Annons
Sofia Rubertsson, Gustav Jörtsö, Magdalena Wellhagen och Ellinor Bratteby.
Foto: Alexander Grönberg

Kan man tävla i musik?


Melodifestivalen. Idol. Fame Factory. De senaste åren har intresset för musiktävlingar ökat lavinartat. Men det är inte bara på TV mer eller mindre talangfulla musiker vill granskas och bedömas. Även i Uppsalas replokaler repas och tränas det.

Det är en jättebra chans att få visa upp sig, säger Gustav Jörtsö, en av förra årets länsvinnare i tävlingen Musik Direkt.
66 band i sex deltävlingar. Det är rekord för Uppsalas Musik Direkt. Under våren fylls scenen på Uppsala Konsert och Kongress av unga löften. Det är rock, pop, klassiskt, blues, rap, hiphop, alla former som tänkas kan. Tävlingen vänder sig till ungdomar mellan 13 och 19 år. Tio minuter har de på sig att visa upp sin allra bästa sida för publiken och framför allt för juryn, som avgör om de ska gå vidare till finalen och öka sina chanser att bli stjärnor.

Förra årets tävling blev en riktig succé för Kärleksfabriken. Då var de en trio som spelade pop med musikalvibbar. I dag står de på scen som ett sjumannaband, många upplevelser rikare, och spelar det eget myntade ”pop happy hardcore”. Gustav Jörtsö och Magdalena Wellhagen är två tredjedelar av den ursprungliga fabriken. Det började som ett skolprojekt och en prisad show på Konserthuset där den eget skrivna musiken framfördes tillsammans med dans.
– När vi hade en inrepad show kändes det kul att göra något mer av det, så vi tänkte, varför inte Musik Direkt, säger Gustav.
– Han frågade inte ens innan han anmälde oss, säger Magdalena och sneglar med låtsad upprördhet mot Gustav.
Trion gick hem hos juryn och de blev ett av de två vinnande bidragen som gick vidare till den stora riksfinalen. Här fick de känna sig besegrade av Uppsalas andra vinnarbidrag, proggrockarna Mad Artwork. Den stora frågan kvarstår dock; Kan man tävla i musik? nbsp;
– Det hela är ju ganska subjektivt, säger Gustav Jörtsö. Det går ju egentligen inte att avgöra vem som är bäst, inte direkt som att springa hundra meter.

Förutom deltävlingar
i Melodifestivalen och Musik Direkt tävlar nykomlingen Rockkarusellen om helgernas uppmärksamhet. Här ser konceptet lite annorlunda ut. Tävlingen är öppen för alla åldrar och själva tävlingsmomentet kommer lite i andra hand. Mesta krutet läggs på att ge banden en chans att spela. 27 band och artister spelar tre gånger var under våren. För att variera det hela flyttas scenen runt mellan Grand, Vox Publicum/Hornet, Ungdomens Hus och Tierps fritidsgård. Bedömningsansvaret delas mellan en jury och publiken.
Förra året var det premiär för Rockkarusellen i Uppsala. Det visade sig att det fanns gott om talang som väntat på att få utlopp och på den stora riksfinalen i Eskilstuna tog Uppsalas screamorockare Safemode hem förstapriset.
– Jag tror vi vann för att vi har så otroligt roligt på scen och trivs så bra med varandra, säger bandets sångare Tjet Gustavsson.
Från att ha varit helt gröna har året efter vinsten gått snabbt och varit guldkantat. nbsp;
– För oss har det verkligen betytt otroligt mycket. Vi hade inte spelat så mycket innan tävlingen och nu har vi haft över 50 spelningar, varit på Tysklandsturné och släpper en skiva i sommar, berättar Tjet.
Skulle du vilja ställa upp i någon musiktävling igen?
– Nej, vi har redan vunnit, det skulle bara kunna gå sämre, inte bättre, säger Tjet.
I år kliver han ner från scenen och sätter sig i jurysoffan istället. Uppsalas vinnande bidrag ska koras och sedan förra årets framgångar har Uppsalamusiken lagt ribban högt. Den 29 maj är det dags för riksfinalen som går av stapeln på V-Dalas scen.


Annons

Annons

Läs mer

2023-04-14 11:36
ARSADI Introspections (EP)
2021-05-18 14:41
Uppsalagruppen Arsadi har tagit examen och är inte längre studenter, men musiken lever i högsta grad kvar. Tack vare…