Annons
Annons
Högskoleprov
Känns väl inte så troligt att högskoleprovet det blir av i höst när både lärosäten och utbildningsutskott säger nej.
Foto: UHR/Alexander Florencio

Utbildningsutskott + rektorer: nej till högskoleprov


I dag tisdag röstade riksdagens utbildningsutskott nej till att högskoleprovet ska genomföras i höst. Detta sedan Liberalerna som tidigare varit ett av fyra pådrivande partier för att provet ska genomföras, bytte åsikt.

Förra veckan beslutade regeringen att man kunde minska antalet provdeltagare genom att bara låta de som inte har resultat sedan tidigare få skriva det. Beslutet om huruvida ett sådant prov kunde bli av i höst är upp till Universitets- och högskolerådet (UHR) och lärosätena som anordnar provet att fatta.

Lärosätena anser inte att ett sådant prov bör genomföras i höst. I en debattartikel från idag, undertecknad av 21 rektorer (däribland UU:s Eva Åkesson), skriver de att det inte bör genomföras på grund av smittskyddsskäl. Även om högskoleprovet endast ges till de som inte skrivit det tidigare väntas intresset bli så stort att det totala antalet förstagångsskrivare skulle bli ungefär lika många som hösten 2019 – runt 50 000 stycken. Lärosätenas rektorer framhåller också att 80 - 85 procent av landets utbildningar inte kräver högskoleprovsresultat utan att det räcker att vara behörig.

7 augusti beslutade UHR att ställa in höstens prov. Det är nu upp till UHR att avgöra om beslutet ska ändras eller stå fast.

 


Annons

Annons

Läs mer

2020-10-20 11:06
Efter de uppmärksammade covidutbrott bland studenter på läkarprogrammet och juristprogrammet i början av terminen har de…
2020-10-12 14:42
Expressen har avslöjat att flera studentbostäder i Skatteskrapan, även känd som Studentskrapan, i Stockholm har använts…
2020-10-12 14:07
En student vid Lunds universitet stängs av i en månad efter att ha mailbombat anställda på nationalekonomiska…