Ett ögonblick...


Näringsminister Maud Olofsson (c), som nyligen besökte Drivhuset för en framtidsdialog om att starta och driva företag under studietiden.

Hur ser du på Drivhusets verksamhet att hjälpa studenter att ta tillvara på sina idéer och företagsplaner?
- Jag tycker att det är viktigt att man finns så nära studenterna. Det är så få inom den högre utbildningen som blir företagare, det behövs fler förebilder. Nyföretagare behöver praktiska, handfasta råd från andra i samma situation. Det kan också vara ett sätt att skaffa sig erfarenhet inför framtida projekt.
Varför är det bra att studenter startar företag redan under studietiden?
- Det är ett väldigt bra sätt att koppla utbildning till entreprenörskap, att förstå varför man lär sig det man lär sig, inom till exempel juridik och statistik.
Vad innebär entreprenörskapsutbildningar?
- Man lär sig vara entreprenell, det vill säga påhittig och inte rädd att genomföra sina idéer. Entreprenörskap borde gå som en röd tråd genom grundskolan hela vägen fram till den högre utbildningen. Min politiska övertygelse är att det ska vara lika självklart att vara företagare som det är att vara anställd. Utan unga människor med entreprenörsanda skulle samhället stagnera.
Du är extra intresserad av kvinnligt företagande, berätta.
- Sverige ses som ett av de mest jämställda länderna i EU, men vi ligger på 23:e plats vad gäller kvinnligt företagande. Att kvinnor inte skulle vilja starta företag tror jag inte på. Fler kvinnor vill idag bestämma över sitt eget liv, men strukturer i systemet motarbetar dem. Företagande ses som könsneutralt, men de råd och den hjälp som finns riktar sig till män. Kvinnor har mindre förmögenhet och svårare att få lån. Vidare arbetar många kvinnor inom den offentliga sektorn och det kan ställa till problem när de vill starta företag eftersom det behövs fler än en uppdragsgivare för att få starta ett företag.
Vad kan man göra för att förbättra förutsättningarna för nyföretagare?
- Jag kommer inte att kunna ändra fler regler än det finns acceptans för ute i samhället. Sverige har i praktiken stängt den offentliga sektorn för företag och det är i den offentliga sektorn vi finner de flesta kvinnor. Vi vill öppna upp den offentliga sektorn, se till att bankerna får bättre kunskap om kvinnors affärsidéer och vi vill att kvinnor ska få behålla en större del av sin lön än idag. I praktiken riktar sig all rådgivning till män, så där behöver man inte sätta in några resurser. De har det redan bra.


Annons

Annons

Läs mer

2025-04-23 11:07
I måndags klockan 20.00 stängde röstningen för kårvalet 2025. Nu är rösterna räknade. Ta del av resultatet nedan.
2025-04-16 09:27
Nu planeras och byggs flera nya studentbostäder i rödlistade Uppsala, vissa med inflytt redan till sommaren. Samtidigt…
2025-04-09 10:04
Uppsala teknolog- och naturvetarkår har förlängt avtalet och får vara kvar på Uthgård till maj 2026. Samtidigt pågår…