Uppsalastudenterna Jonatan Klum Stelander, Pelle Elfström och Anders Jönsson spelar tillsammans i bandet Spegelbild. Oftast hämtas inspiration från händelser i deras vardag, till exempel i låten som de framför här – Inspiration – som försöker fånga känslan som man har i kroppen under en utekväll på nation.
Foto: Sandra Gunnarsson

Studentens värld speglas i Spegelbild


De inspireras av misslyckade raggningsförsök, utekvällar på nation och scener ur Spiderman. Ergo gick på en minikonsert med Uppsalastudenterna i bandet Spegelbild – en trio som inte tror på gränser vare sig det gäller text eller sound.

Det låter så enkelt när de tre killarna i bandet Spegelbild berättar hur musiken växer fram.

– Jag var ute på nation en kväll och blev intresserad av bartendern. Jag fick hennes nummer och hörde av mig tre gånger men fick inget svar. Slutligen skrev hon att det var komplicerat med en annan kille. Varför gav hon mig då sitt nummer? Jag skrev en låt om det, Nattsvart heter den, berättar Pelle Elfström, sångare i bandet.

En annan låt blev till efter att Pelle Elfström och Jonatan Klum Stelander sett slutscenen i Spiderman. Emma Stone håller i ett paraply och det regnar.

– Vi båda sa ”hon borde släppa paraplyet”. Vi tyckte meningen lät bra och skrev en låt om det. Då gick det fort – tror den blev klar på fem minuter, berättar Jonatan Klum Stelander.

Jonatan och Pelle träffades på gymnasiet och har förutom musik även skrivit poesi tillsammans – kanske inte så konstigt att de ofta tänker i samma banor. De fick korn på Anders Jönsson med sin trumlåda under en musiktävling för ett år sedan och började då att spela ihop. Spegelbilds musik är melodidriven och formas med små medel: den enkla trumlådan, en akustisk gitarr, munspel och Pelles och Jonatans röster – ibland på svenska, andra gånger på engelska. Jag ber dem sätta etikett på sin musik, men det vill de inte riktigt göra.
nbsp;
– När jag hörde en av de första låtarna tänkte jag på Hoffmaestro, försöker Anders Jönsson.

– Ja och under en process lät det väldigt mycket Movitz, men övriga låtar har ett helt annat sound, säger Pelle.
Vi stannar vid ”inte mainstream – men heller inte indie”.

Spegelbilds musik finns på Spotify, de har spelat live på P4 och planerar att skicka in material till P3 Osignat. Förutom att försöka nå ut via nätet och radio ser de också till att satsa på hemmaplan med flera spelningar inbokade i Uppsala under våren, bland annat på Kalmar och V-Dala nation. Att spela live är oftast kul, men de har lärt sig att vara ödmjuka inför varje gig.

– Vi spelade på studenternas IP före en Sirius-match i höstas. Det kanske var tio pers som lyssnade. Det är klart att det var jobbigt där och då, men det är också erfarenheter man lär sig av, säger Pelle.

Förhoppningen är att kunna leva på musiken, men om inte det lyckas har de sina utbildningar att falla tillbaka på. Pelle läser franska, Jonatan statsvetenskap och Anders till civilingenjör i kemiteknik vid Uppsala universitet. En låt har en brygga på franska, men i övrigt får deras studieval inte speciellt stort utrymme i musiken. Det är heller inte så att musiken går ut över deras studier – snarare tvärt om. Anders som har tenta dagen efter deras nästa spelning och dessutom är med i tre olika band, tycker inte att det är något problem att hinna med.

– Det känns bra att ha både studierna och musiken, det är som två helt olika världar där man har olika saker att tänka på, säger Anders.

– Ja, även om man har många inlämningsuppgifter och mycket att göra, så ger musiken jättemycket i ens liv. Jag tror att alla behöver ett utrymme där man får vara kreativ, säger Jonatan.


Annons

Annons

Lyssna?

Spegelbild spelar:
8/3 Kalmar nation
24/3 på Vox Publicum
19/4 på V-dala

Läs mer

2023-04-14 11:36
ARSADI Introspections (EP)
2021-05-18 14:41
Uppsalagruppen Arsadi har tagit examen och är inte längre studenter, men musiken lever i högsta grad kvar. Tack vare…