerar bra på. Om du ska sätta en gräns att hon inte borde hänga med sitt ex till tre på natten, kanske testa en komplimangsmörgås. Det vill säga komplimang, kommunikation, komplimang. Det kan se ut såhär: “Vad fin du är idag. När du hänger med ditt ex blir jag ledsen. Men tack för att du berättade det för mig!” Eller så är hon väldigt empatisk. Då kan det vara bra att säga hur det får dig att må när hon gör så. 

Sov på saken
Att sova på saken är det bästa man kan göra. Om det är att lämna in en hemtenta, eller att ta upp något som är ett problem i relationen, sov på det först. 

Problemet kanske känns större klockan 22:30 än vad det gör 8:45. Oavsett om det är en del av texten du har svårt att komma vidare från, eller ett problem med din partner. Det kommer inte att bli värre för att du sover på det, och oftast blir det bättre. Det ger dig tid att samla dina tankar, känna efter, och få ordning på vad som är rätt. Detta kommer hjälpa dig i dina studier och i ditt förhållande.

Tack för mig,
eder ständige filosofiestudent


Annons

Annons

Läs mer

2024-12-20 13:00
Då var vi här igen – vid slutet på ännu ett år. Är det någon som fattar att det faktiskt bara är några dagar kvar till…
2024-12-20 12:49
Ergos kåsör Eric Axner Norrman skriver i årets sista kåseri om den udda akademiska trion och deras upptäckter.
2024-11-29 12:16
Universitetsvärldens medeltida traditioner möter dagens studenter iförda sneakers och tuppkam, i detta kåseri av Ergos…