Annons
Annons
När Petter Gage inte chefar över tekniken på Studentradion pluggar han ämneslärarprogrammet och sänder Studentradioprogrammet ”Moonshine” som spelar country och bluegrass. Fick han chansen att arrangera en festival i Uppsala med obegränsad budget skulle han boka Foo Fighters, Beyoncé, Beastie Boys och Toto: ”Det vore schysst att avsluta med allsång av ’Africa.”
Foto: Lina Svensk

Reclaimar livetraditionen


Nog för att vårterminens sista dag inte brukar uppbåda tillnärmelsevis lika stor studentfest som sista april, men visst ska den firas Studentradion slår på stort med minifestivalen ”Sommaren är live” i gropen utanför Ekonomikum 7 juni.

Det var uppsalabandet The Farah Dibas som startade Sommaren är live för två år sedan, eller tre beroende på hur man räknar. 2016 hade bandet en egen spelning i området Triangeln och 2017 uppgraderades de till studentepricentret Ekonomikumparken – gropen däri för att vara specifik. Studentradion blev medarrangör, fler band anslöt och en minifestival såg dagens ljus. Förra årets festival blev dock den sista där The Farah Dibas höll i festivalens taktpinne då de spelade sin avskedskonsert.
I år arrangeras festivalen helt i regi av Studentradion i samarbete med studieförbundet Bilda. På scen vankas Rhymes, Odd Pages, Luftmensch, Olai amp; Ingeli och Skogen.
– Vi ville få till en bra spridning på akterna, både gällande genre och representation – manliga och kvinnliga artister, lugnt och drag. Och så måste det vara kul att titta på live såklart, säger Petter Gage som är teknikchef på Studentradion.
Festivalen har ingen given huvudakt, menar Petter Gage, utan snarare har man tänkt att alla band som spelar i Uppsala förtjänar en plattform. Något Studentradion kan erbjuda med den amfiteaterformade ”gropen” och arrangemangsresurser.
Petter Gage tycker generellt att de behövs fler möjligheter till mindre spelningar i Uppsala.
– Jag tror att det finns väldigt många studenter som gillar att gå och lyssna på livemusik, men det finns inte så mycket sådant längre, det har fallit ur tiden lite. Jag spelade själv i band och genomled den där fasen när alla slutade gå på livespelningar. Det vore kul att ta tillbaka traditionen, säger han.
Ett drömprojekt han har är att arrangera en festival liknande Sommaren är live, men inomhus under vinterhalvåret.
– Nu har ju inte Studentradion egna lokaler som lämpar sig för det, men kanske att man kunde arrangera liveklubb på någon nation.

Det verkar onekligen som att Petter Gage har rätt i att det finns en kollektiv längtan efter livemusik hos Uppsalas studenter. Förra året lockade Sommaren är live en publik på drygt 250 personer, långt fler än man hade räknat med.
– Vi var paffa över att det blev så stort och bra. Gropen är ju ett tacksamt ställe på det sättet att man lockar till sig även de studenter som bara sitter i Ekoparken och hänger och som kanske inte känner till festivalen.
2018 hade de också vädergudarna med sig som dragplåster, även om det faktiskt började regna under sista halvtimmen av sista akten, Rhymes.
– Men vi satte upp ett tält över trumsetet bara så fortsatte de att köra. Folk stod framför scen och dansade ändå.
En bra och peppig publik är både en förutsättning för och resultatet av en lyckad festival, men det hänger givetvis på arrangören också. Petter Gage tror att det är viktigt att skapa ett inkluderande klimat som välkomnar alla, ha bra spridning på akterna och ha några akter som folk inte känner till.
– På en bra festival ska man kunna få upp ögonen för artister som man annars kanske aldrig skulle ha hört. Sedan är det förstås viktigt att man tar ansvar som arrangör och inte tolererar att folk beter sig hur som helst.
Hur lyckad årets Sommaren är live blir kan du själv avgöra och bidra till om du beger dig till Ekonomikumparken 7 juni. Festivalen är helt gratis och öppen för alla.


Annons

Annons

Sommaren är live 2019

Festivalen äger rum fredag 7 juni och drar igång klockan 18 i gropen/vallgraven utanför Studentradions lokaler på baksidan av Ekonomikum (Kyrkogårdsgatan 10). Festivalen är gratis och öppen för alla, studenter som icke-studenter.

Årets line-up:
Rhymes
Odd Pages
Skogen
Luftmensch
Olai & Ingeli

Läs mer

2020-04-27 10:47
Mattias Alkberg Bodensia Teg Publishing
2020-04-20 11:18
The Rhymes The Rhymes Native/BMG Scandinavia