Studentinflytande – mer än fina ord
Uppsala studentkår lyfter gärna fram studentinflytande som sitt expertområde och en av sina viktigaste uppgifter. Men hur fungerar det i praktiken, bortom honnörsorden?
I det här numret har vi granskat den akademiska senaten, som är ett rådgivande organ till universitetsledningen. Bland annat har vi tittat på hur studentrepresentationen fungerar. Den bild som tecknas är inte direkt smickrande för kåren.
Skolket bland studentrepresentanterna är utbrett. I genomsnitt var bara drygt hälften på plats vid senatens möten. Att lärarna har ännu sämre närvaro är ingen ursäkt för studenterna. Ansvaret vilar på de enskilda ledamöterna, men även på kårens ledning.
Kårstyrelsen har varit senfärdig med att tillsätta sina representanter. Två månader efter verksamhetsårets början hade sektionerna inte blivit informerade om att de förväntades nominera kandidater. nbsp;
För den som inte sitter med på senatens möten är det idag omöjligt att veta vad som sägs. Det förs nämligen inget protokoll och inga minnesanteckningar. Huvudansvaret för det är universitetets, men även kåren borde göra sitt för att öka insynen.
Kåren är idag rent ut sagt usel på att informera sina medlemmar om vilka som sitter i universitetets olika organ, däribland akademiska senaten. Hur ska man kunna utkräva ansvar av sina representanter om man inte ens vet vad de heter? Kanske är inte intresset översvallande bland studenterna; i så fall är det snarast ännu ett skäl att göra informationen så lättillgänglig som möjligt.
Vi hade lika gärna kunnat lyfta fram något av många exempel på när studentinflytandet vid Uppsala universitet fungerar bra. Men det som framkommit vid granskningen av akademiska senaten pekar ändå på att det finns en hel del som kan förbättras.
Det tycks finnas en medvetenhet om problemen i kårens styrelse, liksom idéer kring hur problemen kan lösas. En styrelseledamot ska kalla alla studentrepresentanter till förmöten inför akademiska senatens möten, bland annat för att öka närvaron. Ett arbete med att presentera studentrepresentanterna på kårens webbplats lär vara på gång. Kåren är inte främmande för att ge någon av studentrepresentanterna ansvaret att rapportera om vad som sägs på mötena.
Det är bra initiativ. Under året kommer Ergo att följa upp om de omsätts i praktisk handling eller om de glöms bort och rinner ut i sanden.
nbsp;