Annons
Annons
Party
Studentfester pekas ut som en bidragande orsak till att smittspridningen ökar i flera universitetsstäder.
Foto: Matthias Ripp/Flickr

Studentfester bidrar till ökad smittspridning


När Ergo i mitten av september pratade med Johan Nöjd, Region Uppsalas smittskyddsläkare, uttryckte han viss oro över den ökade smittspridning de såg bland 90-talister, alltså personer i studentålder, i länet. Då testade sex procent i den gruppen positivt för covid-19.
– Det kan ju gå ner igen, men man blir alltid lite oroad när man ser kurvor som går uppåt, sa Johan Nöjd då.

Nu är siffran för den gruppen tio procent, rapporterar SVT Uppsala. Sett till samtliga åldersgrupper i länet testar i nuläget sex procent positivt.
– Det ser oroväckande ut. Dels ökar antalet som testar sig positivt väldigt snabbt. Vi har senaste veckan över 200 fall. Minst lika oroväckande är att antalet inlagda på sjukhuset ökar så snabbt. Vi är nu uppe i över 20. Alla tecken pekar åt fel håll nu, säger Johan Nöjd till SVT Uppsala.

Statsepidemiolog Anders Tegnell pekade under gårdagens pressträff ut studentfester som en bidragande orsak till ökningen. Ergo har tidigare rapporterat om ett utbrott på läkarprogrammet som, åtminstone delvis, kunde härledas till en fest och tidigare i veckan skrev vi om ett utbrott på juristprogrammet där nu minst 15 studenter har bekräftats smittade enligt SVT Uppsala.


Annons

Annons

Läs mer

2020-10-20 11:06
Efter de uppmärksammade covidutbrott bland studenter på läkarprogrammet och juristprogrammet i början av terminen har de…
2020-10-12 14:42
Expressen har avslöjat att flera studentbostäder i Skatteskrapan, även känd som Studentskrapan, i Stockholm har använts…
2020-10-12 14:07
En student vid Lunds universitet stängs av i en månad efter att ha mailbombat anställda på nationalekonomiska…