Annons
Annons
Bild tentasal
Tentan i läkemedelskemi skrevs hemifrån via e-tentasystemet Inspera. Slumpade tentauppgifter ledde till att det inte gick att copy pastea svar från en annan student.
Foto: Sandra Gunnarsson

Fusk upptäcktes efter slumpad tenta


Fyra studenter misstänks för fusk efter att ha skickat in svar som inte överensstämde med frågorna på en hemtenta i läkemedelskemi. Tentan skrevs hemifrån via programmet Inspera och hade designats som så att frågorna slumpades fram ur en pool. Frågorna var utformade på samma sätt för alla studenter, men de siffror man skulle räkna på kunde skilja sig åt. Vid rättning upptäcktes att fyra studenter skickat in svar som inte överensstämde med vissa av frågorna de blivit tilldelade.

En av studenterna uppger att hen under tentan hade fått värdena av en kompis via telefon. En annan av de misstänkta studenterna hävdar att hen svarat på de uppgifter hen fått och att det måste ha varit något fel på tentan, att e-tentasystemet blandat ihop uppgifter och svar.

Efter kontroll med supporten hos Inspera konstateras att det inte var något fel på tentan. Alla fyra studenter anmäls till disciplinnämnden för misstänkt fusk.

 


Annons

Annons

Läs mer

2020-06-17 16:14
I slutet av mars hölls en hemtenta motsvarande 2 högskolepoäng i programmering vid Uppsala universitet. Vid rättning…
2020-06-17 13:02
När höstterminen startar kommer delar av utbildningarna genomföras IRL. För att undvika risk för trängsel har kårer och…
2020-06-09 15:52
Igår stod det klart att Universitetskollegiet vill se professor Anders Hagfeldt som ny rektor vid Uppsala universitet…