
Nu blir studentbostäderna fler
Enligt Sveriges förenade studentkårers (SFS) kartläggning blir en studieort rödlistad om den inte kan erbjuda alla studenter ett boende under höstterminen. I rapporten skriver representanterna från Uppsala, Uppsala universitets studentkårer och Ultuna studentkår: “Bostadssituationen i Uppsala är fortsatt svår, framförallt för nya studenter. Hyresrätter med rimlig hyra är svåråtkomliga på grund av brist. Detta leder till hög konkurrens och långa köer.”
Samtidigt fortsätter Uppsala universitet att ta in fler studenter. Enligt Uppsala universitets årsredovisning de senaste åren har det totala antalet studenter ökat från 45 925 år 2019, till 54 521 studenter år 2024. Antalet helårsstudenter har legat på en jämn nivå de senaste åren, men uppgick 2024 till 28 702, vilket är en ökning med cirka 370 jämfört med 2023.
Men nu kommer efterlängtad tillökning av studentbostäder på flera håll i Uppsala.
Aquila i Rosendal
Under våren invigdes Västmanland-Dala nation och Akademiska hus nybygge Aquila i Rosendal, som rymmer 350 boende i olika boendeformer. Ergo rapporterade vid invigningen och fick träffa en av de nyinflyttade studenterna.
Fältläkaren i Kåbo
Ett stenkast från Aquila kan snart fler studenter flytta in. Under våren förmedlar Uppsalahem 97 studentlägenheter i sin nyproduktion Fältläkaren med inflytt i juni 2025. Redan 2017 fanns planerna, vilket Ergo rapporterade om.
Fältläkaren ligger i Kåbo mellan Döbelnsgatan och Biomedicinskt centrum. Byggnationen planeras fortsätta till och med 2026 och det färdiga kvarteret kommer att bestå av tre huskroppar som tillsammans inhyser 276 lägenheter, både ettor och tvåor.
Nyproduktion och renoveringar på Rackarberget
I december 2023 påbörjades arbetet med att bygga 72 nya studentbostäder på Rackarberget, vilket så klart Ergo skrivit om. Bygget som har namnet Spexaren drivs av Uppsalahem och kommer att börja hyras ut från och med april, med första inflytt i augusti 2025.
Det renoveras även i Uppsalahems befintliga studentlägenheter och korridorer på Rackarberget. Renoveringarna har pågått sedan 2019, och i ett pressmeddelande från mars 2025 meddelar Uppsalahem att man nu inleder nästa etapp. Totalt har man renoverat 387 korridorsrum sedan 2019 och nu renoveras ytterligare 124 rum, som även får egna toaletter.
Fler studentlägenheter i triangeln
Den 20 mars i år togs det slutgiltiga beslutet om att anta detaljplan för ett nytt bygge i Triangeln, vilket UNT rapporterat om. Planen innebär två nya byggnader med 70 nya studentlägenheter som kompletterar nuvarande huskroppar i kvarteret.
De befintliga byggnaderna i kvarteret uppfördes av Västmanland-Dala nation och Södermanland-Nerikes nation mellan 1958 och 1960 där den nordöstra delen av kvarteret inhyser V-Dalas bostäder medan Snerikes bostäder finns i den västra delen av området. Det är nu Snerikes nation som planerar de två nya huskropparna som en förlängning av de befintliga, längs S:t Johannesgatan respektive Karlsrogatan ned mot Krongatan. Bygget planeras starta under 2026 och inflytt beräknas först kunna ske i slutet av 2027 eller början av 2028.
Studentboet hotas med nedläggning
Samtidigt som det byggs fler studentlägenheter på flera håll så finns även en gedigen andrahandsmarknad för studentbostäder i Uppsala. Studentboet förmedlar annonser för andrahandsmarknaden och förser studenter och uthyrare med råd och vägledning i bostadsmarknaden.
Ergo träffade dåvarande verksamhetsledare i början av 2024 som berättade om andrahandsboende och inneboende som ett bra och hållbart alternativ under studietiden. Dessa kontrakt kan vara billigare än de nyproducerade studentlägenheterna, och de boenden som förmedlas hos Studentboet är dessutom granskade för att minska risken för bedrägeri och oskäliga hyror. Dessutom förmedlar Studentboet tillfälligt akutboende på vandrarhem till mellan 20 och 40 studenter varje år vid höstterminens start, till de studenter som inte lyckats hitta ett boende.
Studentboet har finansierats av Uppsala kommun, Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet, men då Uppsala universitet nu planerar att dra in sin del av finansieringen riskerar Studentboet att behöva stänga sin verksamhet till slutet av sommaren. Nuvarande verksamhetsledare på studentboet Caroline Barrskog är besviken över att behöva stänga verksamheten, som fyller 15 år i år.
– Studentboet har ju funnits här för studenter under många år och har hunnit bli en viktig aktör på bostadsmarknaden som även många andra aktörer hänvisar studenter till med frågor. Jag tror att nedläggningen av Studentboet kommer att orsaka ett tomrum på marknaden, särskilt i början, säger hon.
Hon kan se flera konsekvenser för studentbostadsmarknaden i Uppsala till följd av en nedstängning. Förutom alla studenter som varje vecka hör av sig med frågor, och att möjlighet till akutboende dras in för första gången sedan 2010, tror hon att nedläggningen kan att leda till fler bedrägerier på bostadsmarknaden då varken Facebook eller kommersiella konkurrenter till Studentboet kontrollerar hyror eller gör bakgrundskontroller på privata uthyrare.
– Dessutom kommer förmodligen andrahandshyrorna att trissas upp, då det inte längre kommer att finnas någon aktör i Uppsala som aktivt arbetar med att se över hyresnivåerna på andrahandsmarknaden. De kommer behöva vända sig till andra aktörer nu, det är ju dock lite oklart var det skulle vara i så fall, säger Caroline Barrskog.