Annons
Annons
unihuset psykisk hälsa
Foto: arkiv/Unsplash

Ny studie: så har pandemirestriktionerna påverkat studenters psykiska hälsa


Uppsalaforskaren Miia Bask har tillsammans med en grupp internationella kollegor publicerat en studie i tidskriften European Journal of Public Health där man undersökt hur studenter har påverkats psykiskt av graden av nedstängning och skyddsåtgärder under pandemin. I studien har man analyserat svar från 78 312 studenter från 26 länder, varav 1 070 studenter från Uppsala universitet. 

Resultaten visade att medelnivåerna av depressiva symtom hos deltagarna var högre i länder med strikta åtgärder gällande skolstängning, stängning av arbetsplatser och restriktioner om att stanna hemma. De nordiska länderna och Frankrike hade de lägsta medelnivåerna av depressiva symtom av länderna som deltog i studien. Resultaten stämmer överens med forskning om den generella populationen, som funnit att nedstängningar av skolor och universitet, följt av karantän och social distansering, uppfattades ha den mest betydande effekten på det dagliga livet. Andra åtgärder, såsom inställda offentliga evenemang, restriktioner för sociala aktiviteter och sammankomster samt för internationella resor och kollektivtrafik verkade inte ha effekt på studenternas välbefinnande under pandemins första våg. Det skriver Uppsala universitet på sin hemsida.
 


Annons

Annons

Läs mer

2024-02-19 13:15
Information från Uppsala studentkår.
2023-08-07 12:06
Det var under förra veckan som en privatperson upptäckte bristerna i UL-appens integritetfunktioner. Nu anmäls händelsen…
2023-07-28 12:51
Under torsdagen 27 juli kom de slutgiltiga antagningsbeskedet för universitets- och högskolestudier. Det här är de tre…