Framtiden hänger på ”GaoKao”
Alice går hem, äter snabbt middag och kilar sen till skolan igen. Klockan är halv sju på måndagskvällen. Hon pluggar på en gymnasieskola i Kina och ska snart skriva ett prov. Hon är tredjeårselev. Skolan kräver att alla tredjeårselever ska ha lektioner som börjar klockan sju och slutar klockan tio sex kvällar i veckan, varje gång har de en timmes långt test i ett ämne. Studenterna är endast lediga på söndagar. De måste studera hårt, ungefär tio miljoner kineser skriver i juni varje år ”GaoKao”, eller ”inträdesprov till universitet”. Detta prov kommer mer eller mindre att bestämma din framtid.
Inträdesprov till universitet började formellt användas i Kina 1949. I samband med Kulturrevolutionen på 1960-talet ställdes provet in. 1977 kom provet tillbaka och 5,7 miljoner studenter i hela Kina registrerade sig till det men bara 270 000 av dem blev godkända. Provet inkluderar tre huvudämnen: kinesiska, engelska och matte. Övriga ämnen är politik, geografi, historia, kemi, fysik och biologi uppgår till de vetenskapämne. Studenter väljer vilken ämnegrupp de vill plugga men de måste klara de tre huvudämnena i alla fall. Provet äger rum den 7–9 juni varje år. De flesta deltagarna är tredjeårselever i gymnasieskolan men sedan 2001 kan vem som helst skriva detta prov. Det spelar ingen roll hur duktig man är i gymnasieskolan. Det är inträdesprovsbetyget som bestämmer om man får gå till ett förnämt universitet. Många studenter som har studerat väldigt mycket misslyckas att antas av ett universitet bara för att de utför provet dåligt.
Kinesiska studenter har dock ett annat val. Jiangsu-provinsen införde en ny policy för studenter 2001. Cirka tre månader innan inträdesprovet äger rum finns det en extra tentamen studenter kan skriva. Tentan består av två delar, en skriftig examen samt en intervju. Varje toppuniversitet ger fyra eller fem antagningsplatser för gymnaiseskolor i hela Kina så studenter som vill registera sig till denna tenta måste tävla mot de andra i skolan först innan de kvalificerar sig för den.
Studenter klagar över att det nationella inträdesprovet till universiteten är för stressigt och de tvingas att plugga samt göra läxor hela tiden. Men det är svårt att förändra utbildningssystemet, eftersom den kinesiska befolkningen är så stor att det skulle ta lång tid att välja universitetsstudenter på andra sätt. Fler och fler studenter väljer att åka utomland medan andra stannar och söker en möjlig väg. Men de flesta studenterna gillar läget och förbereder sig för provet. Oftast anser de att bara de kommer in på ett bra universitet så är dereas framtida karriär säkrad. Kinesiska utbildningsdepartementet arbetar på att förändra situationen men ingen vet hur de kommer att lyckas. Vi hoppas på det bästa. nbsp;
nbsp;