Annons
Annons
coronaläget vid UU
18 nya fall bland UU-studenter rapporterades under förra veckan.
Foto: Creative commons/Lina Svensk

95 bekräftade fall sedan terminsstart


Efter de uppmärksammade covidutbrott bland studenter på läkarprogrammet och juristprogrammet i början av terminen har de bekräftade fallen fördelats jämnt över universitetets utbildningar, rapporterar Uppsala universitet på Medarbetarportalen. Sedan terminsstart fram till 15 oktober har 95 UU-studenter bekräftats smittade, varav en vid Campus Gotland. Under förra veckan rapporterades 18 nya fall.

Smittskyddsenheten vid Region Uppsala, som universitetet har dagliga avstämningar med, är fortsatt tydliga med att smittspridningen inte sker i huvudsak på campus och i undervisningssammanhang, utan utanför universitetet, på privata fester, fik och after works. UUs rektor, Eva Åkesson, skrev i förra veckan på rektorsbloggen att studenter delvis oförskyllt har “hamnat i skottgluggen” när man tittar på vilka grupper som bidrar till störst spridning.

“Det finns exempel på att sociala sammankomster bland studenter lett till smittspridning men siffrorna antyder egentligen inte att studenter skiljer sig från andra grupper av unga, enligt Uppsalas smittskyddsläkare Johan Nöjd. Vår bild är att Uppsalas kårer och studentnationer fortsätter att agera ansvarsfullt.” skriver Eva Åkesson på bloggen.

Universitetet påminner, återigen, om att följa Folkhälsomyndighetens restriktioner: Stanna hemma om du är sjuk, håll avstånd, tvätta händerna, arbeta hemifrån om möjligt och undvik kollektivtrafik om möjligt.


Annons

Annons

Läs mer

2020-11-24 14:38
50 nya fall av covid-19 bland Uppsala universitets studenter konstaterades under förra veckan rapporterar UU på Medarbet…
2020-11-17 14:54
Regeringen gav tidigare i höst UHR i uppdrag att undersöka möjligheten att genomföra tre högskoleprov nästa år. Nu har…
2020-11-16 17:16
En läkarstudent vid Umeå universitet stängs av efter att ha gått på en övning inom ramen för sin utbildning, trots att…