Annons
Annons
Bild CSN
Nu behöver studenter inte oroa sig för att gå miste om CSN, bara för att de tjänat för mycket.
Foto: CSN.

Fribeloppet avskaffas


Regeringen har beslutat att fribeloppet ska tas bort under 2020 för alla som studerar och tar studiemedel. Fribeloppet reglerar hur mycket en student får tjäna utan att det påverkar ens studiestöd. Syftet med åtgärden är att studenter som kan jobba i vården eller inom andra samhällsviktiga funktioner inte ska behöva oroa sig över minskat studiemedel till följd av ökad lön. Tanken är också att de som blivit arbetslösa på grund av coronakrisen ska kunna börja studera och få studiemedel oberoende av deras tidigare inkomster.

Vanligtvis får en student som har studiestöd på heltid inte tjäna mer än strax över 90 000 kronor per kalenderhalvår. I och med att CSN inte kommer göra några inkomstprövningar under 2020 kan en student tjäna hur mycket som helst utan att det påverkar studiemedlet. Det slopade fribeloppet gäller fram till 2021, efter årsskiftet börjar åter igen de tidigare reglerna att gälla.

 


Annons

Annons

Fribeloppet avskaffas under 2020


Läs regeringens pressmeddelande här: Fribeloppet slopas under 2020
Läs CSN:s pressmeddelande här: Fribeloppet inom studiemedel tas bort

Läs mer

2024-02-19 13:15
Information från Uppsala studentkår.
2023-08-07 12:06
Det var under förra veckan som en privatperson upptäckte bristerna i UL-appens integritetfunktioner. Nu anmäls händelsen…
2023-07-28 12:51
Under torsdagen 27 juli kom de slutgiltiga antagningsbeskedet för universitets- och högskolestudier. Det här är de tre…