Annons
Annons
Alpha 60, ett av de många banden som spelade på Upplands “Summer festival of love”.
Foto: Joakim Axelsson

Uplands blir musiknation


Uplands nation vill bli musiktillhåll. I somras satsades det hårt på Summer Festival of Love och i höst är det dags för ny klubb.
− Vi vill ha mer livemusik på Uplands, säger nationens tredje kurator Erika Söderman.

Elden lyser upp den mörka augustikvällen. De tre eldkonstnärerna leker vant med stavar, poi och brinnande rockringar. I publiken hörs ett ”ohhhh” när en av artisterna gör en volt i luften. Det är sista dagen på Uplands nations Summer Festival of Love. Just nu är det paus från den ständigt pågående livemusiken. I tre dagar har ett dussin artister spelat allt från syntrock till kletzmer till nintendomusik. nbsp; Den regniga svenska sommaren är som bortblåst och det är nästan medelhavsvärme ute i Uplands trädgård där festivalen äger rum.

Sommaransvarige
Elisabeth Huckaby-Eriksson och tredje kurator Erika Söderman är två av initiativtagarna.
Så sent som i våras satt de och funderade över hur Sommarsvantes, som restaurangen heter, skulle bli något extra i år. Någon kläckte idén att göra en festival.
– Det blev bestämt ganska sent så vi hade inte så mycket framförhållning. Till exempel löste vi det med utrustning för bara ett par dagar sedan. Så det har varit rejält stressigt men väldigt roligt, säger Erika Söderman.
Sound Scenario, Killed by Koopa, Miranda de Verdier och Alpha 60. På festivalen uppträder bara lokala artister. Och det finns en tanke bakom det.
– Vi bor i Uppsala och det är Uplands nation. Klart att artisterna ska vara härifrån, säger Elisabeth Huckaby-Eriksson.
De tycker båda att Uppsala har ett väldigt bra utbud på livemusik men att det händer för lite under sommaren. nbsp; Vill man se bra livemusik måste man gå på dyra konserter eller festivaler. Summer Festival of Love är ett betydligt billigare alternativ. Och arrangörerna är mycket nöjda med resultatet.
– Det har varit jättelyckat. Mycket folk och reaktionen från publiken har varit guld, säger Elisabeth Huckaby-Eriksson.

Nu har de lite mer tid
att planera nästa års festival. För en fortsättning blir det. Erika Söderman berättar om en tidigare festival på Uplands som kördes sista gången för sju år sedan.
– Då var det rejält stort, 30 artister på tre scener. Det vore jättekul om vi kunde bygga upp något liknande igen, säger hon.
Men nyheterna på Uplands låter inte vänta på sig. Nu i höst körs en klubb igång, Retro Zwyck. Även den är nbsp; återupplivad sedan forna tider, 90-talet i det här fallet. nbsp; Tre gånger under terminen kommer man kunna dansa loss till en salig blandning av alternativ musik. Erika Söderman berättar att det blir mycket synt, som under 90-talet, men lovar också en hel del modernt.
Hur blir det med livemusiken då?
– I höst vill vi ha mer livemusik, både i Svantes och i Jazzbaren. Så mycket som möjligt, ett ställe blir mycket mer levande då, säger Erika Söderman.


Annons

Annons

Läs mer

2023-04-14 11:36
ARSADI Introspections (EP)
2021-05-18 14:41
Uppsalagruppen Arsadi har tagit examen och är inte längre studenter, men musiken lever i högsta grad kvar. Tack vare…