Annons
Annons
Bild Anna Ekström
"Det ska inte vara möjligt för personer att betala för att komma in på attraktiva högskoleutbildningar genom att fuska sig till höga provresultat.", säger utbildningsminister Anna Ekström.
Foto: Sandra Gunnarsson

Ny lag ska hindra fusk på högskoleprovet


De senaste åren har flera fall av fusk vid högskoleprovet uppmärksammats. Förfarandet där provskrivarna har med sig dold elektronisk utrustning är dock väldigt svårt att upptäcka. 

I regeringens proposition föreslås därför en ny lag som ska göra det möjligt att kroppsvisitera provskrivarna. Den som inte låter sig visiteras kommer inte att få skriva provet. Personer som vägrar passera utpasseringskontrollen ska dessutom stängas av från högskoleprovet i två år.

– Högskoleprovet är en viktig andra chans att komma in på drömutbildningen. Det ska inte vara möjligt för personer att betala för att komma in på attraktiva högskoleutbildningar genom att fuska sig till höga provresultat. Nu täpper vi till möjligheterna för kriminella att tjäna pengar på organiserad fuskverksamhet, säger utbildningsminister Anna Ekström i ett pressmeddelande.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2023 och kommer kunna tillämpas första gången vid högskoleprovet hösten 2023.


Annons

Annons

Läs mer

2024-02-19 13:15
Information från Uppsala studentkår.
2023-08-07 12:06
Det var under förra veckan som en privatperson upptäckte bristerna i UL-appens integritetfunktioner. Nu anmäls händelsen…
2023-07-28 12:51
Under torsdagen 27 juli kom de slutgiltiga antagningsbeskedet för universitets- och högskolestudier. Det här är de tre…