Annons
Annons
Vertex
1960 kom det första numret av tidningen Vertex ut.
Foto: Lina Svensk

Ytterligare en kårtidning går i graven


Vertex, Umeå studentkårs och Umeå naturvetar- och teknologkårs tidning, läggs nu ner. I dagarna kom deras sista nummer (#4 2020) som också är deras jubileumsnummer då de fyller 60 år i år. Ägarna beslutade redan i våras att lägga ner tidningen för att istället skapa en medieplattform som, enligt kårerna, ska bli mer intressant än Vertex.

Hur den nya medieplattformen ska se ut, vem som ska producera innehållet, vad innehållet ska bestå av och vem som får rollen som ansvarig utgivare finns det än så länge inga beslut om, men den kommer ha premiär som tidigast våren 2021, skriver Vertex.

Tidningens chefredaktör, Bertil Janson, skriver i det sista numrets ledare att “[jag är] övertygad om att en oberoende granskare, med en ansvarig utgivare på behörigt avstånd från kårerna som äger den, har bäst potential att överleva i mer än en handfull år. Frihet är journalistikens livsluft.”

Vertex är inte den enda kårtidningen som gått detta öde till mötes. 2017 beslutade Stockholms universitets studentkår att lägga ner produktionen av sin tidning Gaudeamus som grundades 1924, samma år som Ergo. Där har man dock istället skapat en helt webbaserad redaktionell produkt – #studietid.


Annons

Annons

Läs mer

2020-10-20 11:06
Efter de uppmärksammade covidutbrott bland studenter på läkarprogrammet och juristprogrammet i början av terminen har de…
2020-10-12 14:42
Expressen har avslöjat att flera studentbostäder i Skatteskrapan, även känd som Studentskrapan, i Stockholm har använts…
2020-10-12 14:07
En student vid Lunds universitet stängs av i en månad efter att ha mailbombat anställda på nationalekonomiska…