Annons
Annons
Press Arsadi
Anthony Bachtiar, Pedram Effati, Feria Hikmet och Nils Öberg träffades 2016 när de var studenter och startade bandet Arsadi.
Foto: Gustav Aldin

Tävlingsdyker i etern


Uppsalagruppen Arsadi har tagit examen och är inte längre studenter, men musiken lever i högsta grad kvar. Tack vare kärleken till konsten har de lyckats skapa trots pandemi, hektiska jobbscheman och långa avstånd. Nu i vår är de tävlingsaktuella med nya singeln “Deep Waters”.

Killarna skrattar när de skämtsamt beskriver sig själva som “Sveriges mest välutbildade band”. Anthony Bachtiar, Feria Hikmet, Nils Öberg och Pedram Effati träffades 2016 när de var studenter i Uppsala och skapade gruppen Arsadi. Idag är de aktuella som en av fem finalister i musiktävlingen P4 Nästa Uppland. Jag pratar med tre av dem – Anthony, Nils och Feria – över Zoom. 

När de träffades för fem år sedan hade de olika erfarenheter av musik.

– Vi spelade i olika konstellationer och band innan och sjöng i körer och så vidare, säger Anthony Bachtiar sittandes i sitt vardagsrum i Västerås, iklädd en vit t-shirt. 

Bakom honom står en gitarr lutad mot väggen och vittnar om en person med musikintresse.

"Den handlar om att man ska kunna kasta sig ut över ett stup och dyka i djupt vatten för att något ska hända"

I dag är de inte längre studenter men fortsätter med musiken vid sidan av sina jobb - trots att de bor i olika städer. Anthony bor och jobbar i Västerås, Nils och Feria bor och jobbar i Uppsala.

– Det är där vi har vår hemmabas och replokal, säger Anthony. 

Trots en timmes färdresa till och från stan tycker han att det funkar bra då kärleken till musiken och konsten är det som spelar roll.

I dagsläget är det dock inte lika enkelt att rodda i att repa som det var under studietiden. Möjligheten att göra det på vardagar eller mitt på dagen när man inte har föreläsning finns förstås inte längre och medlemmarnas striktare arbetsscheman gör det inte heller enklare. 

– Det krävs lite mer planering och struktur bara men det fungerar bra, säger Anthony.


Annons

Annons

Den 26 maj släpper de singeln “Deep Waters” och det är med den de nu tävlar i P4 Nästa Uppland, något som alla i gruppen är väldigt glada över och förväntansfulla inför. “Deep Waters” är dock en låt som de egentligen hade tänkt släppa 2020 men som inte blev av. 

– Lite på grund av pandemin kände vi att det inte var läge att släppa musik då man inte kunde giga eller promota den ordentligt så har vi skjutit på det, säger Anthony. 

Med tiden har låttexten ändrats och utvecklats till att handla om tillvaron många upplevt under rådande pandemi, med ensamheten man kan känna. 

– Det är ett existentiellt tema egentligen, säger Nils när han tankfullt tittar bort från kameran. 

Han är utomhus och i bakgrunden syns en klarblå himmel över några blomstrande träd. Nils fortsätter berätta om låttexten, hur den berör att livet kan kännas tråkigt och meningslöst i pandemitider.

– Den handlar om att man ska kunna kasta sig ut över ett stup och dyka i djupt vatten för att något ska hända, säger han.


I slutet av maj har Arsadi ett livestreamat gig. Mer info finns på bandets facebooksida. Från vänster i bild: Anthony, Pedram, Feria och Nils. (Foto: Gustav Aldin)

Pandemin till trots har killarna varit drivna och ambitiösa i sitt musikskapande, även om det har varit kämpigare nu än tidigare med inställda gig och sämre tillgång till rep.

– Då har vi i stället skrivit och producerat musik och haft kontakt via Zoom och telefon, säger Anthony. 

Tacksamt är det också att de med hjälp av inspelningsprogram ändå har kunnat skicka demos till varandra trots att de inte alltid befunnit sig på samma plats. 

– Det funkar jättebra och supersmidigt, säger Feria.

Senare i maj har bandet ett livestreamat gig – gratis, bra för oss studenter! – och i höst släpps deras nya EP.

P4 Nästa 

P4 Nästa är Sveriges Radios rikstäckande musiktävling för låtskrivare, artister och ny musik. Tävlingen vänder sig till både nya och etablerade låtskrivare och artister från hela Sverige. Arsadi är en fem finalister i P4 Nästa Uppland och har därmed chans att gå till riksfinal.  

Läs mer

2023-04-14 11:36
ARSADI Introspections (EP)
2021-05-06 10:54
Ellen Sundberg Ett bloss för Bodil Malmsten Tolkningar av Ellen Sundberg Teg Publishing