Annons
Annons
covidstudenter
Hur var det nu – är uppsalastudenterna sämst när det kommer till vaccinering? (Obs! Bilden är ett kollage!)
Foto: creative commons

På nåt sätt kan jag känna det var studenternas fel


Studenter är väl i regel ingen marginaliserad grupp och jag brukar heller därför inte bry mig nämnvärt när de pekas ut som svarta får i diverse sammanhang. Jag har själv för all del riktat ett skammande finger åt dem när det vankas otyg i form av fusklappar (bildliga – exakt vad man använder för fusk i hemmet vet jag inte. Förmodligen ctrl + c) så fort tentavakten inte i person hänger som en gam över axeln, eller när de packar in sig som sillar på hemmafest trots att pandemin viner utanför fönstret och förmodligen innanför det.

Men innan man börjar härja om “shit, kolla den gruppen! De är mycket sämre än vad vi är!” (vilka nu “vi” är? På något sätt lyckas man bli befordrad från “del av en grupp” till “individ” så fort man tagit examen) kanske man ska backa och betrakta bilden man fått presenterad på lite avstånd?


Rubrik och ingress från SVT Uppsalas inslag nu i veckan (25/8).

SVT Uppsala tycks av någon anledning ha slagit på stora trumman när det kommer till uppsalastudenter och deras eventuella vaccinationsmotstånd. Jag tvivlar förstås inte en sekund på statistiken som säger att vaccinationstäckningen är låg i vissa studentområden, men det betyder inte nödvändigtvis att studenterna är dåliga på att vaccinera sig. 

"Även om jag förstås inte heller sitter på facit så håller jag det för osannolikt att just studenterna på Sernanders väg och Rackarberget skulle vara antivaxxers."


Annons

Annons

När jag pluggade stannade i princip INGEN av mina vänner och bekanta i stan under sommaren. Man “åkte hem” för att jobba på sin uppväxtort där man redan hade ett säkrat sommargig eller för att parasitera på sina föräldrar. I år har förstås många passat på att vaccinera sig i hembygden för att slippa åka fram och tillbaka till Uppsala för att få sin dos. Ser man på vaccinationsstatistiken för personer i studentålder (18-29), i såväl regionen som nationellt, så sticker de inte ut åt något håll. Även om jag förstås inte heller sitter på facit så håller jag det för osannolikt att just studenterna på Sernanders väg och Rackarberget skulle vara antivaxxers. De har väl rimligtvis vaccinerat sig på annan ort?

Det här tillstår även SVT Uppsala i inslaget där de lyfter att vaccinationstäckningen är låg i vissa studentområden. Lik förbannat väljer de den här vilseledande ingången när de i ett senare inslag frågar universitetet varför de vill återgå till på plats-undervisning när vaccinationstäckningen är så låg i studentområdena.

"...det är medias, i synnerhet public services, förbannade plikt att inte elda på en potentiellt felaktig bild av läget."

Jag säger varken bu eller bä när det kommer till hur vettigt det är att återgå till campusundervisning i höst, men innan jag har svart på vitt att studenter aktivt väljer att inte vaccinera sig så kommer jag inte hålla det som en faktor i min åsiktsbildning, eller plantera det som detsamma i någon annans. Och jag tycker det är medias, i synnerhet public services, förbannade plikt att inte elda på en potentiellt felaktig bild av läget. Seriös media måste ha i åtanke att många bara läser rubrik och eventuellt ingress och då kan du inte dra på sensationalism när det kommer till en så här viktig fråga, även om bilden problematiseras i brödtexten.

Skulle det visa sig, när terminen drar igång, att uppsalastudenterna av någon outgrundlig anledning gått ihop sig i någon stor antivaxxkonspiration och typ ger upphov till en ny mutation när de börjar träffas på campus, så kommer jag också ställa mig på barrikaderna och skandera att allt är studenternas fel.

Men till dess kan vi väl chilla med anklagelserna?

Läs mer

2022-05-31 10:29
Jag får väl erkänna att jag hade velat “go out with a bang”, som man säger. Sedan blev det inte mycket tid över till…
2020-04-29 15:33
Väl medveten om att den ena (eller båda?) av dessa två texter kommer att vara “fake news” efter torsdag tänker jag ta…
2019-12-18 10:57
Av någon outgrundlig anledning har orden ”Lina hade osten sist!” etsat sig fast i mitt minne som en evig påminnelse om…