Annons
Bild Arvingarna och Danny
Arvingarna och Danny Saucedo gick vidare till final i Melodifestivalens första deltävling.
Foto: Stina Stjernkvist, SVT

Deltävling 1 – Töntig titel och tortyr


I lördags gick deltävling 1 av melodifestivalen av stapeln. Ergos recensent sågar de båda bidragen som gick till final, och håller tummarna för att inte heller Lillasyster tar sig vidare.

Danny Saucedo – ”Dandi Dansa”
Betyg: 1 av 5

Arvingarna – ”Tänker inte alls gå hem”
Betyg: 1 av 5

Att inspireras av andra, kanske till och med härma, eller rent av stjäla rakt av, är en stor del av musikindustrin. Ofta har jag inget problem med det. Populärkultur bygger i stora drag trots allt på att titta och lyssna på vad andra gör eller gjort tidigare och sedan skapa något eget utifrån det som tilltalar en. Men man kan göra det på olika sätt. Att återskapa Jamiroquais musikvideo till ”Virtual Insanity” behöver inte vara en dålig idé. Hans skojiga, flytande danssteg över det rörliga golvet i kombination med hans karaktär och funkiga sound är en klassiker. Men en remake av den kräver sin verkshöjd. Danny Saucedo lyckas inte särskilt bra. För det första: varför är rummet klätt i bruna flyttkartonger som det står ”bord”, ”öl” och ”bardisk” på? Jag begriper det inte.


Foto: Stina Stjernkvist

Visst kan låttexterna vara tramsiga i Melodifestivalen, det kan jag acceptera, det hör kanske till, men även där finns en gräns. Hur många ”dam di dam” kan man sjunga? Sen är ”Dandi Dansa” en fånig titel på en låt. Men melodin har han väl lyckats med. Den ska uppenbart dofta folkligt party och tilltala barn, och det gör den ju. Kanske är melodin tillsammans med hans – jämfört med övriga bidrags – ändå festliga scenbygge det som gav honom segern.

"Danny är otroligt nog ändå tusen gånger bättre än gubbstruttarna i Arvingarna som spelar gammelmello-låtar för den äldre publiken och tar synkroniserade danskliv."


Annons

Annons


Foto: Stina Stjernknist

Danny är otroligt nog ändå tusen gånger bättre än gubbstruttarna i Arvingarna som spelar gammelmello-låtar för den äldre publiken och tar synkroniserade danskliv – först till höger, sen till vänster. Och efter det kanske festa till det med ett steg fram och ett steg bak. Jag förstår att Arvingarna kan tilltala en publik som tycker att deras sound är ”äkta Melodifestival”. Men jag som tyckte att den genren var som tortyr under min uppväxt, kan inte annat än att känna mig torterad när jag nu tvingas uppleva det igen.

Kadiatous coola poplåt ”One touch” borde ha gått till final, trots den lite tveksamma sånginsatsen. Sen håller jag tummarna för att hårdrockarna Lillasyster absolut inte går till final.

Melodifestivalen – Deltävling 1

 

Vidare till final
Danny Saucedo – ”Dandi Dansa” 1 av 5
Arvingarna – ”Tänker inte alls gå hem” 1 av 5

Till ”Andra chansen”
Lillasyster – “Pretender”
Paul Rey – ”The missing piece”

Utslagna:
Femte plats: Jessica Andersson – ”Horizon”
Sjätte plats: Kadiatou – ”One touch”
Sjunde plats: Nathalie Brydolf – ”Fingerprints”

Läs mer

2023-04-14 11:36
ARSADI Introspections (EP)
2021-05-18 14:41
Uppsalagruppen Arsadi har tagit examen och är inte längre studenter, men musiken lever i högsta grad kvar. Tack vare…