Annons
Annons
Paulina Palmgren
Uppsalaartisten Paulina Palmgren har inte bara släppt ett eget album i höst. Hon har också - tillsammans med sambon Jonatan Järpehag – skrivit låtar till Helen Sjöholms första soloplatta.
Foto: Jonatan Järpehag

Cool Paulina Palmgren söker sin röst


Paulina Palmgren
Paradiset Och Jorden
Birds Records
EEE

Paulina Palmgrens album "Paradiset Och Jorden" rör sig mellan olika genrer och musiktraditioner. Skivans tredje spår ”Din gamla jord”, som är en utmärkt poplåt, täcker in flera av dessa. Låtens titel är till exempel en av flera som anspelar på den frikyrkliga bakgrund i Uppsala som hon övergett, men fortfarande präglas av, i form av existentiella frågor som; kommer människor till himlen? Eller är vi redan där? Låten har ett lager av underbart suggestiv ”Röyksopp”- techno, troligen ett resultat av medproducenten tillika sambon Jonatan Järpehags (som också är medlem i ”Karakou”) modulära synthar . I låten finns även takt och dragspel som flirtar med folkmusik från Balkan samt sång och text som smakar naturromantik.

"Nu får det snart vara nog med referenser, men är det inte också lite ”Björk” man hör?"


Annons

Annons

På andra håll, som ”Ta för dig”, lånar hon också lite av Veronika Maggios poprecept och ”Amason”-Amanda Bergmans patenterade hesa sätt att sjunga från magen, vilket emellanåt kan kännas lite överflödigt. Nu får det snart vara nog med referenser, men är det inte också lite ”Björk” man hör i ”Allt är för henne”? Jag tycker man anar den lekfulla men likaså dramatiska elektroniska ljudbilden från islänningens skiva ”Vespertine”. Men att påstå att verkshöjden är densamma vore minst sagt att överdriva.

Hur som helst tycker jag om hur detaljerna gör att jag lyssnar uppmärksamt, men även hur den kompakta ljudbilden gör musiken behaglig och att den sällan skaver. Det kanske inte är en skiva som drabbar mig på djupet, men den är cool. Och Paulina Palmgren får anses vara en av Uppsalas just nu mest intressanta artister.

Foto: Jonatan Järpehag

 

Läs mer

2021-03-31 14:08
Mattias Alkberg Häxor Teg Publishing
2021-03-15 18:28
Tusses värme ledde till en välförtjänt vinst i lördagens final i Melodifestivalen. Ergos recensent hyllar vinnaren, men…
2021-03-08 09:23
"Vad är det jag håller på med? Ska jag tycka till om huruvida det ena av dessa intetsägande bidrag är bättre än det…