Annons
För att få gröttallriken att mätta längre kan man toppa med lite frukt och nötter.
Foto: Sandra Gunnarsson

Hur grrreat är gröt till frukost?


Fråga: Man har ju hört att man ska hålla sig mätt länge på havregrynsgröt, men min mage kurrar – pinsamt högt – långt innan förmiddagsföreläsningen är slut. Nu är min fråga: vad ska jag äta till frukost? Gärna som är nyttigt, gott, inte alltför omständligt och heller inte superdyrt. Tack på förhand

Den klassiska svenska frukosträtten havregrynsgröt är ett spännande diskussionsämne. Alla tycks ha en åsikt: vissa hatar den och andra fullkomligt älskar den, vissa argumenterar för att gröt är det enda som håller dem mätta fram till lunch och andra upplever en kurrande mage strax efter tandborstningen.
Det är intressant att ställa sig frågan varför den är så pass etablerad i svenska hem? Förutom att rätten är snabbtillagad i mikron verkar de flesta överens om att den är nyttig och hälsosam men vad finns det egentligen för fördelar? Havregrynsgröt är en god källa till kolhydrater i flera olika former och vår kropp som är duktig på att bryta ner den stärkelsen ser till att energin snabbt kommer ut till våra celler. Att äta en portion gröt till frukost är ett bra sätt att kickstarta en ny dag efter en hel natts fasta.
Förutom stärkelse innehåller havregrynen en hel del kostfiber som bidrar till ett långsammare upptag, längre mättnadskänsla och ett mer stabilt blodsocker, dessutom finns den även en stor andel betaglukaner i just havre som är en typ av fiber som minskar kolestrolhalten i blodet.
Trots fibermängden upplever många att gröttallriken ändå endast mättar kortsiktigt och då kan det vara värt att testa att addera något till. Ett klassiskt knep är att addera lite knaprighet och hälsosamt fleromättat fett i form av hela linfrön, hackade nötter eller fröer som solroskärnor och pumpafrön. Ett lyxigt helgalternativ skulle kunna vara att blanda ner en matsked jordnötssmör.

Andra sätt att öka mättnadskänslan är att tillsätta någon typ av proteinkälla, som att exempelvis knäcka i ett ägg (med/utan äggulan) i grötkastrullen under omrörning den sista kokminuten eller att äta en ordentlig knäckemacka med keso eller ost till. För mer inspiration se faktarutan härintill.
För andra handlar det ibland om att variera sina frukostvanor för att känna sig mätta längre. Testa att byta ut havregrynen mot exempelvis råg- eller dinkelflingor, eller varför inte testa bovetegröten som finns som recept här bredvid? Du kan även variera vilken frukt och vilka bär du väljer att toppa med samt växla med olika kryddsättningar; vanilj, kardemumma och kanel gör sig super på gröten, kan även tipsa om att koka med lakrispulver för den som vågar
Har du svårt att äta frukost och tycker att en hel portion gröt (med eventuella smörgåsar) känns oöverkommligt? Då är det ändå värt att nämna att den forskning som finns gällande frukostvanor visar att en liten frukost är bättre än inget. Som ett exempel finns det svensk forskning som visar att de som brukar hoppa över frukosten ofta tar igen det energiintaget framåt kvällen och dessutom i större utsträckning är drabbade av fetma.
Om du verkligen inte känner att du klarar av att äta något de första timmarna på dygnet kan det vara ett alternativ att prova att dricka din frukost istället: gör en näringsbomb i form av en mixad smoothie på naturell yoghurt som smaksätts med frukt, bär och kanel. Förbered sedan en grov macka att äta framåt förmiddagen när hungern sätter in.
Avslutningsvis, frukosten är en måltid värt att lägga energi på, både när det kommer till kilokalorier samt i tid till att tillreda och inta medvetet i lugn och ro. Ge dig själv en bra start på din dag

Har du egna funderingar kring kost och hälsa? Mejla mig på red@ergo.us.uu.se och skriv ”Matlådan” i ämnesraden.


Annons

Annons

Förslag på gröttillbehör:
Kokt ägg
Knäckebröd med keso
Finncrisp med tahini/jordnötssmör
Fullkornsbröd med ost
Toppa bröden med paprika, tomat och sallad

Läs tidigare frågor, svar och recept från Matlådan:

I gasen på gasken

Glutamat – onyttigt eller inte?

Näringsrik januari med nudlar

Ska jag äta extra vitamin D?

Ge mig (inte för mycket) arsenik

Hur mycket protein behöver jag?

Är gluten farligt?

Läs mer

2016-04-04 10:50
Fråga: Ofta när man går på nation, är som mest i ”dansgolvsgasen”, så kommer helt plötsligt en kväljningsframkallande…
2016-02-26 09:44
Fråga: Varför är glutamat så gott? Är det onyttigt?
2016-01-27 16:47
Fråga: Nu är det fattigjanuari och jag äter på riktigt nudlar flera gånger i veckan. Vad kan jag piffa upp dem med så…