Annons
Det är full fart på Uppsalas nationsscener. Här ett uppträdande på V-Dalas klubb Velvet.
Foto: Tobias Ohls

Nationernas scener är bättre än någonsin


Vill du skaka dina Converse till de senaste indiehitsen, gunga lågt till tunga hiphopbeats eller känna reggaebasen vibrera i hela kroppen? Nationernas livescen är rikare än någonsin.

Velvet är med sina fem år i matchen en regelrätt veteran, men den outtröttlige Lorenzo Casini visar inga tecken på att bågna.
– Konkurrens är bara bra, det gör att man måste toppa sina spelningar. Vi håller på så länge det finns en så pass bra musikscen i Sverige.
Om man under 2009 fått boka in tio grammisnominerade band, bland andra [Ingenting], Deportees, Name the Pet och Florence Valentin, nbsp; så är det förstås svårt att klaga på utbudet.
Klubben fokuserar på gitarrbaserad pop och rock. Kvällen inleds med en konsert och övergår sedan i dans på två dansgolv.
– Vi spelar mycket musik från 00-talet. Vi vill vara en fräsch klubb med aktuella artister. Bandet som står på scen ena dagen kanske har spelats av en av våra duktiga dj:s veckan innan. Ibland stannar artisterna dessutom kvar och festar. Parker Lewis blev kvar på dansgolvet ända tills vi stängde.
Dessutom samarbetar de med Luger och Live Nation kring Handen på Hjärtat-turnén, där de bidrar med fyra speltillfällen.
– Kvällarna i början av terminen är tacksamma, då kommer det hit horder av folk.
Nyckeln till deras framgång stavas tajming. Då programmet alltid spikas långt i förväg gäller det att ha fingertoppar som är känsliga nog att hitta talangen innan den blivit för stor. Otaliga artister har gjort tidiga spelningar på klubben, exempelvis Laakso, Lykke Li, Shout Out Louds och Maia Hirasawa. Peter, Bjorn and John spelade sin Young Folks där innan den kommit på skiva.
Lorenzo berättar att de ständigt måste påminna sig själva om varför de lägger ned så mycket möda. Utan passion går det inte. Där får han medhåll av Felix Brännlund, en av hjärnorna bakom reggaeklubben Melting Pot.
– Man måste göra det man själv tror på. Då gör man det som bäst.
Och visst brinner Felix för sin klubb. Han är en del av husbandet Congoman Crew, som uppträtt varje gång sedan starten i höstas.
– Vi bjuder in en ny sångare varje gång, sedan repar vi in deras låtar och uppträder tillsammans. Det har gått jäkligt bra, om man får säga så.

Alla fans av baktakt bör alltså uppsöka den stora scenen på Norrlands nation i höst. De som istället vill ha en blandning av hip-hop, soul och pop skall rikta tåspetsarna mot Smålands och deras liveklubb med det logiska namnet Smålands Live. Gänget, som även ligger bakom hiphopklubben Clap to This, rivstartade i höstas med folkelektrogruppen Detektivbyrån. Den musikaliska mångsidigheten är det alltså inget fel på. Någon lojalitet mot sin bakgrund visar dock inte arrangören och forne hårdrockstrummisen André Brink:
– Det enda vi inte kommer att få höra här är metal och dansband, skrattar han.
Framgångsreceptet då? Just det, passionen.
– Man måste brinna för det. Hitta en nisch eller en inriktning där man är bäst.
Andra liveklubbar med drag i är Göteborgs On a Wednesday och Kalmars Boom Goes the Dynamite. Men ibland är man sugen på att sitta och prata med några vänner istället för att dansa hela natten. Då rekommenderas den avskalade livemusik som bjuds i V-dalas pub på torsdagskvällar. Eller varför inte traska bort till den öppna scenen Spela på Kalmar nation? Du kanske till och med vågar damma av låtarna du stoppat undan i byrålådan och prova lyckan.


Annons

Annons

ETT PAR DATUM ATT SPIKA I KALENDERN
22/1 Fibes, Oh Fibes , Smålands Live
6/2 Daniel Gilbert, Velvet
19/2 Sture Allén från Svenska Akademien, Melting Pot

Läs mer

2023-04-14 11:36
ARSADI Introspections (EP)
2021-05-18 14:41
Uppsalagruppen Arsadi har tagit examen och är inte längre studenter, men musiken lever i högsta grad kvar. Tack vare…