Livet vid ett kinesiskt universitet


Studenter brukar gå i ett gymnasium som ligger i deras hemstad så de kan bo kvar hemma. Men när det gäller universitet försöker studenter plugga någonstans längre bort för att uppleva någonting nytt. Då behöver de leta efter boende. Oftast är det universitetets ansvar att ordna bostad åt studenterna så det blir lättare när de registrerar sig. Men det är inte utan problem – bostäderna kan vara både dyra och hålla en standard som är under förväntan.
Alla universitet skiljer tjejer och killar i olika byggnader. Toppuniversiteten hyser fyra studenter per rum där de har varsin integrerad säng med skrivbord under. Rummet är ungefär 15 kvadratmeter stort och har ett tillhörande badrum. Situationen är annorlunda på de universitet som inte är lika bra. Sex studenter brukar dela ett tolv kvadratmeters rum där de sover i våningssäng som står längs ena väggen och mittemot står sex bord och stolar. Det kan finnas en balkong, en toalett med dusch. Sen finns det universitet som tillåter tio till tjugo studenter att bo i ett rum, med dusch och toalett i en annan byggnad. Det finns aldrig kök. Man alltid äter ute. Tvättmaskiner finns i en gemensam hall och att använda dem kostar.

Under sommaren,
inte minst den senaste, så blir det olidligt varmt i Peking vilket vanligtvis hanteras med luftkonditionering. Men det är inte tillgängligt för studenter som bor i universitets bostäder, de får nöja sig en takfläkt. Massor av studenter kunde inte uthärda värmen så de hyrde ytterligare rum utanför universitetsområdet. Studenterna i ett universitet skrev till rektorn och begärde att skolan skulle åtgärda problemet. Efter ett par veckor bestämde skolan sig att installera luftkonditionering i varje rum. Men när projektet var färdigt blev det sommarlov och alla studenter åkte därifrån.
Det är inte billigt att bo på sådana ställen. Ett rum för fyra personer kostar 13 000 kronor om året, eller lite över 3 000 kronor per person. Rum för sex personer kostar 1 500 kronor per person och rum för tio till tjugo personer kostar cirka 750 kronor per person. Utöver det tillkommer el, vatten, och Internet.

Många universitet har börjat bygga bättre studentbostäder så att studenter kan känna sig mer hemmastadda. Enligt intervjuer med olika rektorer så ska de nya lägenheterna inhysa som mest fyra studenter och varje student ska få ett privat rum. De delar kök, badrum och vardagsrum. Vi ser fram emot den här förbättringen.

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-10-30 15:32
En anonym filosofistudent delar med sig av tankar kring att fly, fäkta eller ignorera i dagens krönika. Vilken taktik…
2024-10-18 10:48
Vad är akademisk storhet och hur når du dit? Ergos kåsör Eric Axner-Norrman leder oss närmre detta i dagens kåseri.
2024-10-15 09:55
Tidningen Ergos egen journalist Emma Tapper gratulerar på 100-årsdagen genom att se tillbaka över det gångna seklet.